perjantaina, elokuuta 31, 2007

SYYSKILPAILU!!


Kuin huomaamatta on minunkin (7.4-07 asetettu) kävijälaskurini pompsahtanut 30 000 rajan ylitse. Suuret kiitokset kaikille kävijöille ja kommentoijille :D. Ajattelinkin nyt suuren kävijämäärän ja syksyn kunniaksi järjestää pienen RESEPTIKILPAILUN!
Säännöt ovat seuraavat:
Lähetä minulle syksyinen suosikkireseptisi tai kehittele täysin uusi ohje. (Olethan kohtelias ja ilmoitat reseptin lähteen, jollet ole ohjetta itse kehittänyt.) Ainoana ehtona on että ruoka sisältää kauden tuotteita, kuten sieniä, marjoja tai vaikkapa riistaa. Voit siis kokata alkupalaa, pääruokaa, jälkiruokaa, säilykkeitä tai mitä ikinä keksitkin. Kaikkien lähettäneiden kesken arvotaan kotitekoinen, syyshenkeen toteutettu ruokalahja. Lisäksi valitsen resepteistä kolme mielestäni mielenkiintoisinta, jotka saavat kunniamaininnan ja pääsevät Tuulentuvan kokeiluun. Lähetä reseptisi osoitteseen tuulentuvassa@gmail.com 30.9.2007 mennessä. Otan kilvan ratkettua yhteyttä voittajaan tarkempia yhteystietoja varten ja lähetän lahjan lokakuun aikana. Onnea kisaan!!

Terveisin: Tuulentuvan emäntä

(Samaan hegenvetoon suosittelen kaikkia tutustumaan vetoomukseen suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Syksyisiä metsän ja muun luonnon antimia pursuilevat ruuat kun ovat ehkä sitä suomalaista kulttuuria omimmillaan. Vetoomukseen pääset tästä. )

torstaina, elokuuta 30, 2007

Canellonit Tuulentuvan tapaan

Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla canellonien tekoa. Katsastin perusohjeen canellonipaketista ja muuntelin sitä aika reippaasti oman näköiseksi. Lopputulos oli erittäin positiivinen yllätys. Tästä tuli kerta heitolla yksi suosikeistani, sillä ruoka vei kielen menneessään! Suosittelen etenkin kiireisille lasagnen ystäville, koska tämä valmistuu lähes puolta nopeammin, mutta maistuu vähintään yhtä hyvältä.



CANELLONIT TUULENTUVAN TAPAAN (3-4:lle)

noin 1/2 pkt canelloni pastaputkia

Täyte:
n. 100 g paprikaa (esim pirkka pakastesekoitus)
1 pieni punasipuli
pieni purkki säilykeherkkusieniä
basilikaa, oreganoa, rosmariinia 1 tl kutakin
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
250-300 g jauhelihaa
2-3 tl broilermaustetta
1 tl chilimausteseosta
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kolmenjuuston kermaa

Kastike:
1 dl kolmen juuston ruokakermaa
1 1/2 dl vettä
400 g yrttimaustettua tomaattimurskaa
10 oliivia pieneksi hienonnettuna
1 tl sambal oelek chilitahnaa
1 rkl sokeria
ripaus kanelia
mustapippuria
(suolaa tarvittaessa, etenkin jos jätät oliivit pois)
1 1/2 rkl vehnäjauhoja

Valuta herkkusienet ja pilko ne sekä sipuli ja paprikat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla öljy ja lisää kasvikset ja mausta yrteillä sekä pippurilla. Paista sekoitellen hyvällä lämmöllä kunnes neste on haihtunut ja siirrä kasvikset sivuun. Paista seuraavaksi jauheliha ja mausta broilermausteella ja chilillä. Ripottele jauhelihan joukkoon vehnäjauhot, kääntele ja lisää juustokerma. Kuumenna hetki kunnes täyte on kiinteää ja sekoita joukkoon kasvikset. Voitele uunivuoka ja täytä pastaputket jauheliha-kasvismassalla teelusikan tai veitsenkärjen avulla. Lado putket vuokaan tiiviisti yhdeksi kerrokseksi. Sekoita keskenään kastikkeet ainekset ja kaada pastaputkien päälle. (Tarkista että putket ovat melkolailla kastikkeet peitossa. Lisää tarvittaessa hiukan juustokermaa ja vettä.) Ripottele pinnalle vielä halutessasi kevytjuustoraastetta. Paista 225 c uunin alatasolla puolisen tuntia. Tarjoa tuhdin ruuan lisänä raikasta salaattia.

tiistaina, elokuuta 28, 2007

Omenainen syyspannari

Tänään rupesi kovasti tekemään mieleni ruuan päälle jotakin lämmittävän mausteista jälkkäriä - kummakos tuo kun ulkona sataa jäätävää tihkua. Omenoita kun oli pussillinen, päätin laittaa niitä pannarin ja tietenkin kanelin kaveriksi. Helpompaa, nopeampaa ja kevyempää kuin piirakka! Tämä oli varsin herkullista ja sopii mainiosti viileisiin syyspäiviin, vaikkapa kevyen keittoruuan päälle. Kylkeen sopii mainiosti tietenkin kylmä vaniljajäätelö tai -kastike. Pieni loraus tummaa siirappia (kuten kuvasta näkyy) tai hunajaa toimii myös loistavasti.


OMENAINEN SYYSPANNARI (3-4:lle)

3 1/2 dl maitoa
2-2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl graham- tai ruisjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
vajaa 1 tl kardemummaa
2 pientä kananmunaa
1 rkl ruokaöljyä
1 iso omena
reilu 1 tl kanelia ja 1 rkl sokeria sekoitettuna

Vatkaa maitoon sokerit, kardemumma ja jauhot. Anna turvota hetki ja pilko sillä välin omena ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään kaneli ja sokeri ja pyörittele omenaviipaleet seoksessa. Lisää pannaritaikinaan muna ja öljy ja sekoita huolellisesti. Kaada taikina isohkoon voideltuun uunivuokaan (n. 25x30) ja lado päälle limittäin omenaviipaleet. Paista 200 c asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja omenat pehmeitä.