keskiviikkona, helmikuuta 26, 2014

Hiljaa hyvä tulee - hapanjuureen leivottua leipää

Täällä taas pitkän hiljaiselon jälkeen! En ole jättänyt blogia, vaikka se onkin jäänyt pitkäksi aikaa taka-alalle ja muut harrastukset ja touhut ovat vieneet ajan. Intohimo ruuanlaittoon ja ruokaan ei ole kuihtunut, mutta konkreettinen ruuan valmistaminen on kylläkin ollut elämäntilanteesta johtuen vähäisempää ja yksinkertaisempaa (= ei kovin hyvää bloggausmatskua). Mutta nyt olen siis täällä jälleen! Mikäpä sen harkitumpi palaaminen kuin neljän päivän hapattamista vaativan leipänjuuren ja sen avulla hitaasti kohotetun maalaisleivän valmistaminen. Tarjosin tätä leipää töissä ja se sai enemmän kehuja kuin ehkä mitkään tekemäni makeat leivonnaiset! Kaikki ottivat toisenkin viipaleen. Vastapaistetussa leivässä on  todella jotakin erityistä - suoranaista rakkautta.

Tässä leivässä ovatkin rakkauden osatekijät kohdallaan: ihana tuoksu, rapea kuori, mehevä sisus ja aromikas maku. Voilla silattuna siitä tulee todella vastustamaton herkku! Juureen leivotun leivän ja nopeasti hiivalla kohotetun välillä on niin iso ero, että sen selittämiseen eivät sanat oikein riitä. Se pitää omakohtaisesti kokea! Varaa aikaa ja kärsivällisyyttä, ja aloita juuren valmistus jo tänään. Lupaan, ettet tule pettymään, kun ensi viikolla pääset maistamaan leipomustasi. Hyvä uutinen on se, että kerran juuren valmistettuasi pääset hieman vähemmällä odottelulla paistelemaan seuraavaa satsia, sillä juurta tulee reippaasti ja voit säilöä sen seuraavaa käyttöä varten. Leipoessasi voit ottaa pienen määrän heräteltyä juurta sivuun, jolloin juuri jatkaa (bakteeri)elämäänsä periaatteessa loputtomasti.

Reseptin sekä juureen että leipätaikinaan olen ottanut Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta.



RANSKALAINEN MAALAISLEIPÄ (2 leipää)

500 g vettä
400 g (ruis)hapanjuurta
700 g vehnäjauhoja
80 g ruisjauhoja
18 g suolaa

1. Laita kulhoon kaikki aineet suolaa lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneen pienimmällä nopeudella n. 13 min. Lisää suola ja jatka vaivaamista 5 min, kunnes taikina on erittäin kimmoisaa.
2. Pane taikina öljyttyyn, kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä 2 tuntia. (Minulla ei ollut muovilaatikkoa, joten laitoin taikinan öljyttyyn kulhoon ja pyyhkeellä ja lautasella peitettynä mikroon.)
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan Muotoile taikinapaloista kaksi pyöreää leipää.
4. Pane leivät jauhotetulle leivinliinalle ja toinen leivinliina päälle. Anna kohota kaksinkertaisiksi, noin 120 min tai jääkaapissa yön yli.
5. Laita leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 250 c.
7. Tee leipiin viillot terävällä veitsellä, laita leivät kuumalle pellille ja uuniin. (Helpointa leivät on siirtää asettamalla ne leivinpaperille ja vetämällä leivinpaperin avulla pellille.) Suihkuta uuniin vettä.
8. Paista leipiä 5 minuuttia ja vähennä lämpö sitten 200c. Jatka paistamista vielä 10 min ja aukaise uunin luukku ja päästä uuniin ilmaa. Toista tämä pari kertaa paistamisen aikana.
9. Paista leipiä yhteensä 60 min (eli  vielä noin 45 min). Ota sitten leivät uunista, suihkuta kuumien leipien päälle hieman vettä ja anna jäähtyä ritilällä.


RUISHAPANJUURI

1.-3. päivä

100 g vettä
200 g ruis- tai vehnäjauhoja
100 g raastettua omenaa

1. Sekoita haalea (35c) vesi, omenaraaste ja jauhot kulhossa. Kaada n. 2 l vetoiseen lasipurkkiin.
2. Pane tölkki kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan (26-30c). Säilytä tölkkiä esim. jääkaapin/pakastimen päällä tai uunissa suljetun luukun takana. Jouduta käymistä sekoittamalla juurta pari kertaa päiväss.

4. päivä

1. Kaavi juuri suureen astiaan. Lisää 200 g jauhoja ja 200 g haaleaa (35c) vettä.
2. Sekoita huolellisesti ja anna juuren seistä vielä vuorokausi samassa lämmössä kuin aiemmin.

5. päivä

1. Juuri on valmis käytettäväksi. Säilytä jääkaapissa käyttöön asti.

Juuren pidempiaikainen varastointi ja myöhempi käyttöönotto

Sekoita juureen samoja jauhoja, joita käytit sen valmistuksessa. Lisää jauhoja, kunnes seos on kuivaa ja murumaista. Säilytä seos kuivassa lasitölkissä. Tarvittaessa ota pieni annos kuivaa juursta ja sekoita siihen haaleaa vettä, kunnes seos muistuttaa sakeaa puuroa. Pidä juuri lämpimässä paikassa, jotta käyminen alkaa. 3-4 tunnin kuluttua lisää seokseen vettä ja jauhoja, jotta käyminen jatkuu kunnolla. Peitä astia kelmulla ja anna juuren käydä seuraavaan päivään. Nyt juuri on valmista käytettäväksi.