tiistaina, toukokuuta 08, 2007

Täytetyt valkosipuli-basilikapatongit

Kokeilinpa vihdoin patongin paistoa Pastanjauhajien kehumalla taikinareseptillä. Näistä tulikin kyllä ehkä parhaat patongit, joita olen koskaan tehnyt. Rakenne oli ihanan kuohkea ja kuori mukavan rapsakka. Rullaus teki leikkuspinnasta kauniin, joten patonki oli kiva tarjota myös leikattuna. Tarjottavien kanssa ostin juomaksi Elyseen vaaleanpunaista, herukoista valmistettua puolikuivaa kuohuviiniä. Toimi kuin nenä päähän - etenkin lime-papaijajuustokakun kanssa.


TÄYTETYT VALKOSIPULI-BASILIKAPATONGIT (4 kpl)

Taikina:
700 g vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
4 1/2 dl lämmintä vettä

Täyte:
n. 100-125 g margariinia
hiukan oliiviöljyä
2 isohkoa valkosipulinkynttä
2-3 tl basilikaa

Laita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon ja sekoita. Sekoita öljy ja lämmin vesi ja lisää neste vähitellen taikinaan niin, että siitä tulee tasainen ja pehmeä ja se irtoaa käsistä vaivatessa. Laita vaivattu taikina nousemaan liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan noin tunniksi.
Kun taikina on valmis ja kohotettu ja nujerra siitä ilmakuplat. Ota neljännes taikinasta ja kaaviloi sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Purista valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään pehmennyt margariini, valkosipulimurska ja basilika. Sivele taikinalevyn pinnalle ohuelti margariiniseosta ja suihkuttele tai pirskottele päälle hiukan hyvää oliivilöjyä. Rullaa levy pidemmältä sivulta päin rullaksi Sivele reunat veteen kastetulla pullasudilla ja nipistä reunat huolella kiinni. Tee patongin pintaan muutama koristeviilto. Valmista kaikki patongit samoin. Nosta patongit pellille kohoamaan puoleksi tuntia ja sivele ne veteen kastetulla pullasudilla ennen uuniin laittoa. Paista 250 c noin 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Vinkki: Taikinan käsin veivaaminen voi tuntua turhauttavalta alkuun, varsinkin jos ei ole hyviä käsivoimia. Kyllä taikinaa alkaa kuitenkin melko nopeasti saada pallomaisen ja kiinteän muodon kunhan jaksat ne ensimmäiset minuutit. Jos meinaa usko kuitenkin loppua, kokeile välillä öljytä kädet kevyesti. Monitoimikoneen onneliset omistajat voivat tietysti vain huokaista helpotuksesta ja jättää vinkin huomiotta :)!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi hitsi, onpas herkullisen kuuloiset tarjoilut ollut! Tuota patonkia voisi testailla viisumenun yhteydessä.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitoksia, olin kyllä itsekin oikein iloisesti yllättynyt, kun kaikki tarjottavat onnistuivat yli odotusten :)!