lauantaina, toukokuuta 23, 2009

Makaronilaatikkokisa: Perinteinen laatikko mozzarella-twistillä vs. Kreikkalaistyyppinen karitsaloota

Pidimme tässä jokin aika sitten paremman puoliskoni kaverin kanssa makaronilootakisan. Haaste oli heitetty jo taannoin talvella pidetyissä mukatupareissamme, mutta kuten monesti käy, homma jäi pidemmäksi aikaa puheen tasolle. Nyt enemmän ja vähemmän vakavamielinen kisa siitä, kumpi tekee parempaa makaronilaatikkoa, kuitenkin toteutettiin. Kanssakisailijani lähti toteuttamaan hyvinkin perinteistä lootaa ja minä puolestani soveltamaan, no sanotaanko, hyvin runsaallakin kädellä. Kisa oli tiukka ja jännittävä ja tuomarit antoivat mielipiteensä suljetun äänestyksen turvin. Molemmat laatikot maistuivat niin meille kisaajille kuin tuomareillekin, joten päätös oli vaikea. Tällä kertaa kuitenkin Tuulentuvan emäntä veti pidemmän korren yhden äänen erolla. Kisaaminen oli hauskaa ja kuulemma tuomaritkin osallituvat mieluusti raatiin myös uudemman kerran.  Ehkäpä siis uusinta kierros jonkin muun appeen tiimoilta luvassa joskus hamassa tulevaisuudessa. Kiitos vielä kaikille osallistumisesta ja etenkin kilpakumppanilleni hyvästä vastuksesta sekä herkullisesta ruuasta. Nyt kuitenkin itse tuotoksiin! 


Yllä siis kilpailijani tuotos: hyvinkin perinteisesti toteutettu ja maustettu mainio loota mozzarellakuorrutteella. Reseptiä en ehtinyt kisan tuoksinassa kysellä, mutta eiköhän tuo selviä kysymällä, jos joku teista lukijoista intoutuu kokeilemaan. Alla sitten oma tuotokseni.

KISAILEVA KARITSALOOTA (6:lle)

300 g karitsan jauhelihaa
n. 350-400 g makaroneja (kuivapaino)
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso tomaatti
1 puska tuoretta basilikaa
1 tl kutakin: kuivattua rakuunaa, minttua ja rosmariinia
1 sitruuna
3 dl maitoa + 2 pientä kananmunaa
1 dl korppujauhoja
oliiviöljyä
mustapippuria ja suolaa

1. Laita makaronit kiehumaan suolalla maustettuun veteen, keitä 2 min ALLE OHJEAJAN ja valuta lävikössä. 
2. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla öljytilkassa.
3. Lisää sipulien joukkoon jauheliha. Ruskista ja mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä.
4. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori ja purista puolikkaasta mehu.
5. Lisää jauhelihan joukkoon puolet kuorirasteesta, ruokalusikallinen sitruunamehua sekä pesty ja paloiteltu tomaatti. Sekoita nopeasti sekaisin ja ota levyltä.
6. Valmista munamaito ja mausta suolalla ja pippurilla
7. Sekoita keskenään keitetyt makaronit, pari kourallista tuoreita basilikan lehtiä ja jauhelihaseos.
8. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle munamaito .
9. Valmista kuorrute lisäämällä korppujauheen joukkoon loppu sitruunankuoriraaste, 1-2 rkl sitruunanmehua, 3-4 rkl oliiviöljyä, sekä himppanen suolaa. Sekoita niin että neste imeytyy korppujauhoihin.
10. Lusikoi kuorrute vuokaan päällimmäiseksi ja taputtele lusikalla tai kauhalla tasaiseksi.
11. Paista uunin keskitasolla 200 c noin 40 min.

Ei kommentteja: