perjantaina, lokakuuta 12, 2012

Bulgarialainen jauheliha-kesäkurpitsamusaka

Tämän resepti on alelaarista ammoin löytämästäni 'Sulttaanin salaatti' -keittokirjasta. Hieman poikkeuksellisesti keittokirjassa ei ole lainkaan kuvia, mutta sitäkin enemmän tarinoita ja tietoa ruokien alkuperästä. Minua tosin kiehtovatkin ruokien takana olevat tarinat. Tarinat saavat kiinnostukseni heräämään ja innostavat kauniita kuviakin enemmän kokeilemaan jotakin reseptiä. Tämä musakaresepti oli kiinnostava myös siksi, että se ei vastannut mielikuvaani perinteisestä musakasta. Ainakin minulle tulee musakasta ensimmäisenä mieleen peruna- ja/tai munakoisovoittoinen vuoka, jossa on tomaatin lisäksi valkokastiketta ja juustoa. Tässä - kirjan mukaan niin ikään perinteisessä - bulgarialaisessa musakaversiossa on sen sijaan kesäkurpitsaa ja riisiä. Riisiä käytetään kesäkurpitsan vesipitoisuuden vuoksi: se imee ylimääräisen nesteen itseensä. Itse asiassa riisi ja kesäkurpitsa imevät myös aikalailla makuja, joten laitoin mausteita hieman alkuperäisohjetta reilummin. Tämä on ehdottomasti niitä ruokia, jotka vain paranevat säilytyksessä, kun maut saavat tasaantua. Suosittelisinkin tekemään tämän ruoan jo tarjoamista edeltävänä päivänä.

(P.S. Vaikka vaikuttaa siltä, että minulla on jonkinlainen kesäkurpitsamania, niin en ainakaan myönnä sitä. Tämä ruoka on sitä paitsi kokattu jo ennen satokautta!)




BULGARIALAINEN KESÄKURPITSAMUSAKA (6-8 annosta)

800 g kesäkurpitsaa
600 g jauhelihaa
500 g tomaatteja
2 sipulia
1 dl riisiä + 1/2 dl vettä
1/2 dl öljyä
2 maustemitallista mustapippuria (laitoin 1 tl)
1/2 tl paprikajauhetta tai mietoa chilijauhetta (laitoin 1 tl)
1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
1 tl suolaa (laitoin 1 1/2 tl)
2 rkl voita pieninä nokareina

Kuorrutus:
1/2 dl vehnäjauhoja
1 maitoa tai bulgarian jogurttia
2 munaa
2 rkl raastettua emmentalia tai muuta vahvaa juustoa

1. Leikkaa kesäkurpitsa n. 1 cm:n kuutioiksi.
2. Huuhdo riisi ja kaada vesi päälle.
3. Sekoita lihaan paprikajauhe ja mustapippuri. Hienonna sipuli, tilli ja persilja.
4. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää riisi ja liha, ja anna hautua kannen alla 5-6 minuuttia.
5. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa, persilja ja tilli.
6. Suolaa ruoka miedosti, ja lisää vettä, jos seos näyttää kuivalta. (Muista kuitenkin, että kesäkurpitsasta irtoaa kypsennyksen aikana runsaasti nestettä.)
7. Kuumenna uuni 200 asteeseen, voitele iso uunivuoka öljyllä ja kaada seos vuokaan.
8. Lado pinnalle tomaattiviipaleita. Leikkaa loput tomaatit kuutioiksi ja levitä ne ruoan pinnalle voinokareiden kanssa.
9. Paista musakaa uunin keskiosassa 45 minuuttia, tai kunnes ruoka saa väriä.
10. Kuorrutus: Sekoita jauhot, maito, munat ja juusto ja levitä musakan päälle. Paista vielä niin kauan, että pinta tulee kiinteäksi ja kullanruskeaksi eli noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: