lauantaina, helmikuuta 28, 2009

Alkuvuoden parhaat reseptit?

Tervehdys arvoisat bloggaajakollegat! Tänä vuonna olen kokannu paljon ruokia ruokakirjoista. Monta hyvää reseptiä on tullut kokeiltua, mutta muista blogeista en ole juuri reseptejä napannut, vaikka suosikkeihin joitakin mielenkiintoisia juttuja olen kerännytkin. Varsinkin, kun ruokablogien määrä on kasvanut niin valtavasti, tuntuu, että helposti menee monia hyviä blogeja ja reseptejä sivu suun. Toisaalta olisi myös kiva tietää ketkä blogiani seuraavat - ehkä tässäkin joukossa on bloggaajia, joista olen autuaan tietämätön. 

Nyt kysyisinkin teiltä vinkkejä ja kommentteja. Mitkä ovat olleet parhaita reseptikokeilujanne tämän vuoden puolella? Tai onko teillä kenties jotakin luottoreseptejä, joita suosittelisitte kokkaamaan? Tarkoitus olisi kerätä parhaat palat yhteen. Samalla voisitte kertoa bloginne osoitteen ja vaikkapa suositella blogeja, joissa itse käytte. Tässä varmasti viisastun paitsi itse, myös toivottavasti te lukijat saatte reseptivinkkejä ja tietoa uusista blogeista. Alla pari minun ehdotustani. Tervetuloa keskustelemaan!!


Tänään kokeilin Pastajauhajien arkistosta paistettua riisiä ja appelsiinikanaa. Aivan ihanan raikas ja kevyt ruoka. Sopi loistavasti lenkin alle energiaa antamaan! Pastanjauhanta onkin yksi eniten käyttämäni reseptiaarreaitta. Olen ajatellut kokeilla siltä myös mm. tätä pastaihanuutta.

Itselleni uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia ovat ainakin Tofu for two, Vegan yum yum, Ituhipin köökkiloki,  Vegemisiä ja Kinuskikissa. Joukossa on monta vegeblogia, joiden rantautumisesta blogimaailmaan olen kovin iloinen. Kasvisruokaan on kiva saada uusia vinkkejä, sillä se alue on minulle vielä jokseenkin uusi. Siitäpä ehkä suuri kiinnostukseni juuri näihin blogeihin. Ja ihania leipomusblogejahan pursuaa joka tuutista. Jos olisin luonnonoikku tai läp'laikko kuten mummi tapasi sanoa, saattaisin tehdä paakkelsseja joka päivä :). Ihania reseptejä ei silti saisi loppumaan kesken! Näin ei kuitenkaan ole, joten viikonlopuille on varattuna niin monta ihanan kuuloista herkkureseptiä, että on vaikea päättää mitä nistä kokkaisi.

Edellämainituista blogeista olen lähiaikoina napannut jotakin suosikkieni to-do-listaan, esimerkiksi vesirinkelienkardemummakakunbataattifalafelin, murukakun ja tofu-cashewkrokettien reseptit. Saas nähdä piteneekö lista nopeampaa kuin ehdin kokata, vai ehdinkö kokeilla sopivasti aina muutamia alta pois :). Veikkaan ensimmäistä vaihtoehtoa, varsinkin jos vinkkejä kovastikin satelee!

Ja yllä vielä nostalgiamielessä kuvaa yhdestä viimevuoden parhaasta ruokailukokemuksesta!

sunnuntai, helmikuuta 22, 2009

Lumivuori = uunijäätelö

Uskokaa tai älkää, tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun tein uunijäätelöä :). Minusta jälkkärin nimi on tosin oikeamminkin lumivuori, ainakin oli omassa lapsuudessani. Oli kyllä maistuvaa  - tosin annos oli lähes mahdottoman suuri syödä. Kahdelle "puolittamani" ohje oli vähän sinne päin... Vaan eipä paljoa jäänyt, pieni pallero marenkia vain :D!! Suosittelen Cointreaun ja mansikoiden liittoa. Toimii kuin nenä päähän.


LUMIVUORI (4:lle)

Pohjalle:
- pieni kääretorttupohja (= 2 kananmunaa, 1 dl sokeria, 1 dl maissitärkkelysjauhoja, 1 tl leivinjauhetta) tai valmista kakkupohjaa n. kämmenen kokoinen pala/hlö
- 4 dl hedelmiä tai marjoja (tässä kokonaisia mansikoita)
- 8 rkl mehua tai alkoholia kostutukseen (tässä Cointreauta ja tuorepuristettua appelsiinimehua)
- 40-50 g vaniljajätelöä/hlö tai maun ja vatsan vetoisuuden mukaan

Marenkikuorrutukseen:
- 4 pienen kananmunan valkuaista
- 5-6 rkl sokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 250c. Valmista ensin marenki. Erottele munista valkuaiset, kaada joukkoon sokeri ja vatkaa kunnes seos on niin sitkeää, että se pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin.
2. Paloittele kääretorttu-/kakkupohja ja vuoraa sillä neljän uuninkestävän annoskulhon tai yhden isomman astian pohja. Kostuta mehulla/alkoholilla. Aseta päälle marjat/hedelmät sekä jäätelö. Peitä huolellisesti joka puolelta marengilla. Uunita 2-4 minuutiksi eli kunnes marengin pinta saa hiukan väriä. Nauti heti.

(Kääretorttupohjan valmistus: Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa joukkoon keskenään sekoitettu maissitärkkelys ja leivinjauhe. Sekoita varovasti sekaisin. Kaada taikina paperoidun pellin keskiosaan ja levitä hiukan reunoille päin. Paista uunin keskitasolla 225 c 6-8 minuuttia.)

Limettinen broilerrisotto

Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein oikeaa risottoa. Ja kyllä maistuikin ihanalta! Maku oli todella raikas ja ruoka oli yllättävän kevyttä. Tämän jälkeen jaksoi hyvin vielä jälkiruuankin ;). Ohje on napattu Limepippurilta.

LIMETTINEN BROILERRISOTTO

300 g broilerinsuikaleita
5-8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
2 limeä
2/3 dl parmesaaniraastetta
voita
suolaa
pippuria

1. Paista broilerisuikaleet ja siirrä lautaselle odottamaan. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio kattilassa. Kuullota silputtua sipulia voissa. Lisää joukkoon riisi ja sekoittele sitä koko ajan, kunnes se muuttuu muutaman minuutin kuluttua läpinäkyväksi. 
2. Lisää joukkoon viini ja 1 1/2 tl raastettua limen kuorta koko ajan hämmentäen. Aina nesteen imeydyttyä riisiin lisää joukkoon kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin pureskeltaessa napakkaa. 
3. Purista limen mehut risottoon ja lisää joukkoon paistetut broilerisuikaleet. Viimeistele risotto sekoittamalla joukkoon voinokare ja parmesaaniraaste. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

sunnuntai, helmikuuta 15, 2009

Coq au vin eli punaviinissä hauduteltua broileria

Ja tässäpä toinen Ruokatorstaikokeilu helmikuun kohdalta. Tämä ruoka oli todella herkullista. Tosin tässä ruoassa olisi taasen saanut omaan makuuni olla hiukan enemmän suola, mutta sitähän sai lisättyä valmiiseen ruokaan. Ensikerralla tekisin tämän ehkäpä puoliksi lihaliemeen ja puoliksi punaviiniin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilin kanan "keittämistä" ja lopputulos olikin kyllä hyvää. Liha irtosi luista kuin itsestään ja oli todella mehukasta! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos olet pataruokien ystävä. Mikäpä tällaisiin hiihtoloman pakkaspäiviin sopisikaan paremmin.

COQ AU VIN

3-4 broilerin koipi-reisipalaa tai fileepihvejä
3 rkl ehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl öljyä
3-4 dl punaviiniä tai vahvaa lihalientä
3-4 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
100-170 g pekonia
10 pikkusipulia (käytin yhden ison keltasipulin)
200 g tuoreita herkkusieniä (käytin kokonaisia säilykeherkkusieniä)

1. Leikkaa koipi-reisipalat nivelenkohdalta kahtia. Sekoita vehnäjauhon joukkoon suola ja mustapippuri. Kääntele palasia jauhossa. Jos käytät marinoitua kanaa, kieritä palat maustamattomassa vehnäjauhossa.
2. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista muutama broilerpala kerrallaan pannulla. Nosta ruskistuneet palaset pataan. Älä huuhdo vielä pannua, sitä tarvitaan.
3. Kaada pataan viini tai lihaliemi. Nestettä tulee olla sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Lisää kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, timjami, laakerinlehdet ja suola. Peitä kannella ja hauduta puolituntia. (Haudutin uunissa 175 c.)
4. Kuori pikkusipulit ja paloittele suuret sienet neljään osaan. Pienet voivat olla kokonaisia. SUikaloi pekoni suoraan pannulle. Kuumenna kunnes rasva alkaa irrota. Paista pikkusipulit pekonin rasvassa akuniin ruskeiksi. Kaada pekonit ja sipulit pataan. Ruskista myös sienet kevyesti pannulla ja lisää pataan.
5. Hauduta ruokaa vielä kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa riisin ja runsaan salaatin kera.

Kalaa vietnamilaiseen tapaan

Tässä kuussa Ruokatorstaista pääsi kokeiluun tämä vietnamilaistyyppinen kalaruoka. Ensimmäinen helmikuun "lupausruuista" siis kyseessä :). Tämä oli yksinkertaisuudessaan todella herkullista. Tosin omille makunystyröilleni olisi ehkä riittänyt hiukan vähempikin kalakastike, sillä se on hyvin suolaista. Tämä olikin tosin ensimmäinen kosketukseni kalakastikkeeseen, joten ensikerralla olen jo viisaampi. Suluissa näette tekemäni pienet muutokset. Hedelmäkorissa pyörinyt limekin pääsi mukaan, vaikka alkuperäiseen reseptiin kuulunutkaan.  Tätä aion tehdä kyllä toistekin!


VIETNAMILAINEN KALA

500 g fileoitua vaalealihaista kalaa, esim kuhaa (käytin opiskelijan peruskalaa, seifileitä)
4 rkl kalakastiketta
1/2 tl sokeria
mustapippuria
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl kurkumaa
2 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä sekä muutaman tipan sesamöljyä)
4 vihersipulia (laitoin yhden ison keltasipulin)
1-2 tomaattia
pari kourallista basilikaa
3 rkl rouhittuja maa- tai cashewpähkinöitä
(limemehua valmiin annoksen päälle)

1. Leikkaa kalafileet parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja siirrä kulhoon. Sekoita joukkoon kalakastike, sokeri, mustapippuri, inkivääri ja kurkuma. Anna maustua hetki.
2. Silppua sipuli(t) ja kuutioi tomaatit.
3. Kuumenna öljy paistokasarissa tai wokissa. Lisää kalat marinadeinen ja kääntele varovasti muutama minuutti. Lisää sipuli ja tomaatti. Kuumenna, kunnes tomaatit hiukan pehmenevät.
4. Sirottele valmiin ruuan pinnalle basilikaa ja pähkinärouhetta (sekä vähän limemehua). Tarjoa nuudelin tai riisin kera.