tiistaina, elokuuta 29, 2006

Hyvän aamun aloitus

Ajattelin tässä aluksi julkaista helpon ja makoisan kotimyslireseptin, koska sitä on viime aikoina tullut käytettyä paljon. Edullista, terveellistä ja mikä parasta, maut saa valita omien mieltymysten mukaan toisin kuin valmismysleissä. Itse pidän kovasti erilaisista siemenistä ja pähkinöistä, joista tuleekin uunissa paahtamisen jälkeen oikein herkullisen makuisia.

Tässä siis perusohje:

6 dl puurohiutaleita (esim. neljän viljan tai voit korvata osan aamiaishiutaleilla esim. maissi-)
2 dl erilaisia leseitä ( kaura, vehnä tai ruis)
maun mukaan 2-3 lajia erilaisia siemeniä ja pähkinöitä 1-2 rkl kutakin (esim. kookoshiutaleita, auringonkukansiemeniä ja maapähkinöitä)
1 rkl (fariini-)sokeria
1-2 rkl siirappia tai hunajaa
maun mukaan kuivahedelmiä 1/2-1 dl (esim. rusinoita ja kuivattuja aprikooseja pilkottuna)

Laita uuni kuumenemaan 200c. Sekoita hiutaleet, leseet sekä sokeri ja levitä reunalliselle, leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle siemenet/pähkinät ja valuta siirappi/hunaja ohuena nauhana tasaisesti ainesten päälle. Paahda mysliä noin kymmenen minuuttia eli kunnes siirappi/hunaja alkaa kuplia ja siemenet ovat saaneet sopivasti väriä. Jäähdytä, lisää joukkoon kuivahedelmät ja sekoita. Säilytä kannellisessa astiassa huoneenlämmössä.

Aineksista tulee sopiva satsi 1l vetoiseen purkkiin. Siemenet laitan hiutaleiden päälle, koska silloin niihin tulee hyvä, paahteinen maku ja kullanruskeasta väristä voi päätellä koska mysli alkaa olla valmista. Sokeri ja siirappi puolestaan tarttuvat siemeniin ja pähkinöihin mukavasti ja mysliin tulee rapeita sattumia. Kaikki ainekset voi toki sekoittaa ennen pellille levittämistäkin, mutta koekeittiöni on todennut edellä kuvatun menettelyn hyväksi ja omaan makuun parhaaksi. Huomauttaisin myös, että sokerin/siirapin/hunajan määrää voi toki tuosta vähimmäismäärästä lisätäkin, jos on makeamman myslin ystävä.

4 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Täällä Tuulentuvassahan on mukava tunnelma. Ja loistoidea tehdä itse mysliä! Osaatko yhtään arvella, kuinka kauan tuommoinen satsi säilyy mehevimmillään? Mietin vaan, että kannattaako tehdä kerralla paljon vai vähän useammin pieniä eriä. (Syön nimittäin mysliä aika kausiluontoisesti. Juuri nyt on menossa kaurapuurokausi, joten en ole vieraillut myslipurkillani vähään aikaan.)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Hei Rosmariini! Itse tehty mysli on tosiaan hyvää. Sen pitäisi säilyä hyvän makuisena ainakin pari viikkoa, kunhan säilytät sen kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Pidempäänkin varmasti säilyy, mutta useamman viikon säilytyksessä tuoreus ja maku alkavat kärsiä. Toisaalta mysliähän voi tehdä vaikka puolikkaan satsinkin kerrallaan, koska vaiva ei ole suuren suuri.

Anonyymi kirjoitti...

Yritin tuota siirapin valutusta päälle mutta sain aikaan vain pahanmakuisia kovia rantuja... Missä vika?

Cityboy kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla!