keskiviikkona, elokuuta 30, 2006

Tuoretta höpsytysrieskaa

Tänään tein Maku-lehden (05/06) ohjeen mukaista höpsytys- eli lepsutusrieskaa. Pelkkä nimi oli niin hauska, että reseptiä oli ihan pakko kokeilla. (Mainittakoon, että leivon lähes aina leivän itse, joten uudet leipäreseptit kiinnostavat siinäkin mielessä.) Lopputulos olikin ihana: rapeakuorinen ja sisältä pehmeä, hapahko ohraleipä. Resepti saattaa vaikuttaa hankalalta höpsytyksineen, mutta toteutus on yllättävän helppoa - jopa pienessä keittiössä. Oikeastaan työvaiheita säästyy, kun taikinaa ei tarvitse sen kummemmin leipoa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti, jos pidät perinteisestä suomalaisesta leivästä!

HÖPSYTYSRIESKA

illalla hapantumaan:
1 litra piimää
25 g hiivaa
250 g (n. 4 1/2 dl) ohrajauhoja

aamulla:
1 rkl suolaa
375 g (n. 6 1/4 dl) ohrajauhoja
350 g (n. 5 3/4 dl) vehnäjauhoja


1. Liuota illalla hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja anna hapantua peitettynä kulhossa yön yli.
2. Lisää aamulla taikinaan suola ja loput jauhot ja alusta tasaiseksi. (Huom!, taikinan on tarkoituskin olla hyvin löysää.) Anna taikinan nousta peitettynä puoli tuntia.
3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Jauhota kolme leivinliinaa. Höpsytä eli hyppäytä kukin taikinapallo kaksin käsin ympäri pariin kertaan, jotta rakenne tasoittuu ja nosta leivinliinoille. Anna kohota peitettynä puoli tuntia.
4. Kumoa rieskat liinoilta paperoiduille tai jauhotetuille leivinpelleille. Paista rieskoja 275c uunissa noin 25 minuuttia.

(P.S En vielä ottanut kameraa kauniiseen käteeni, mutta kuvan ja alkuperäisen reseptin taustatarinoineen löydät täältä.)

2 kommenttia:

Lilla My kirjoitti...

No hei, Aurinkotuuliseni! Heleään olemukseesi oikein hyvin sopiva alias, muuten! ;) Saadaanko me alakerrassa tänään höpsytysrieskaa vai oletko muitakin lämpimäisiä taikonut? Ja onnea uuteen blogiin, reipas aloitus ainakin on ollut! Voisin minäkin joitain luottoreseptejäni tänne joskus lähettää... Niin joo, se juustokerma on oikein namia, juuri tätä pastaa maistelen, lurps!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Hei Lilla My! Ettepä saanet siis höpsytystä vaan tuota seuravaa herkkua. Ehkä joskus saat sitä rieskaakin, jos innostun leipomaan. Ei ole matkakaan pitkä tuoda lämpimäisiä =). Pärjäilehän töissä ja näemmä taas!