keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Kasvishampurilaiset ja rosamundaranskalaiset

Eilen kokkasin tällaisen kotikutoisen hampurilaisaterian. Kokeilin ensimmäistä kertaa Sysmän viljapihviaineksia ja olin niihin varsin tyytyväinen. Itsetehtyihin sämpylöihin koottuna purilaiset maistuivat erityisen herkullisilta. Tykkäsimme poikaystävän kanssa molemmat, että hakkaa Mäkkärin 100-0 :). Ainoastaan rosamundat olivat hiukan huonolaatuisia, koska valmiit ranskalaiset eivät olleet aivan täyttä herkkua ja koostumuksessakin oli toivomisen varaa. Ihan hyvin nekin kuitenkin upposivat. Kannattaa kokeilla pienestä vaivasta huolimatta ( ja ainahan sitä voi ostaa sämpylät ja/tai ranskikset valmiinakin).

KASVISHAMPURILAISET JA ROSAMUNDARANSKALAISET

Seuraavassa suositeltavin työjärjestys: Paista ensin sämpylät ja sitten ranskalaiset. Tee välissä kermaviilikastike, pilko kasvikset ja paista juuri ennen perunoiden valmistumista pihvit. Kokoa valmiit hampurilaiset suodatinpussiin syömisen helpottamiseksi. Nauti ranskalaisten kera.

Jogurttiset hampurilaissämpylät:

2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 1/2 lesesekoitusta
8-10 dl vehnäjauhoja
seesaminsiemeniä

Liutoa kädenlämpäöiseen jogurtti-vesinesteeseen hiiva. Sekoita joukkoon suola, öljy ja leseet. Lisää vehnäjauhot vähitellen, hyvin vaivaten, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisa. Anna kohota puolisen tuntia. Nujerra taikinasta kuplat ja muotoile pelille yhdeksän isohkoa, litteää sämpylää. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Anna sämpylöiden kohota vielä vartin verran ja paista 200c n. 15 minuuttia.

Väliin:

Salaattia
Tomaattia
Juustoviipaleita

Kasvispihvit:

1 pss Sysmän viljapihviaineksia
hiukan vajaa 3 dl vettä
2 porkkanaa hienona raasteena
ripaus rakuunaa

Sekoita keskenään kaikki ainekset ja anna turvota vartin verran. Paista pannulla, miedolla lämmöllä 9 sämpylöiden kokoista pihviä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita.

Kermaviilikastike:

1/2 prk kevyt kermaviiliä
3 rkl sinappikurkkusalaattia
1 rkl kuivattua sipulia
mustapippuria

Sekoita keskenään kermaviili, sinappikurkkusalaatti ja mustapippuri. Anna vetäytyä kylmässä vähintään puoli tuntia. Lisää päälle juuri ennen tarjoamista kuivattu sipuli.

Rosamundaranskalaiset:

4-5 isoa rosamundaperunaa
2-3 rkl öljyä
1 tl hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl paprikamaustetta
mustapippuria

Pese perunat huolellisesti, poista mahdolliset huonot kohdat ja paloittele kuorineen tikuiksi. Laita perunatikut kulhoon öljyn, hunajan ja mausteiden kanssa ja sekoita huolellisesti. Levitä perunat pellille ja paista 200c 25-30 minuuttia, eli kunnes perunat ovat ruskeita ja rapeita. Tarjoa mustapippurilla maustetun ketsupin kera.

(En valitettavasti vieläkään omista ehjää kameraa.)

Ei kommentteja: