torstaina, joulukuuta 18, 2008

Anti-pikkujoulujen antia

Halusimme pitää kesätyöporukan kanssa pikkujoulut, mutta perinteiset pj-ruoat pursuivat tässä vaiheessa joulukuuta jo korvista ulos. Niinpä päätimme hiukan muuttaa konseptia ja ottaa aikalisän perinneherkuista. Ja mikäpä olisi parempi irtiotto kuin kesäteemaiset ruuat! Ilta kului syksyn nopeaa kulkua ihmetellessä ja kuulumisia kertoillessa. Kaikki näyttivät selvästi odottavan jo kovasti joulua ja myönnettäköön että varsinkin allekirjoittanut on ollut kovasti loman tarpeessa jo parisen viikkoa. Jouluna aion kyllä tehdä vain sitä mitä sattuu huvittamaan ja jos ei huvita niin sitten en tee mitään:)!! Lukemista kyllä aion harrastaa ainakin nukkumisen ja syömisen välissä, koska saimme eilen aikaan hauskan keskustelun jokaisen lempparikirjoista ja lukukokemuksista. Eli nyt olisi ainakin muutama hyvä kirja tiedossa. Innostuin taas pitkästä aikaa oikein kunnolla kaunokirjallisuuden lukemisesta - muutoin on syksyllä tuntunut ettei oikein huvita enää paksujen koulukirjojen lisäksi paljon muuta lukea. Vaan nyt kun ajatteen asiaa tarkemmin - hyvä ruoka, hyvä viini ja hyvä kirja, AH. Eipä sitä lomalaisena paljon muuta tarvitsekaan!! Mutta sitten siihen kesäosuuteen:

 
Kesäinen fiilis näistä mauista tulikin - ja pakko myöntää että pisimmän korren omilla makuhermoillani veivät vohvelit marjojen ja vaniljavaahdon kera. Ne korvasivat viimekesäisen pettymykseni siitä, etten päässyt muurinpohjalettuapajille kertaakaan. Näin talvella nämä sisätiloissa paistetut versiot ajoivat kyllä aivan saman asian! 


TABOULEH

2 dl couscousta
2 dl kiehuvaa kasvislientä
2 tomaattia
1/2 kurkku
(3 aurinkokuivattua tomaattia)
1 pieni mieto sipuli tai muutamia sipulinvarsia
1 ruukku minttua tai persiljaa
1 sitruunanmehu
2 rkl oliiviöljyä

Kaada couscousin päälle kiehuva kasvisliemi. Peitä kulho kelmulla ja anna vetäytyä 5 minuuttia. Sekoita jyvät haarukalla irtonaisiksi. Leikkaa tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja yrtit. Kaada joukkoon sitruunamehu. Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään ja valuta päälle oliiviöljy. Tarjoa esimerkiksi lohen kera.

.
Sitruunainen tabouleh salaaatti lohen ja herkkusienten kera oli myös kesäisen raikas ja tuoreet patongit sekä pasteijat kruunasivat kokonaisuuden. Jotenkin tuosta taboulehista tulee aina mieleen grillaus. Lohi ja tuoreet patongit taas suorastaan huutavat kesäillan ruokailua hyvän valkoviinin seurassa. Itse tosin tein tässä nyt kuitenkin tyylirikon ja nautin lämmikkeeksi Maku-lehden suosittamaa Portada-punaviiniä. Tämä samainen portugalilainen juoma oli saanut myös Wine Enthusiast-lehden maininnan "paras ostos alle 8€". Suosittelen kokeilemaan!
 
Kirjaimellisesti sokerina pohjalla... Yksi työkamuistani oli vissiin haistanut jollain yliluonnollisella aistilla karkkilakkoni ja leiponut daimit muffinien sisään - leivonnaisiahan ei siis voi mitenkään laskea karkeiksi tai suklaaksi :D. Kyllä kelpasi mutustaa hyvällä omalla tunnolla, NAM!!! 

Suurkiitokset vielä kaikille osallistujille, oli todella mukava ilta. Ensi vuonna sitten taas puuhataan jotain mukavaa ja tehdään hyvää ruokaa tietenkin!



Ei kommentteja: