sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2009

Kikhernemureke

Tämä murekeresepti on ollut mielenpäällä jo kauan aikaa, mutta vasta nyt tuli tätäkin kokeiltua. JA KYLLÄ KANNATTI!!! Aivan mahtavaa kasvisruokaa, taitaa mennä meikäläisellä sinne kärkikolmikkoon. Rakenne oli hyvä ja mausteet yllättävät. Kylkeen olisi sopinut kermaviilikastike, mutta tällä kertaa menimme sitruunan voimalla. Toimii! Tämä oli myös aika tuhtia, joten juuresmuusi oli ehkä hitusen raskas lisäke tai ainakin se olisi pitänyt tehdä löysärakenteisemmaksi. Suosittelisinkin lisukkeeksi ehkä riisiä tai vaikka kasviswokkia. Ja alkuperäinen reseptihän on siis napattu Maku-lehdestä (6/08). Alla olevaa aurinkoisen keltaista kuvaa katsoessa ei kyllä uskoisi, että tämä on suunniteltu kasvissyöjän joulumenuuseen. Maistuipa näin maaliskuussakin!



KIK-HERNEMUREKE (8:lle)

3 dl kypsentämättömiä kikherneitä (kypsänä 600 g)
150 g sipulia silputtuna
1 rkl rypsiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl luomukermaa tai kasvisrasvasekoitetta
1 dl rypsiöljyä
4 luomumunaa
2 rkl punaista thai curry-tahnaa
2 1/2 tl suolaa
2 tl anista
2 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
150 g palsternakkaa raastettuna
2 dl auringonkukansiemeniä
Vuokaan: margariinia ja seesaminsiemeniä

1. Liota ja kypsennä kikherneet paketin ohjeen mukaan.
2. Paista sipulit pannulla öljyssä. Mittaa ne, valutetut kypsät kikherneet, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet kulhoon tai monitoimikoneen sekoitusastiaan. AJa seos sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi. Lisää palsternakkaraaste ja auringonkukansiemenet. Jatka soseuttamista hetki, jotta osa siemenistä rikkoutuu, mutta murekkeeseen jää vielä purutuntumaa.
3. Vuoraa pitkänomainen leipävuokaleivinpaperilla: voitele ensin vuoka kevyesti, jotta paperi tarttuu sen pintaan. Voitele myös leivinpaperi ja jauhota vuoka seesaminsiemenillä. Kaada mureketaikina vuokaan ja tasoita.
4. Paista mureketta 175 c uunissa tunnin ajan. Anna jäähtyä hetki ja kumoa tarjolle. Koristele halutessasi herneen versoilla. Maistuu mainiolle myös huoneenlämpöisenä (Todistettu on: meillä murekkeen jämät napsittiin sormin suoraa vuuasta iltapalaksi)


5 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

aika jännittävä idea. kaurahiutaleet erityisesti pistivät silmään hauskana ideana.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Jooh, anis oli aika uusi mauste minulle lämpimässä ruuassa. Olen laittanut sitä yleensä vain leipään. Ja tuo currytahna sai tässä jotenkin uuden ulottuvuuden. Mureke ei ollut tulista eikä hirvittävän mausteista vaan mietoa, mutta silti pystyi maistamaan mm. sitruunaruohon ja kaffirlimen vivahteet.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Niin ja jäipä sanomatta, että arvoin tulee käytettyä palsternakkaakaan. SIlloin tällöin johonkin keittoon tulee pistettyä, mutta muuten tämä mainio juures jää turhan usein kaupan hyllylle.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Pakko mainita: söin tänään koulussa niin hyviä kikhernepiffejä, että pakko on kai taas pian laittaa kikit kiehumaan! Laittakaahan kommenttia, jos teillä on hyviä kik-reseptejä!

P kirjoitti...

Meillä tehdään usein tällaista:
http://keittokulma.blogspot.com/2009/01/peruna-kikhernevuoka.html

Ihan perusruokaa, mutta raaka-aineiden maut menee jotenkin mun mielestä tosi hyvin yksiin tuossa ohjeessa :)

.riikkis