tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Thai-lohikeitto vai oliko se sittenkin katka?

Päätimmepä tässä viime viikonloppuna kokata yhdessä ystävän kanssa jotakin hyvää ruokaa. Jostain syystä, olen nyt innostunut keitoista (ehkä siksi kun niitä tulee tehtyä liian harvoin). No sainpa myös päähäni, että haluaisin kokeilla "oikeaa" thaikeittoa.

Ystävän suostuttua ideaan, marssimme lauantaina kohti kaupunkia metsästämään tärkeitä ja minulle toistaiseksi luonnollisessa olomuodossaan (edelleenkin) vieraita ainesosia, sitruunaruohoa ja kaffirlimen lehtiä. Ensimmäinen itämaisen ruuan kauppa ei edes tiennyt mitä moiset tuotteet ovat. Siispä mars Sokokselle, josta vedimme yhtäläisen vesiperän. Noh, tähän mennessä olimme kuitenkin saaneet käsiimme jo lohen, thaikasvikset ja kookosmaidon.

Siispä kohti toista itämaisen ruuan putiikkia. Ja kas, siellähän lukikin pakastimen kannessa sitruunaruoho ja kaffirlime, JEE! Pakastimen oma-aloitteinen tutkiminen ei tuottanut tulosta, joten kysyimme myyjältä apua. Olivat kuulemma juuri nämä tuotteet päässeet loppumaan. Voi perhana, siihen loppuivat myös otolliset kaupat, joista näitä eksoottisia raaka-aineita olisi edes voinut haaveilla löytävänsä!!! Siispä päädyimme niinkin luovaan ratkaisuun, kuin käyttämään Pirkan thai-currytahnaa, josta siis näitäkin mausteita löytyy. Eipä siis kuin kokkaamaan sillä mitä käsiinsä saa.

Kun sitten kaikki oli melkein reilassa olinkin unohtanut limen, siis sen sitruunan. (Ehkäpä olin liian keskittynyt kaffirlimen löytämiseen). Eikä kuvaaminenkaan oikein onnistunut. Liian vähän lohta näkyvissä ja sotkeentunut keittokulho... Mutta luovana ja pienenä ruokaperfektionistina päätinkin sitten tehdä samaa sapuskaa pari päivää myöhemmin katkaravuista ja kera limemehun ja sain sitten kelpoisaa kuvamateriaaliakin aikaan.

Kaikkien vaikeuksien ja kömmähdyksien kautta lopputulos oli paitsi jokseenkin kuvauksellinen myös erittäin maukas. Jos vielä tämän jälkeen uskallatte kokeilla, siitä vain :)!



THAI-LOHIKEITTO (tai -KATKAKEITTO)


n. 250 g lohifilettä (tai pieni pussi pakastekatkarapuja)
1/2 pss thai-pakastekasviksia rainbow
1 levy nuudeleita
5 dl vettä
1/2 kanaliemikuutio
2 dl kookosmaitoa
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 rkl kurkumaa
1 1/2 rkl kalakastiketta
1 tl sambal oelek-chilitahnaa
2-3 tl punaista thai-currytahnaa (sis. sitruunaruoho, sipuli, chili, galangal, valkosipuli, korianteri, kaffirlime)
1/2 limen mehu
(tarvittaessa hiukan suolaa)

1. Poista lohesta nahka ja leikkaa se parin sentin kanttisiksi kuutioiksi. Laita palat lautaselle ja pyörittele kurkumassa. Jätä odottamaan.
2. Laita kattilaan ja lisää joukkoon kuorittu ja paloiteltu inkivääri. Kun vesi kiehuu kanaliemikuutio, kalakastike sekä chili- ja currytahna. Sekoita hiljaksiin, kunnes tahnat ovat sekoittuneet tasaisesti joukkoon.
3. Poista inkiväärin palat ja lisää kookosmaito. Kuumenna, kunnes liemi taas kiehuu.
4. Lisää joukkoon murskatut nuudelit, lohipalat (tai jäiset kurkumassa kieritellyt katkat) sekä hiukan sulaneet pakastekasvikset.
5. Kuumenna vielä 5-10 minuuttia, eli kunnes lohi on kypsää ja (tai katkat ja) kasvikset kuumenneet.
6. Kaada joukkoon limemehu ja koristele halutessasi korianterin lehdillä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jälkkärii, jälkkärii, jälkkärii! Ja muista haukkua Ruokalan ohje! :) Keitto oli namia, tosin se puuttunut lime ois tuonut sen kaivatun terävyyden. Mutta pääasia, että masu tuli täyteen ja fiilis oli hyvä. :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Älä huoli, älä huoli. Sekin on tulossa jahka kerkiän naputella :).