maanantaina, marraskuuta 02, 2009

Menninkäisen sämpylät

Tämä postaus on odottanut valmistumistaan jo ties kuinka kauan. Syksy oli varsin kiireistä ja minulla meni koko joululoma vain lepäilyyn. Loman jälkeen aloitin harjoittelujakson, joka on niin ikään vienyt kovasti aikaa ja voimiakin, kun on niin paljon uutta opittavaa. Pahoittelen siis, että olette joutuneet näin kauan odottelemaan. Olen tällä välin kuitenkin saanut monelta kärsivälliseltä vierailijalta viestejä, joten kiitos siitä! Mutta nyt siis itse asiaan.

Nämä hauskasti nimetyt Menninkäisen sämpylät olen napannut mainiosta, kasvisruokia ylistävästä Härkäpapua sarvista-kirjasta. Näissä sämpylöissä itseäni viehätti nimen lisäksi viljasuus ja pellavainen maku. Sämpylät olivat todella kuohkeita ja herkullisia. Suosittelen kokeilemaan sekä tutustumaan tietenkin myös edellä mainittuun keitto-opukseen!MENNINKÄISEN SÄMPYLÄT

5 dl vettä tai kauramaitoa
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl ohrajauhoja
1 dl pellavarouhetta
n. 10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl etikkaa
3 rkl öljyä

1. Lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi.
2. Alusta taikinaan ensin, ohrajauhot, pellavarouhe ja etikka. Lisää sitten sämpyläjauhoja niin, että taikina jää hieman löysemmäksi, koska täysjyväjauhot turpoavat. Lisää loppuvaiheessa öljy.
3. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi.
4. Nujerra kohonnut taikina ja leivo sämpylöiksi. Anna kohota peitettynä 20 min.
5. Voitele kohonneet sämpylät ja koristele pellavansiemenillä. Paista 225 c keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja: