sunnuntai, tammikuuta 23, 2011

Sienipiirakkaa marttojen tapaan

Taitaa olla niin, että työ on melkoisen pahasti haitannut harrastuksia: viimeisimmästä postauksestani on vierähtänyt liiankin pitkä tovi! Ruuanlaittoa en sentään ole jättänyt - ehkä on kuitenkin tapahtunut siirtymää nopean ja helpon pariin. Tässä nyt postausta iät ja ajat odotellut sienipiirakka, jota leivoin ensimmäisessä Joensuun marttatapaamisessani syksyllä. Teemana olivat tuolloin kasvisruuat ja penninvenytys. Oikeastaan postausajankohta on nyt varsin osuva siinä mielessä, että kaikki lehdet joulun jäljiltä pursuavat "näin säästät rahaa ja kevennät kasviksilla" -tyyppisiä ruokajuttuja. Piirakat eivät ole keventäjän ruokaa, mutta muut silloisen marttaillan kokkauksemme voisi kylläkin kyseiseen kategoriaan laskea: bataattipihvit, kuorrutettu sipulikeitto, paistetut lanttukuutiot. Olivat muuten herkkua kaikki! 


SIENIPIIRAKKA

Perunavoitaikina:
100 g keitettyä perunaa
100 g margariinia tai voita
100 g (1 1/2 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl hienonnettua sipulia
1 rkl öjyä
2 dl hienonnettuja sieniä
2dl kermaviiliä
2 munaa
suolaa
valkopippuria
3-4 rkl juustoraastetta

1. Sekoita taikinaksi hienonnettu peruna, pehmeä rasva ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
2. Painele taikinaksi matalan piirakkavuoan pohjalle.
3. Hauduta sipulit öljyssä pehmeiksi, lisää sienet ja hauduta vielä hetki.
4. Sekoita kulhossa sieni-sipuliseos, kermaviili, kevyesti vatkatut munat ja mausteet.
5. Kaada täyte vuokaan piirakkapohjan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
6. Paista piirakkaa 200 c 30-40 min.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ienabgh 22

Anonyymi kirjoitti...

mahtava