keskiviikkona, lokakuuta 18, 2006

Kanelikierteitä ja voisilmäpullia

Onpas ehtinyt vierähtää aikaa viimeisimmästä päivityksestä! Olen kyllä puuhaillut keittiön puolella, mutta ainoastaan viikonloppuisin ja silloinkin on ollut paljon muuta puuhaa lisäksi. Olen ehtinyt vain räpsytellä ohessa muutaman kuvan. Viikolla on niin kiirusta koulujuttujen kanssa, ettei paljon meinaa muuta ehtiä. Näitä pullia tein pari viikkoa sitten ja oikein ison satsin, kun ne tahtovat tehdä meillä kauppansa liiankin nopsasti =). Pullataikinaohjeita on varmasti monia, mutta ne ovat hyvin samankaltaisia - vain sokerin, jauhojen ja rasvan määrä hiukan vaihtelee. Itse leivoin pullataikinan 'Hyvä kokki' kirjan ohjeella, lisäsin tosin hiukan vehnäleseitä antamaan rakennetta, makua ja kuituja. Täytteet sovelsin itse, hyvin perinteiseen tyyliin. Tämän näköisiä niistä tuli.


PULLATAIKINA

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1-1 1/2 tl suolaa
1 muna
1 rkl kardemummaa
(1 dl vehnäleseitä)
13-15 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia

Voiteluun:
munaa

Kanelikierteiden täytteeksi:
n. 50 g margariinia
n. 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl kanelia

Voisilmäpulliin:
margariinia ja sokeria

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Vispilöi joukkoon muna, kardemumma (vehnäleseet) ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen sekä loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi eli kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (mikro toimii tässä loistavasti, kunhan et laita sitä vahingossa päälle) .
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo kanelikierteitä varten puolikkaasta taikinasta ohuehko levy. Levitä levylle pehmeä margariini ja ripottele päälle reilusti kaneli-vaniljasokeri-sokeriseosta. Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä parin sentin paksuisia kiekkoja ja nosta pellille kohoamaan. Voitele kohonneet pullat munalla ja paista niitä 225c uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.
Tee toisesta taikinan puolikkaasta tanko ja jaa se noin 20 palaan. Pyörittele paloista pikkupullia ja nosta kohoamaan. Paina kohonneeseen pullaan peukalolla syvä kuoppa. Laita kuoppaan voinokare, jonka päälle vielä sokeria. Voitele pullien reunat ja paista kuten edellä.

Ei kommentteja: