lauantaina, huhtikuuta 11, 2009

Huhtikuun ruokahaaste: Kylmäsavulohi-paprikasushit

Poikaystävän taannoisesta toiveesta kokeilla joskus sushin tekoa intouduin yhdistämään idean tämän kuun ruokahaasteeseen. Minulla kolmen värin suora toteutui merileväarkeilla, kylmäsavulohella sekä keltaisella paprikalla. Tietämättömän silmään levä saattaa näyttää tässä kuvassa lähes mustalta eikä kenties laisinkaan keväiseltä, mutta laskettaneen kuitenkin vihreään joukkoon. Tämä oli siis elämäni ensimmäinen sushikokkauskerta ja tuskin jäänee viimeiseksi. Maku oli mielenkiintoinen ja erilaisten variaatioiden kokeilu houkuttaa. Olin yllättynyt kuinka nopeaa sushien valmistus on - tosin kääriminen vaatii selvästi vielä hiukan harjoittelua. Intouduin myös kovasti voimakkaan wasabin (lue piparjuuren) makuun. Olipahan kyllä ehdottomasti keväisen raikas ja kevyt ruoka! Tämä ohje on muunnos Ruokasuosikit kirjasarjan Sushi-kirjasta.KYLMÄSAVULOHI-PAPRIKASUSHIT (24 rullapalaa)

n. 300 g ("märkäpaino") keitettyä sushiriisiä (+ 2-3 rkl riisiviinietikkaa + 1 rkl sokeria + 1/4 tl suolaa)
2 paahdettua norileväarkkia
n. 60 g kylmäsavulohta puolen sentin suikaleina
n. 40 g paprikaa ohuina siivuina
wasabitahnaa
japanilaista soijakastiketta

1. Keitä sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta se hiukan jäähtyneenä etikka-sokeri-suolaseoksella ja pöyhi sormin kiiltäväksi. Aloita rullien valmistus, kun riisi on huoneenlämpöistä.
2. Taita noriarkki kahtia pituussuunnassa, painele saumaa ja repäise kahteen yhtä suureen palaan. Laita puolikas noriarkkia pehmeä puoli alaspäin bambumatolle pitkä reuna itseesi päin.
3. Jaa riisi neljään yhtä suureen osaan. Kostuta kädet ja levitä yksi annos riisiä tasaisesti noriarkille. Jätä sentin verran tyhjää ulommalle reunalle.
4. Taputtele itseäsi lähinnä olevaan reunaan ohuesti wasabitahnaa riisin päälle ja levitä neljännes lohesta ja paprikasta pitkittäin wasabiriisille.
5. Tartu bambumaton reunaan ja kääri arkki maton avulla rullaksi, itsestäsi pois päin rullaten. Painele täytettä tasaisesti ja napakasti varoen täytteen pursuamista rullan päistä. Vedä bambumattoa pois samalla kun käärit rullaa. Painele arkin toinen reuna rullaan kiinni.
6. Laita rullat saumapuolialaspäin leikkuulaudalle. Leikkaa rullat kostealla ja terävällä veitsellä ensin kahtia ja sitten kolmeen yhtä suureen osaan.
7. Tarjoa wasabilla maustetun soijakastikkeen ja inkivääripikkelssin kera.

1 kommentti:

nemo kirjoitti...

Hieno ruoka! Minun on tehnyt myös mieli kokeilla, mutta jotenkin olen ajatellut sen sushinteon olevan kovin työlästä. Enhä tästä rohkeudun kokeilemaan. Olet mukana kisassa.