lauantaina, heinäkuuta 11, 2009

Jazzahtava kanapata

Nonniin. Sainpas aikaiseksi osallistua Piemonten sydämessä-blogin järjestämään jännään jazz-aiheiseen kesähaasteeseen, vaikka tiukkaa teki! Mielessäni on haasteen aiheen lukemisesta lähtien jostain syystä soinut kaksi sana "smoky" ja "cheesy", jotka molemmat voivat kuvata jazzia. (Mainittakoon, että itse olen enemmän sen savuisamman tyylin kannattaja.) Minäpä tyttö päätin yhdistää ne ja lähdin liikkeelle savujuustosta. Jazz tuo tällä hetkellä mieleeni väistämättä myös Prahan näkemättä jääneet (himpura!) jazz-klubit, joten päätin kunnioittaa tätäkin ajatusta lähestymällä ruokaa itäeurooppalaisesta näkökulmasta. Sen tuli sisältää siis ainakin paljon paprikamaustetta, sipulia ja valkosipulia. Kun sitten toissa päivänä näin kirpputorin ikkunassa Römertopfin, tiesin mitä tehdä. Savipata ja kanaa ostoskassiin ja eikun kehittelemään.

Savipadasta sanottakoon sen verran, että olen siitä jo kauan haaveillut ja nyt haave kävi toteen naurettavalla 5 euron sijoituksella. Kyllä kirpparit ovat mahtavia! Lueskelin eilen ohjeita savipadan käyttöön ja vinkkaankin teitä tässä nyt vielä ennen reseptiä. Savipadan ideanahan on siis, että pataa liotetaan ennen käyttöä vedessä, jotta savi imee huokosensa täyteen kosteutta. Tämä vesi sitten höyrystyy paistamisen aikana ja kypsentää ruoan lempeästi hauduttaen, jolloin ruoka pysyy mehevänä ja ravinteikkaampana. Mahtava kapistus siis! 

Muista, että savipata ei kestä äkkinäisiä kuumuuden vaihteluita: 1) laita aina kylmään uuniin (kaasu-uunissa lisää lämpöä vähitellen), 2) jos lisäät kypsentämisen aikana nestettä, sen pitää olla lämmintä ja 3) älä laita pataa kuumalle hellalle, avotulelle, leivinuuniin tai toisaalta laske sitä kuumana kylmälle pöydänpinnalle. Lisää tietoa ja hoito-ohjeita löytyy muun muassa täältä. (Tässä reseptissä voit muuten toki käyttää myös lasista tai valurautaista uunipataa, jos et savipataa satu omistamaan.) Ja sitten itse reseptiin. Mainittakoon nyt heti, että ruoka oli aivan tajuttoman hyvää ja mehevää, vaikka ulkonäkö ei ehkä aivan jazz-klubin tunnelmaa luokaan! Taidanpa kokata tätä tulevaisuudessa vielä monta kertaa :).


TUULENTUVAN JAZZ-KANA (3:lle (tai 2:lle isonälkäiselle))

3 maustettua broilerin koipi-reittä
pieni purkki valutettuja säilykeherkkusieniä
1 iso paprika
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä (maun mukaan)
4 dl vettä
1/2 kanaliemikuutio
120-15o g savujuustoa (riippuen kuinka juustoisaa kastiketta haluat)
1 rkl voimakasta paprikamaustetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl hunajaa
pikku purkillinen tomaattipyrettä
suolaa, mustapippuria

1. Laita savipata likoamaan raikkaaseen veteen.
2. Leikkaa kanat nivelen kohdalta kahtia ja irrota nahkat käsin vetämällä.
3. Saksi yhden koiven nahka pieniksi paloiksi ja heitä pannulle. Paista kunnes rasva alkaa irrota ja nahka ruskistuu hiukan. Siirrä sivuun ja jätä rasva pannulle.
4. Paista kananrasvassa reiluiksi lohkoiksi leikattuihin paprikoihin, herkkusieniin ja hienonnettuihin sipuleihin hiukan väriä. Mausta kasvikset suolalla ja reilulla kädellä mustapippuria. Siirrä sivuun.
5. Kaada jälleen samalle pannulle vesi, liemikuutio, juusto nokareina, mausteet, hunaja ja tomaattipyre. Kuumenna kunnes juusto sulaa ja kastike hiukan sakenee.
6. Nosta pata vedestä ja kaada sinne "kanapekoni" ja kasvikset. Sekoita.
7. Kaada pataan kastike ja asettele päälle kanat. Ripota päälle hiukan mustapippuria ja suolaa.
8. Nosta kansi päälle, laita pata KYLMÄÄN uuniin ja laita uuni kuumenemaan 200c.
9. Paista pataa uunisi tehosta riippuen 1h 15min-1h 30min (laskien siitä kun laitat padan uuniin) ja nauti sellaisenaan tai perunoiden kera.
10. Syö hyvää jazzia kuunnellen - kuten nyt vaikkapa Sinatraa, Milleriä tai Fitzgeraldia! Sunnuntaipäivälliselle suosittelen kanan kaveriksi Yle teeman Kino Klassikko-leffoja, jos olet niitä ihmisiä, jotka haluavat syödä teeveen ääressä.

(Vinkki: Jos haluat ruuasta kevyempää kuumenna nahkan paloja pannulla niin, että rasvaa irtoaa hiukan, mutta älä lisää nahkoja pataan. Paista kasvikset kananrasvassa.)

Ei kommentteja: