tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Mummo hörppää rommia

Nämä leivonnaiset ovat samaisesta Maku-lehdestä, kuin aiemmin postaamani broilerirullakin. Muistan jo ensimmäisen kerran leivonnaisista lukiessa ajatelleeni, että näitä on kokeiltava jo pelkästään siksi, että nimi on niin mukava sanoa : "rommmmimummmmo...mmmm". Ja pistäähän se vähän suupieliäkin kohoamaan korvia kohti. Makoisilta nämä maistuivatkin! Omasta mielestäni oli tosin hiukan vaikea arvioida kostutusliemen tasaus vuokiin. Aluksi laitoin liian vähän lientä, kun se tuntui melko paljolta. Tein nimittäin pienehköjä mummeleita. Loppujen lopuksi kaiken liemen olisi kuitenkin saanut laittaa, koska mummot olivat yllättävän janoisia! (Leivokset ovat ilmavia ja näyttävät imevän nestettä sienen tavoin.) Suosittelen näitä lämpimästi ei-niin-makeasta pitäville tai perinteisiin laskiaispulliin vaihtelua haluaville. Mummot hörpännevät mielellään myös esimerkiksi punssia tai vaikkapa sitruslikööriä.



ROMMIMUMMOT (10-12)

1 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 munaa
125 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja

Mummon hömpsy:
2 dl vettä
2 dl sokeria
1–2 rkl rommia

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, munat ja pehmeä voi.
2. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita tasainen, löysähkö taikina. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksikertaiseksi.
3. Voitele ja jauhota pienet kahvikupit tai leivosvuoat huolellisesti. Täytä kupit taikinalla vain puolilleen.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja anna mummojen kohota, kunnes taikina hipoo kuppien yläreunaa.
5. Paista mummoja noin 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes ne ovat kauniisti ruskettuneita. Anna leivonnaisten jäähtyä vuoissaan.
6. Keitä sillä välin mummon hömpsy. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta seos. Nosta kattila liedeltä, lisää rommi ja anna seoksen jäähtyä.
7. Kumoa mummot varovasti vuoistaan keittiöpyyhkeen päälle. Tasaa rommiliemi vuokien pohjalle ja nosta mummot varovasti takaisin vuokiinsa.
8. Anna mummojen vetäytyä seuraavaan päivään viileässä. Siivilöi ennen tarjoilua mummojen pintaan tomusokeria. Nauti esimerkiksi vaniljavaahdon ja vadelmahillon kera.

Ei kommentteja: