lauantaina, kesäkuuta 04, 2011

Kookosjäätelö

Vaikka edellisen postauksen karitsacurry valmistui ilman reseptiä, käytin kuitenkin Ruoka & nautinto-kirjasarjan aasialaisen keittokirjan reseptiä jälkiruokaan. En ole muistaakseni koskaan tehnyt itse jäätelöä ja kookosjäätelö kuulosti sen verran mielenkiintoiselta (ja helppotekoiselta), että upotin curryn valmistamisen jälkeen ylimääräiseksi jääneen kookosmaidon siihen. (Kirjassa  ohjeistetaan tekemään kookosmaito itse kiehauttamalla kattilassa 4,5 dl vettä ja lisäämällä kuumaan veteen 180 g kookoshiutaleita. Seoksen annetaan tekeytyä yön yli ja siitä siivilöidään talteen 4 dl valmista kookosmaitoa.) Vaikka alkuperäisessä ohjeessa jäätelöä kehotettiin jäädyttämään vähintään viisi tuntia, minä suosittelisin paljon lyhyempää aikaa. Jäätelön rakenne on nimittäin parhaimmillaan, kun se on vielä lusikoitavaa. Tämän jälkeen se muuttuu hileisemmäksi eikä sulaessaankaan palaa enää koostumukseltaan "kermaisen" pehmeäksi. Me söimme jäätelön vohveleiden kera, mutta jäätelö maistuu sellaisenaankin - tosin suosittelen jotakin vähemmän makeaa lisuketta seuraksi. Testasimme myös kaakojauheen lisäämistä jäätelöön ja sekin toimi hyvin. (Tähän suosittelen tummaa sokeroimatonta kaakaota, koska kookos tulee helposti äkkimakeaksi.)


KOOKOSJÄÄTELÖ

4 dl kookosmaitoa
2-3 rkl kookoshiutaleita
100 g ruskeaa sokeria (laitoin hiukan vähemmän)
4 munan keltuaista

1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
2. Laita kookosmaito ja -hiutaleet kattilaan, kiehauta ja ota levyltä.
3. Sekoita kookosmaito muna-sokerivaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
4. Laita seos isoon metallikulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kylmäksi ja kuohkeaksi kylmässä vesihauteessa.
5. Kaada seos isoon pakasterasiaan ja sekoittele jäätelöä haarukalla 30-45 min välein 2-3 kertaa. Jäätelö on (allekirjoittaneen mielestä) parhaimmillaan, kun se on vielä notkeaa ja lusikoitavaa eli noin 2-3 tunnin pakastamisen jälkeen. Halutessasi pakasta ohjeen mukaan eli vähintään 5 tuntia.

Vinkki: Valmista kookos-kaakaojäätelöä siivilöimällä valmiin jäätelömassan joukkoon 1-2 rkl tummaa kaakojauhetta.


1 kommentti:

Kirsikka kirjoitti...

Nam! Kuulostaapa ihanan herkulliselle ja erikoiselle. Laitanpa korvan taakse:).

Olen harkinnut jopa sen jäätelökoneen ostoa, jos sitten tulisi tehtyä näitä itse. Kun jäätelön teko tuntuu jotenkin niin työläältä:).