sunnuntaina, tammikuuta 15, 2012

Kasvisburgerit porkkanaranskalaisilla

Viime viikonloppuna alkoi pitkästä aikaa tehdä mieli hampurilaisateriaa - kotitekoista tietenkin! Halusin samalla kokeilla jotakin "uutta". En ollut nimittäin aiemmin tehnyt kasvisraastepihvejä, vaikka ajatus oli kummitellut mielessä jo iät ja ajat. (On muuten tällä kokkausinnolla ja -historialla yllättävää huomata aina välillä, etten ole koskaan tehnyt joitakin tuiki tavallisia ruokia - kuten vaikkapa hernekeittoa tai kaalikääryleitä. Pitänee lisätä ruokalistaan.)  Pihvit onnistuivat jopa yli odotusten ja sopivat mainiosti niin burgereiden väliin kuin sellaisenaankin syötäviksi! Meillä burgerisämpylät tehtiin itse jo perinteeksi muodostuneen pizzaperjantain taikinaerästä. Samalla vaiva(amise)lla valmistuivat siis niin pizzapohjat kuin seesaminsiemenillä viimeistellyt sämpylät. Voit toki käyttää omiin burgereihisi valmiita sämpylöitä tai vaikkapa ruisleipää. Täytteeksi upotimme kasvispihvien lisäksi paprikaa, tomaattia, keräsalaattia, briejuustoa sekä alla ohjeistettua superhelppoa kermaviilikastiketta. Uunissa paahdetut porkkanaranskikset ja raikas kaali-porkkana-ananassalaatti viimeistelivät kokonaisuuden.


TUULENTUVAN KASVISRAASTEPIHVIT (n. 10 kpl)

4 isoa porkkanaa
4 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista sipulia
1 dl juustoraastettaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl basilikaa
1 tl rakuunaa
1 tl rosmariinia
1 kananmuna
2 rkl grahamjauhoja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
voita ja öljyä paistamiseen (1:1)

1. Pese, kuori ja raasta kasvikset karkealla terällä.
2. Ruskista sipuliin hiukan väriä öljytilkassa.
3. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään.
4. Kuumenna (lettu)pannulla voi-öljyseos ja lusikoi massasta kekoja pannulle. Painele lusikan tai paistinlasta avulla tasaisiksi pihveiksi ja paista kohtalaisella lämmöllä muutama minuutti/puoli tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja pysyvät kasassa. Käännä pihvit varovasti, etteivät ne hajoa. Nauti burgerin täytteenä tai sellaisenaan kermaviilikastikkeen kera.


TUULENTUVAN PORKKANARANSKIKSET ELI PORKKIKSET (2:lle)

5-6 porkkanaa (300-350 g)
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl rakuunaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

1. Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa tikuiksi.
2. Laita ainekset suolaa lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita käsin, kunnes porkkanatikut ovat öljy-hunaja-mausteseoksen peitossa. Levitä porkkanatikut yhdeksi kerrokseksi paperoidulle uunipellille.
3. Paista porkkanaranskiksia 200 c uunissa 15-20 min tai kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä.
4. Ripottele valmiiden kuumien porkkanaranskisten päälle suolaa maun mukaan.

KERMAVIILIKASTIKE (3 dl)

1 prk kermaviiliä
1 dl sinappi-kurkkusalaattia
mustapippuria maun mukaan

1. Sekoita ainekset keskenään kulhossa, laita jääkaappiin ja anna makujen tasaantua vähintään 15 min.
2. Tarjoa burgerin ja ranskisten lisänä.

Ei kommentteja: