perjantaina, tammikuuta 06, 2012

Uusi vuosi aasialaisittain


Pahoittelen pitkää hiljaiseloani. Vietin syksyn ulkomailla enkä tuona aikana juuri kokkaillut. Eipä minulla olisi ollut aikaa tehdä postauksiakaan, sillä ohjelmaa riitti ja vaihtoblogin pitäminen verotti kaiken kirjoittamiseen liikenevän ajan. Nyt olen siis kuitenkin palannut uusin kujein ja lähiviikkoina on luvassa juttua vaihtokohteeni ruokakulttuurista - kyseessä on siis tämän postauksen ruokiin liittyvästä otsikosta huolimatta eurooppalainen maa. Mutta siitä siis lisää myöhemmin ja nyt itse asiaan.

Viime uutena vuotena nautimme kanssa-asukin kanssa Lähi-Idän ruokia, tänä vuonna teemana olivat aasialaiset appeet. Teemaan päädyimme kahdesta syystä: olin hankkinut viime vuoden joulualeista aasialaisen ja intialaisen ruoan opukset, joista emme olleet vielä juurikaan kokeilleet reseptejä ja lisäksi aasialainen makumaailma tuntui mukavalta vaihtelulta jouluruokiin jälkeen. Teema oli sikäli löyhä, että lueskelimme vain keittokirjoja ja valitsimme reseptit, jotka tuntuivat kiinnostavilta ja riittävän näpsäköiltä toteuttaa yhtä aikaa. Päädyimme siis kokkaamaan kiinalaisia seesam-kuorrutettuja lihapullia, intialaista naan-leipää, raita-kastiketta ja linssimuhennosta sekä vietnamilaisia bataattipalloja. Kummankin suosikiksi nousivat seesam-kuorrutetut lihapullat. Karamellisoitu sokeri sopi suolaisiin lihapulliin loistavasti! Alkuperäisen reseptin mukainen maapähkinäöljyssä friteeraaminen olisi varmasti tuonut pulliin vielä eksoottista lisämakua, mutta päätimme toteuttaa reseptin hieman kevyemmällä ja helpomalla tavalla paistamalla lihapullat uunissa. Bataattipallot olivat hyviä nekin, mutta ohjeen kanssa meillä oli hieman ongelmaa: taikinasta ei tullut reseptin kuvauksen mukaisesti kuivaa ja muotoiltavaa ja jouduin lisäämään jauhojen määrää valtavasti. Vahingosta viisastuneena jättäisinkin reseptistä kananmunan kokonaan pois, sillä se löysytti taikinaa ja tärkkelyspitoisesta bataatista jauhojen kera tehdyt pallot pysyvät taatusti koossa ilmankin - tosin jauhoja saattaa tarvita joka tapauksessa ohjeen määrää enemmän. Kokeilen ohjetta vielä jossain vaiheessa edellä mainituin korjauksin ja kerron kuinka kävi. Nyt pöytään!!

Kiina
SEESAMILLA KUORRUTETUT LIHAPULLAT (4 annosta)

500 g sian jauhelihaa
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl vettä
pippuria
2 rkl tuoretta korianteria (hienonnettuna)
2 rkl soijakastiketta
(2 1/2 dl maapähkinäöljyä)
90 g seesaminsiemeniä
225 g sokeria

1. Sekoita jauheliha, maissitärkkelys ja vesi tasaiseksi massaksi. Mausta pippurilla , korianterilla ja soijakastikkeella.
2. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia. Kypsennä lihapullat joko uunissa 200c n. 10 min tai uppopaistamalla maapähkinäöljyssä 3 min. Anna uppopaistettujen lihapullien kuivahtaa talouspaperin päällä.
3. Kuumenna pannulla sokeri ja 2 rkl öljyä, kunnes sokeri sulaa. Älä sekoita. Ota pannu liedeltä.
4. Kaada seesaminsiement matalalle lautaselle. Kasta lihapullat ensin karamelliseoksessa ja pyörittele sitten seesaminsiemenissä. VARO TULIKUUMAA SOKERISEOSTA!
5. Tarjoa lihapullat makean chilikastikkeen kera.

Intia
NAAN-LEIPÄ (3 isohkoa leipää)

225 g hiivaleipäjauhoja
1/2 tl suolaa
15 g tuorehivaa
4 rkl kädenlämpöistä maitoa
1 rkl öljyä
2 rkl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
Voiteluun: 2-3 rkl kirkastettua voita

1. Sekoita jauhot ja suola isossa kulhossa. Pienemmässä kulhossa sekoita tuorehiiva maitoon ja siirrä sivuun 15 minuutiksi.
2. Sekoita jauho-suolaseokseen hiiva-maitoseos, öljy, jogurtti ja kananmuna. Työstä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Lisää hiukan kädenlämpöistä vettä, jos taikina vaikuttaa kuivalta. Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia tai kunnes se on sileää ja kimmoisaa.
3. Kohota taikinaa kulhossa peitettynä tunnin verran tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
4. Esikuumenna uuni ja uunipelti niin kuumaksi kuin saat (vähinään 230C). Vaivaa tällä välin taikinaa jauhotetulla alustalla vielä pari minuuttia ja jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja muotoile niistä kyyneleen muotoisia (25 cm pitkiä, 1/2cm paksuja) leipiä.
5. Paista leipiä esikuumennetulla pelillä, uunin keskitasossa 3-4 minuuttia tai kunnes ne ovat muodostaneet ilmataskun. Laita päälle uunin grilli/-ylävastukset ja laita leivät vielä pieneksi hetkeksi vastusten alle, kunnes leivät saavat hiukan ruskeaa väriä. Voitele leivät kuumina kirkastetulla voilla ja tarjoa lämpiminä.

Intia
LINSSIMUHENNOS eli DHAL (4 annosta)

175 g punaisia tai keltaisi linssejä
1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
2 kuivattua chilipalkoa (laitoin 1 tl chilirouhetta)
1 1/2 cm tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl kirkastettua voita
1 tomaatti
1 tl curryjauhetta
1 rkl smetanaa
tuoretta korianteria hienonnettuna

1. Huuhdo linssit ja valuta lävikössä.
2. Kuumenna kattilassa 5 dl vettä, suola, kurkuma, chili ja linssit. Keitä miedolla lämmöllä noin 12 min. Kuori vaahto.
3. Kuori ja hienonna inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullosta hienonnettuja aineksia noin 3 min. Lisää joukkoon curry ja huuhdottu, kuutioitu tomaatti. Hauduta toiset 3 min.
4. Kaada linsseistä ylimääräinen vesi pois ja lisää linssit pannulle ja kuumenna pari minuuttia. Lisää smetana.
5. Tarjoa korianterilla koristettuna esim. naan-leivän ja raita-kastikkeen kera.

Intia
HAPANIMELÄ RAITA

475 ml maustamatonta jogurttia
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl hunajaa
1 1/2 tl minttutahnaa (laitoin 1 tl kuivattua minttua)
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
1 tuore vihreä chili hienonnettuna ja siement poistettuna (laitoin 1/2 tl kuivattua chilirouhetta)
1 keskikokoinen sipuli kuutioituna
50 ml vettä

1. Sekoita kulhossa jogurtti, suola, sokeri, hunaja ja minttu hyvin vatkaten.
2. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa lisäää hunajaa.
3. Laita hiukan korianteria sivuun koristelua varten ja lisää loppu korianteri, chili, sipuli ja vesi jogurttiseokseen.
4. Sekoita tasaiseksi, siirrä tarjoiluastiaan ja koristele koranterisilpulla. Säilytä jääkapissa tarjoamishetkeen saakka.

Vietnam
BATAATTIPALLOT (6 annosta)

500 g bataattia
1/2 nippu kevätsipuleita (laitoin yhden keltasipulin)
1 muna (jättäisin pois)
1 1/2 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
2 1/2 rkl jauhoja (mahdollisesti enemmänkin)
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
öljyä (uppo)paistamiseen

1. Kuori bataatti ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kypsennä bataatti höyrykattilassa tai keitä vähässä vedessä kypsiksi.
2. Valuta vesi hyvin pois ja soseuta kypsät bataattikuutiot.
3. Puhdista ja hienonna kevätsipuli ja lisää  bataattisoseeseen yhdessä (munan,) sokerin, suolan, korianterin ja jauhojen kanssa. Sekoita hyvin keskenään. Taikinan tulisi olla kuivaa eikä se saa jäädä kiinni sormiin.
4. Muotoile bataattisoseesta kostein käsin pieniä palloja. Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista pallot kullaruskeiksi 3-4 minuuttia ja nosta talouspaperille jäähtymään TAI paista öljyssä pannulla palloihin kaunis väri.
5. Tarjoa kuumina makean chilikastikkeen kera.

Ei kommentteja: