sunnuntaina, lokakuuta 14, 2012

Jauhemaksapihvit ja hunajainen sipulihöystö


Tämäkin ruoka ehti muhia mielessäni useamman kuukauden, ennen kuin pääsin tositoimiin. Syitä jauhemaksapihviajatuksiini lieni ainakin kaksi: veriarvot ja Mielensäpahoittaja. Hemoglobiinini oli mittauksen perusteella hieman alakantissa. Haluan uskoa kehoni olevan niin viisas, että se laittoi minut raudanpuutteessani ajattelemaan maksapihviä. Mene ja tiedä, mutta ainakin minä puhuin maksapihveistä työkaverille varmaan kyllästymiseen asti ja suunnittelin kokkailujani vähän väliä. Loppusysäyksen maksapihvibuumille antoi Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike -kirjan vanha herra. Etnisen sijaan hän tahtoi entistä. Puhui maksasta suotuisaan sävyyn. Perusasioiden ja -makujen ääreelle kannattaa tosiaan (vähintäänkin välillä) palata. Tuli nimittäin erinomaista ruokaa!! Esteitäkin kohtasin, sillä lähikaupasta ei ensiyrittämällä löytynyt jauhettua maksaa, mistä ehdin jo työkavereillekin (jokseenkin mielensäpahoittajamaiseen tyyliin) nurista. Yhtenä päivä kuitenkin sattumalta huomasin kaupan kylmäkaapin ylähyllyllä rivin alennuksessa olevia jauhemaksapaketteja. Yksi paketti lähti heti mukaan kera perunapussin, ja pihvit pääsivät paistoon vielä samana iltana. Ohje on perinteistäkin perinteisemmästä Kotiruoka-keittokirjasta, jonka ilokseni löysin kirpputorilta tänä kesänä. Sipulilisukkeen tein näppituntumalla - mistä lie kokkauslehdestä idea alunperin mieleen jäänyt. Tämä ruoka on muuten superhelppo kokattava. Senhän näkee jo reseptin pituudesta!

(P.S. Lounaalla huomasin syöväni yhtä lapsuuden inhokkiruoista. (Taitaa olla tämän hetken lapsosten inhokki niin ikään?!) Olihan lautasella sentään maksaa ja hapankaaliakin olin ostanut missä lie happaman himoissani. Huomasin yhtäkkiä olevani tilanteessa, josta vanhempani puhuivat: "Kyllä sinä sitten aikuisena..." Tässä sitä siis ollaan!)


JAUHEMAKSAPIHVIT

1/2 kg jauhettua maksaa
1/2 kg raakaa, jauhettua perunaa (raastoin hienoksi)
1 hienonnettu sipuli
3 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Paistamiseen: voita tai margariinia

1. Ainekset sekoitetaan ja pihvit paistetaan kuten ohukaiset.
2. Tarjoa pihvit kuumina puolukkasurvoksen ja hunajaisen sipulihöystön kera.

HUNAJAINEN SIPULIHÖYSTÖ

3 keskikokoista sipulia
1 rkl voita
1 rkl hunajaa
1/2 tl timjamia sormien välissä muserrettuna
suolaa ja pippuria maun mukaan.

1. Leikkaa kuoritut sipulit puolirenkaiksi.
2. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä voissa, kunnes ne pehmenevät.
3. Sekoita joukkoon hunaja ja timjami ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä kymmenisen minuuttia.
4. Mausta höystö suolalla ja pippurilla. Tarjoa lämpimänä lisukkeena.

Kotiruoka-kirjassani on jo mukavasti ajan patinaa, sillä painos on vuodelta 1963.

Ei kommentteja: