sunnuntai, tammikuuta 18, 2009

Porkkana-cashewpihvit

Tämä mainio reseptilainaus on Lettupannulasta. Pihvien maku oli hyvin mieto, mutta hyvä. Vieläkin parempia näistä tosin mielestäni tulisi, jos niihin saisi himpun verran enemmän terää.  Yrttejä voisikin kaiketi laittaa enemmän, ehkäpä ropsaus rakuunaa tai kirveliä. 


PORKKANA-CASHEWPIHVIT

3 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl cashewpähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna
1 dl tuoretta persiljaa silppuna
1/2 dl korppujauhoja
( tarvittaessa 1-2 kananmunaa)
2-3 rkl vettä
1/2 tl suolaa
Paistamiseen: (kylmäpuristettua) rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile pihveiksi. Muotoile pihveiksi ja paista muutama minuutti per puoli eli kunnes pihvit ovat saaneet hyvin väriä. Tarjoa lohkoperunoiden ja jogurttikastikkeen kera.

sunnuntai, tammikuuta 11, 2009

Ruokatorstai: Kinuskibanaanit

Ja sittenpä vielä kolmas postaus samaisesta aarreaitasta, nyt kun kerran vauhtiin päästiin. Tämä pisti silmään jälkkäriosiossa ja hauskaksi yllätykseksi sitä olikin itse asiassa suositeltu mausteisten lohimedaljonkien jälkimaininkeihin. Ja niinpä teimme.  Tämäkin resepti, oli osastoa: helppo, nopea ja maukas... tai oikeastaan tämä vie kyllä ihan koko kielen mennessään :D!



KINUSKIBANAANIT (4:lle)

3-4 banaania
4 rkl kinuskikastiketta
ripaus kanelia
2 rkl mantelirouhetta (en laittanut)

Leikkaa banaanit pituussuunnassa kahtia ja  asettele kehäksi mikron kestävään astiaan. Valuta päälle kinuskikastike ja ripottele pinnalle mantelirouhe sekä hiukan kanelia. Kuumenna banaaneita mikrossa täydellä teholla n. 3 minuuttia. Tarjoa kuumina vaniljajäätelön kera.

Ruokatorstai: Mausteiset lohiperhoset

Tässäpä viikonlopun toinen reseptikokeilu, ikään kuin lupaukseni varmistukseksi sekä siksi, että tämä vaikutti niin hyvältä. Resepti olikin todella mainio! Mausteet olivat juuri sopivan simppelit ja sopivat mielestäni lohelle mainiosti. Sitä paitsi tämä oli todella helppo ja nopea ruoka valmistaa.

Mutta tiedänkin jo mitä nyt hämmästelette: "Eihän tuo ole mikään lohiperhonen!?" Ei ole, ei. Kiitos jokseenkin epäpätevän kalatiskintytön. Hän ei tiennyt paljonko kalaa kuluu kahteen perhoseen (vaikka annoin viitteellisen 300g). Tämänkin jälkeen hän hämmästeli minulle riittääkö varmasti 380 g ja monellekko oikein aioinkaan ruokaa tehdä. Hän myös kyseli, että; "Varmaan sitten pitäisi laittaa päätypalaa?" Vastasin itsekin jo hämmentyneenä kyllä - tiskissähän oli niitä jo valmiiksi leikattuna, joten luulisi kuuluvan perustietämykseen? No, päätypalaa sain ja määräkin oli enemmän kuin riittävä. Vaan eipä kalaneiti huomioinut sitä seikkaa, että palan olisi tullut olla kohtalaisen paksu. Ja omaksi harmiksi en itse tajunnut katsoa niin tarkkaan. Eli perhosten leikkaaminen jäi haaveeksi ja suunnitelma B - annospalat - laitettiin täytäntöön. Opetus: muista aina tarkkaan valita itse jo jonottaessa  se kala tai pala, jonka haluat äläkä missään olosuhteissa lipsu päätöksestäsi. 

Herkullista lohta joka tapauksessa eli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti! (Vielä paremmin kala olisi tosin varmasti maustunut perhosina, sillä kastike oli päässyt "imeytymään" isommalle pinnalle - MUR!) Tässä alkuperäinen versio, itse tein siis puolikkaan kahden hengen annoksen. (*muoks muoks, kiitos Polkkiksen tarkkanäköisyyden!)


MAUSTEISET LOHIPERHOSET (4:lle)

4 isoa lohiperhosta (600-800g lohta)
2 rkl makeaa chilikastiketta
4 rkl soija- tai teriyakikastiketta (laitoin ketjap manista)
2 tl rosmariinia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa kastikkeet sopivan kokoiseen uunivuokaan. Kääntele lohiperhosia mausteseoksessa ja aseta ne sitten vuokaan vieretysten ehjä puoli ylöspäin. Sirottele pinnalle rosmariinia. Kypsennä 20 minuuttia. Tarjoa kuskusin, riisin tai minun tapaani peruna-porkkanamuusin kera.

Lupauksia ja Ruokatorstaita: Broileria hedelmäisessä currykastikkeessa

Tulipa sitten tehtyä itselleen uuden vuoden lupaus. Kerrottakoon hiukan taustoja ensin. Intohimoisena ruuanlaittajana reseptejä, ruokalehtiä ja keittokirjoja tulee kerättyä, mutta läheskään kaikkia niistä ei muista käyttää ja kokeilla - kuten esimerkiksi ihanan Ruokatorstai-teoksen herkkuja. Kuulostaa kenties tutulta:)? 

Minäpä päätin vihdoin tehdä asialle jotakin. Täten siis lupaan, että tämän vuoden aikana kokkaan joka kuukausi Ruokatorstai-kirjasta vastaavan kuukauden kohdalta jotakin. Tuleepahan siis testattua vähintäänkin 12 uuttaa ja lähes varmasti hyvää reseptiä. Lisäksi aion pitää ihan vanhaa kunnon vihkoa (en siis mitään virtuaalipäiväkirjaa) niistä resepteistä ja blogeista, joissa törmään johonkin mielenkiintoiseen ja pyrin samoin joka kuukausi kokeilemaan jotakin blogi-ihanuutta. Toisaalta tällä pyrin myös varmistamaan, että tänä vuonna postaisin joka kuukausi ainakin pari tuotetta - toivottavasti toki enemmänkin :). Näin reippaana siis ponnistan kohti uutta vuotta. Ensimmäisenä kunnon postauksena ja katteena juuri lupaamalleni, tein lauantailounaaksi Ruokatorstaista kastiketta broilerille. Ruoka mastui mielestäni oikein hyvälle perusruoalle, sopi mainiosti broilerin kanssa ja oli helppo valmistaa. Pienenä miinuksena tässä oli mielestäni curryn ohjeistettu määrä, sillä itse pidän mausteisesta ruuasta. Näin mietona kastiketta voisi siis tehdä herkempi makuhermoisille ja vaikkapa lapsille, reilumman currytujauksen kanssa meille vahvempien makujen ystäville. Tarjosin kastiketta itsemarinoitujen broilerpihvien ja kuskusin keralla.


HEDELMÄINEN CURRYKASTIKE BROILERILLE

1-2 rkl voita ja öljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 omena
1/2 banaani
1 tl currya (laittaisin 2-3 tl)
1/4 tl inkivääriä
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl kanalientä
1 dl ranskankermaa (laitoin 5% fraichea)

Kuumenna rasva pannussa. Lisää hienonnetut sipulit, kuutioitu omena ja paloiteltu banaani sekä curry, inkivääri ja vehnäjauhot. Hauduta pari m
inuuttia. Lisää kuuma kanaliemi koko ajan puuhaarukalla vatkaten. Keitä hiljalleen 10-15 minuuttia. Puserra kastike siivilän läpi tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää ranskankerma ja kiehauta. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa paistetun tai grillatun broilerin kera.


Jälkkäriksi nappasin pakastimesta näitä ennen joulua tehtyjä vaniljasilmällä maustettuja Lucia-pullia. Kyytipoikana maistui kaakao. NJAM :).

maanantaina, joulukuuta 29, 2008

Joulu meni jo! eli jälkijunainen piparitalopostaus

Joulun aikaan ei tullut paljonkaan ruuanlaittoa harrastettua, kun sai istua aina toisten laittamaan valmiiseen joulupöytään. Muutenkin reissaaminen kesti yli uuden vuoden, joten tässä ainokainen tuotos, jonka sain joululomalla tehtyä sekä kuvattua. Piparitalossa on jotain lämmintä ja kotoista ja tämän väkertäminen olikin varsin rentouttavaa - oikein hyvää vaihtelua käsitöille ja askarteluille. Pahoittelen vähän huonoja, kuvia, kun en osannut oikein käyttää poikaystävän vanhempien kameraa, mutta tässä nyt siis jonkinlaista dokumenttia aikaansaannoksestani.  Palannen taas pian "oikean" ruuan ja uusien reseptikokeilujen pariin. Makoisaa alkanutta vuotta kaikille blogini seuraajille!









torstaina, joulukuuta 18, 2008

Anti-pikkujoulujen antia

Halusimme pitää kesätyöporukan kanssa pikkujoulut, mutta perinteiset pj-ruoat pursuivat tässä vaiheessa joulukuuta jo korvista ulos. Niinpä päätimme hiukan muuttaa konseptia ja ottaa aikalisän perinneherkuista. Ja mikäpä olisi parempi irtiotto kuin kesäteemaiset ruuat! Ilta kului syksyn nopeaa kulkua ihmetellessä ja kuulumisia kertoillessa. Kaikki näyttivät selvästi odottavan jo kovasti joulua ja myönnettäköön että varsinkin allekirjoittanut on ollut kovasti loman tarpeessa jo parisen viikkoa. Jouluna aion kyllä tehdä vain sitä mitä sattuu huvittamaan ja jos ei huvita niin sitten en tee mitään:)!! Lukemista kyllä aion harrastaa ainakin nukkumisen ja syömisen välissä, koska saimme eilen aikaan hauskan keskustelun jokaisen lempparikirjoista ja lukukokemuksista. Eli nyt olisi ainakin muutama hyvä kirja tiedossa. Innostuin taas pitkästä aikaa oikein kunnolla kaunokirjallisuuden lukemisesta - muutoin on syksyllä tuntunut ettei oikein huvita enää paksujen koulukirjojen lisäksi paljon muuta lukea. Vaan nyt kun ajatteen asiaa tarkemmin - hyvä ruoka, hyvä viini ja hyvä kirja, AH. Eipä sitä lomalaisena paljon muuta tarvitsekaan!! Mutta sitten siihen kesäosuuteen:

 
Kesäinen fiilis näistä mauista tulikin - ja pakko myöntää että pisimmän korren omilla makuhermoillani veivät vohvelit marjojen ja vaniljavaahdon kera. Ne korvasivat viimekesäisen pettymykseni siitä, etten päässyt muurinpohjalettuapajille kertaakaan. Näin talvella nämä sisätiloissa paistetut versiot ajoivat kyllä aivan saman asian! 


TABOULEH

2 dl couscousta
2 dl kiehuvaa kasvislientä
2 tomaattia
1/2 kurkku
(3 aurinkokuivattua tomaattia)
1 pieni mieto sipuli tai muutamia sipulinvarsia
1 ruukku minttua tai persiljaa
1 sitruunanmehu
2 rkl oliiviöljyä

Kaada couscousin päälle kiehuva kasvisliemi. Peitä kulho kelmulla ja anna vetäytyä 5 minuuttia. Sekoita jyvät haarukalla irtonaisiksi. Leikkaa tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja yrtit. Kaada joukkoon sitruunamehu. Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään ja valuta päälle oliiviöljy. Tarjoa esimerkiksi lohen kera.

.
Sitruunainen tabouleh salaaatti lohen ja herkkusienten kera oli myös kesäisen raikas ja tuoreet patongit sekä pasteijat kruunasivat kokonaisuuden. Jotenkin tuosta taboulehista tulee aina mieleen grillaus. Lohi ja tuoreet patongit taas suorastaan huutavat kesäillan ruokailua hyvän valkoviinin seurassa. Itse tosin tein tässä nyt kuitenkin tyylirikon ja nautin lämmikkeeksi Maku-lehden suosittamaa Portada-punaviiniä. Tämä samainen portugalilainen juoma oli saanut myös Wine Enthusiast-lehden maininnan "paras ostos alle 8€". Suosittelen kokeilemaan!
 
Kirjaimellisesti sokerina pohjalla... Yksi työkamuistani oli vissiin haistanut jollain yliluonnollisella aistilla karkkilakkoni ja leiponut daimit muffinien sisään - leivonnaisiahan ei siis voi mitenkään laskea karkeiksi tai suklaaksi :D. Kyllä kelpasi mutustaa hyvällä omalla tunnolla, NAM!!! 

Suurkiitokset vielä kaikille osallistujille, oli todella mukava ilta. Ensi vuonna sitten taas puuhataan jotain mukavaa ja tehdään hyvää ruokaa tietenkin!



maanantaina, joulukuuta 01, 2008

Kasvishampurilaiset, valkosipulinen sinappi-hunajadippi ja pestoiset lohkoperunat

Koska meillä on poikaystävän kanssa roskaruoka pannassa jouluun asti, pitää (perinteistä versiota parempaa!!) korviketta tehdä kotona - tottakai! Sitä patsi alkuperäisen roskaruoan nimityshän tulee siitä, että kaikki aterian osaset pakataan erikseen ja laitetaanpa ehkä vielä kuljetusta varten pussiinkin. Ja tässä ei moista roskausta tapahtunut. Hampurilaisten kääreenä käytimme tosin suodatinpussia, koska purilainen on sillä tavoin helpompi pitää haukatessa koossa. Yleensäkin täytettä tuppaa olemaan aina vähän "liikaa" ja hampparihan on toki tarkoitettu puraistavaksi eikä suinkaan haarukalla hienostellen syötäväksi eineeksi. Varsin tarpeellinen konsti tuo suodatinpussikikka siis - ja tietenkin hyvin maltillisesti roskaava sekä varsin mainiosti maatuva tuote :). Jotta voisin selitellä itselleni (meille?) täysin hyvän itsetunnon mainittakoon että perunakaan ei ollut upporasvassa kypsennetty vaan pestossa dipattu ja uunitettu. Joo, ja kasvispihvitkin olivat lähes täysin luomua. Mutta sen pidemmittä puheitta hyvää itsenäisyyspäivää! Tässä atriamme tarkempi sisältö:



KASVISHAMPURILAISET (4:lle)

Kannet:
Oivallus täysjyväleipää

Pihvit:
1 pss Sysmän viljapihviaineksia (luomu)
1 dl porkkanaraastetta
1 dl kesäkurpitsaraastetta
1 kananmuna
n. 40 g fetajuusto murusina
sesamöljyä paistamiseen

Muut täytteet:
juustoa
tomaattia
salaattia
kurkkua
ketsuppia
dippiä

Sekoita pihvin ainekset keskenään ja anna tekeytyä vartin verran. Paista hyvällä lämmöllä sesamöljyssä kullanruskeiksi. Kokoa purilaiset mielesi mukaan paahdettujen leipäkansien väliin. Nauti perunoiden ja dipin kera.



PESTOISET LOHKOPERUNAT JA SINAPPI-HUNAJADIPPI (4:lle)

Dippi:
2 dl kermaviiliä
1 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
1 tl juoksevaa hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
mustapippuria

Perunat:

8 isoa yleisperunaa
3-4 rkl pestoa
1 rkl öljyä
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Tee ensin dippi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa kun teet muun ruuan.

Pese ja lohko perunat kuorineen 6-8 osaan ja laita kulhoon. Lisää pesto, öljy ja pippuri. Sekoita huolellisesti käsin niin että perunat ovat kauttaaltaan öljyn ja mausteiden peitossa. Nostele paperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 200 c 30-40 minuuttia eli kunnes perunat ovat saanet hyvin väriä ja malto on pehmennyt. Nauti hampurilaisten seurana.

sunnuntai, marraskuuta 30, 2008

Maailman parasta pikaruokaa: Pestoinen tomaatti-oliivi-fetapasta

Pasta lienee kyllä maailman parasta pikaruokaa. Tämäkin kokeilu todisti, että paras kastike tulee samassa ajassa kuin pasta kypsyy eli noin kymmenessä minuutissa. Näyttävää, maukasta ja ennen kaikkea nopeaa - kehtaisin tarjota fiinimmillekin yllätysvieraille!!


PESTOINEN TOMAATTI-OLIIVI-FETAPASTA (2-3:lle)

1/3 purkkia pestoa (á 185 g)
15-20 kirsikka- tai miniluumutomaattia
6 aurinkokuivattua tomaattia
15 sitruunatäytteistä oliivia (tai haluamallasi täytteellä)
100 g fetajuustoa
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä (tai tavallista oliiviöljyä)
mustapippuria
(mustaa) pastaa

Laita pastavesi kiehumaan ja leikkaa sillä välin tuoretomaatit puoliksi ja aurinkokuivatut peinehköiksi paloiksi. Laita pasta kiehuvaan suolattuun veteen ja aloita kastikkeen valmistus. Kuumenna öljy pannulla ja heitä joukkoon tomaatit ja oliivit paistele koko ajan käännellen noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon paloitellut fetat ja kuumenna sekoitellen vielä muutama minuutti tai kunnes pasta on sopivan kypsää. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen ja raikkaan salaatin kera.

Tuulentuvan minttu-suklaahalko

Tämä leivonnainen oli Tuulentuvassa häärivän isäntäväen makeanhimon tulos. Kyllä lähti!!


TUULENTUVAN MINTTU-SUKLAAHALKO

Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta (sokeroimatonta)

Täyte, kostutus ja koristelu:
7 Marianne-karkkia
3 Pätkis-patukkaa
2 1/2 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta
1/2 dl appelsiinimehua
1 1/2 rkl Cointreau appelsiinilikööriä (40%)

Pohja:
(HUOM: Laita jo tässä vaiheessa täytteeseen tuleva vaniljakastikepurkki pakastimeen, tämä helpottaa vaahdotusta huomattavasti). Laita uuni kuumenemaan 225 c. Aloita pohjan valmistus vaahdottamalla kananmunat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakao ja siivilöi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti sekaisin. Levitä taikina paperoidulle, reunalliselle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 5-7 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Muista vahtia pohjaa koko ajan, sillä se palaa helposti! Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivin- tai voipaperille ja anna jäähtyä.

Täyttäminen ja koristelu:
Murskaa Mariannet esimerkiksi tehosekoittimessa ja viipaloi 2 Pätkiksistä ohueksi. Ota kylmennyt vaniljakastike pakastimesta ja kaada kapeaan kulhoon tai kannuun (tämäkin helpottaa jämäkän vaahdon aikaansaamista). Vaahdota paksuksi. Ota vaahdosta erilleen noin puolet ja sekoita siihen Marianne-rouhe ja Pätkis-palat. Sekoita keskenään appelsiinimehu ja likööri ja kostuta sillä jäähtynyt kääretorttupohja. Levitä päälle karkkirouhe-vaniljavaahtoseos ja rullaa paperin avulla kääretortuksi niin että saumakohta jää alle. Nosta tarjoilualustalle. Lusikoi päälle loppu vaniljavaahto ja levitä tasaiseksi kerrokseksi kääretortun päälle. Tee haarukan avulla vaahdon pintaan aaltokuviota (ka. kuva alla) ja koristele jäljelle jääneen Pätkiksen paloilla. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.


(Vinkki: Tarjoilualusta ei sotkeennu, jos laitat tortun alle neljä irrallista voipaperisuikaletta niin että ne suojaavat alustaa tortun reunoilta. Kun koristelu on valmis, voit vain vetää irralliset paperit varovasti tortun alta.)

tiistaina, marraskuuta 18, 2008

Flygande Jakob eli Lentävä Jaakoppi

Tulipa viikonloppuna vihdoin tehtyä tätä kauan suunnitteilla ollutta ruotsalaisklasikkoa. Tämä on kyllä yksinkertaisuudessaan varsin maukasta! Kotoväelle maistui niinkin hyvin, että resepti oli heti saatava. Ja se on aika paljon pyydetty perheen miesväen tuntien!! Mutta tässäpä siis vielä kertauksen vuoksi minun versioni (alkuperäiseenhän tulee siis sienten tilalle banaania).


LENTÄVÄ JAAKOPPI (4-5:lle)

500 g maustamattomia broilerin rintafileitä (3 kpl)
1 pieni paketti pekonia
200 g tuoreita herkkusieniä
2 1/2 dl ruokakermaa
1/2 dl ketsuppia
1/4-1/2 dl makeaa chilikastiketta
n. 100 g suolapähkinöitä (tässä cashew-)
suolaa ja mustapippuria

Pieni pekoni ja laita kylmälle pannulle. Sillä välin kun pannu kuumenee, leikkaa broilerfileet ja putsatut herkkusienet isohkoiksi paloiksi. Kun pekoni on alkanut saada hiukan väriä, lisää joukkoon broiskun palat ja paista niihin pintaväri. Mausta suolaripauksella ja mustapippurilla. Siirrä sivuun ja paista pannulle jääneessä pekonin rasvassa sieniä, kunnes ne hiukan pehmenevät. Laita uunivuokaan kanat, pekonit ja sienet. Sekoita keskenään ruokakerma, ketsuppi ja chilikastike ja kaada vuokaan. Sekoita hiukan ja paista uunin alatasolla 200 c noin 20 minuuttia. Lisää suolapähkinät pinnalle, kun paistoaikaa on jäljellä reilut 5 minuuttia. Tarjoa riisin kera.

keskiviikkona, marraskuuta 12, 2008

Mustikka-valkosuklaamuffinit

Tämän sunnuntaiherkun reseptin toteutin Ruokatorstai-kirjan ohjeen mukaan, tosin pienin muutoksin. Varsin valloittavan makuisia olivat, en edes muista koska olisin viimeksi mustikasta mitään leiponutkaan. Idea mustikkamuffineihin oli itse asiassa muhinut jo pidemmänkin aikaa, kaapissa lojuneen Kalevin mustikka-valkosuklaalevyn siivittämänä. Näissä muffineissa mustikkaa onkin siis tuplasti eli nimen kuuluisi olla oikeastaan mustikka-mustikka-valkosuklaamuffini :D. Uudehko silikoninen muffinivuokakin pääsi pitkästä aikaa käyttöön ja osoittautui varsin käteväksi kapistukseksi. Mustikat olivat nimittäin painuneet enimmälti muffinien pohjalle ja ilman nurinkurin käännettäviä kolosia olisi muffinien ehjänä irrottaminen ollut melko hankala tehtävä. Jos siis käytät näiden tekemiseen metallivuokaa (paperisten tai silikonin sijaan), muista voidella ja mieluiten vielä huolella korppujauhottaakin muffinikolot. Pidemmittä puheitta ohje ynnä kuvamateriaali:


MUSTIKKA-VALKOSUKLAAMUFFINIT

1 dl sokeria
2 munaa
100 g sulatettua voita
1 dl smetanaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
n. 50 g mustikka-valkosuklaata (alkup. ohjeessa 1 tl hienonnettua kardemummaa)
2 tl vaniljasokeria
2 dl mustikoita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään. Nostele vaahtoseoksen joukkoon jäähtynyt sulatettu rasva ja smetana vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi mustikat ja karkeaksi rouhittu valkosuklaa varovasti nostellen. Nosta taikina kahdella lusikalla vuokiin, jotka saavat tulla noin puolilleen. Paista uunin keskiosassa 15-20 minuuttia.

lauantaina, marraskuuta 08, 2008

Kiireisen kokkaajan illallinen: Broilerkeitto

Tulipa taas todistettua itselleen, että keitot ovat helppoa ja nopeaa ruokaa. Tässä ei jumpan jälkeen nokka tainnut tuhista kuin sen 20 min. Ja sitten olikin jo herkkuapetta matkalla ääntä kohti :)!


BROILERKEITTO

5 dl vettä + 1 kanaliemikuutio
4 rkl tuore- tai sulatejuustoa (maustamaton, pippuri tai v.sipuli)
2 isoa porkkanaa
3 isoa perunaa
1/2 iso paprika (haluamasi värinen)
1 keskikokoinen sipuli
250 g broilerin jauhelihaa
2 tl öljyä
2 tl intialaistyyppistä mausteseosta (curry, garam masala tms.)
suolaa ja mustapippuria

Kuumenna vesi ja lisää joukkoon kanaliemikuutio. Heitä joukkoon kuoritut, 2-3 cm paloiksi leikatut juurekset. Pese ja kuutioi paprika reiluiksi paloiksi, kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna pannulla öljy ja mausteseos ja paista siinä broileriin ja sipuliin kaunis väri. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kattilaan juuresten kaveriksi paistettu broitsu ja sipuli sekä paprikakuutiot ja tuorejuusto. Sekoittele kunnes juusto sulaa ja anna pöhistä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.

keskiviikkona, marraskuuta 05, 2008

Soija-grahamsämpylät

Tässäpä täysjyväjauhosta leivottuja sämpylöitä, pienellä proteiinilisällä. Olin yllättynyt kuinka helposti käsiteltävää taikina oli. Ilmeisesti soijajauhon myötä koostumuksesta tuli "sitkomainen" ja vaivaaminen ja leipominen luonnistui. Kerrankin siis erityisen kuitu- ja proteiinipitoisia kotisämpylöitä. Ainoa ikävämpi puoli ilman vehnäjauhoja tehdyssä taikinassa on kohotusaika, mutta itsekseenhän nuo toisaalta pullistuvat, kun malttaa odotella. Ja resepti on taas muuten "aarreaitasta" napattu. Taikinasta voi tehdä sämpylöitä tai vuokaleivänkin. Kirjan mukaan leivän kannattaisi antaa tekeytyä päivän tai pari, mutta meillä ainakin hyökättiin vielä paistolämpöisten sämpylöiden kimppuun. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan!


SOIJA-GRAHAMSÄMPYLÄT (20-25 kpl tai 1 vuokaleipä)

5 dl piimää (käytin vesi-jogurttiseosta)
25 g hiivaa
n. 1 l grahamjauhoja (minulla meni 9 dl)
1 1/2 dl soijajauhoja
3/4 dl pellavansiemeniä
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl suolaa (ei lukenut ohjeessa)

Voiteluun: vettä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva taikinakulhoon. Lisää hiukan nestettä ja sekoita hiiva kanssa velliksi. Lisää loppu neste sekä siemenet ja mausteet. Sekoita joukkoon ensin soijajauhot ja sitten grahamjauhot, kunnes taikina on kiinteää. Leikkaa paloihin ja muotoile sämpylöiksi. Anna kohota paperoidulla pellillä, leivinliinalla peitettynä lähes kaksinkertaisiksi (noin 2-3 tuntia). Paista 250 asteessa 10 minuuttia. Sivele sämpylät heti uunista otettuasi lämpimällä vedellä.

Mausteinen tonnikalapasta

Paremman puoliskoni - joka siis poikkeuksellisesti oli myös kauhan varressa - luottoreseptillä valmistettua illallista. Ja kyllä muuten maistuikin!



MAUSTEINEN TONNIKALAPASTA (3-4:lle)

1 prk tonnikalapaloja vedessä
1 iso sipuli
1 prk herkkusieniviipaleita
1 prk chili-tomaattimurskaa
loraus punaviiniä tai balsamiviinietikkaa
n. 70 g (eli 1/3 rs á 200g) pippurituorejuustoa
3 pientä valkosipulinkynttä
10 oliivia
4 aurinkokuivattua tomaattia
suolaa ja mustapippuria
1 rkl margariinia tai öljyä paistamiseen
haluamasi tyyppistä pastaa

Kuullota margariinissa tai öljyssä sipuli ja kuumenna herkkusienet sekä valutettu tonnikala. Lisää joukkoon tomaattimurska, viini(etikka), tuorejuusto, murskattu valkosipuli ja paloitellut oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Anna pöhistä sen aikaa pienellä lämmöllä, kun keität pastan.

sunnuntai, marraskuuta 02, 2008

Lisää aarteita leipäkirjasta: Pain riche

Ohje on taannoisesta kirpparilöydöstäni, Baka matbröd-kirjasta. Kirjan tarinan mukaan tämä on alkujaan ranskalainen resepti ja sillä pitäisi saada aikaan "lähes kaupasta ostetun veroinen kova ja rapea kuori" kun leipä paistetaan oikein kuumassa uunissa. Olinkin oikein tyytyväinen näiden leipien koostumukseen. Kuori oli tosiaan rapea ja sisus pehmeä. Juuri oikeanlainen ruoka- ja salaattiseuralainen siis. Tämä leipä maistuu parhaimmalta vastapaistettuna.



PAIN RICHE (4-5 kpl)

50 g hiivaa
5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 1/2-2 tl suolaa
n. 1,3 l vehnäjauhoja

Murusta hiiva taikinakulhoon. Lämmitä vesi ja öljy kädenlämpöisiksi. Sekoita hiiva pieneen määrään vesi-öljyseosta. Lisää loppu neste, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes muodostuu kiinteä pallo. Anna kohota kulhossa noin 30 minuuttia. Ota taikina leivontapöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina osiin ja leivo kapeiksi pitkulaisiksi leiviksi. Leikkaa leipien pintaan viilto terävällä veitsellä. Anna leipien kohota paperoidula pellillä kaksinkertaisiksi. Jos teet kohotuksen ilman leivinliinaa, leipiin tulee rapeampi kuori. Paista leivät 300c uunissa 10-12 minuuttia. Jäähdytä ilman leivinliinaa.