sunnuntaina, syyskuuta 28, 2008

Pitaleipää, falafelia ynnä ajvaria

Tulipa tässä torstaina eksyttyä Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynteihin. Olin tietenkin päättänyt, että keittokirjoihin ei sovi sortua, koska täytyisi vanhoillekin keksiä tilaa. Siksi suunnistinkin ensimmäisenä keittokirjaosastolle varmistamaan asian. Tiesin ettei siellä kuitenkaan olisi mitään halpaa ja kiinnostavaa. No, eihän siellä ollutkaan...
kuin kolme kirjaa, jotka ehdottomasti tarvitsin. Sain kuitenin pitäydyttyä lähes alkuperäisessä suunnitelmassa ja valitsin lopulta vain yhden. Nytpä hyllyäni lisätäyttää 'Härkäpapua sarvista'. Täytyy sanoa, että kirja onkin varsin kiintoisa ja reseptit vaikuttavat samaan aikaan innovatiivisilta ja helpoilta toteuttaa. Seuraavat ohjeet valitsinkin siis kyseisestä opuksesta. Suosittelen kirjaa kaikille niin vegeille ja vegaaaneille kuin kasvisruoasta muuten vain pitäville. Poikaystävä vaikutti olevan haltioissaan, eikä ihme, sillä herkullistahan tämä tosiaan oli! Lisäjujuna ruoassa oli itämaisen ruoan kaupasta löytämämme hiukan happaman mausteinen paprika-munakoisorelissi - ajvar. Hyvä löytö sekin. Tässäpä itse asia:



FALAFELTÄYTTEISET PITALEIVÄT

pitaleipiä
falafelpyöryköitä
salaattia
riisiä
ajvaria
kermaviilidippiä

Tee pitaleivät ja falafelit samaan aikaan. Täytä vastapaisetut pitat kuumilla falafelpullilla, salaatilla, riisillä ja maustekastikkeilla. Nauti heti.

Pitaleipä (6 kpl)

1 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 1/2 dl grahamjauhoja (laitoin ruis-)
n. 2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa öljy. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja kuumenna myös tyhjä pelti samalla. Nujerra kohonneesta taikinasta kuplat ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli pyöreiksi litteiksi levyiksi leivinpaperin päällä. Nosta leivät papereineen suoraan kuumalle pellille ja paista heti uunin toiseksi ylimmällä tasolla noin 5 minuuttia. Leikkaa leipiin tasku, kun ne ovat vielä kuumia ja täytä.

Härkäpapufalafelit

3 dl kuivia härkäpapuja (käytin reilu 4 dl säilykekikherneitä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl ruokasoodaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl sinappijauhetta tai sinappia
1/4 tl mustapippuria
1 rkl kuivattua persiljaa
1 tl suolaa
2 rkl seesaminsiemeniä (oma lisäys)
3/4 dl grahamjauhoja (+ muutama rkl vehnäjauhoja)
öljyä uppopaistamiseen (paistoin tavallisesti hiukan reilummassa öljyssä)

Huuhtele ja liota papuja runsaassa vedessä yön yli. Valuta ennen käyttöä. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Hienonna tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella herneet ja sipulit. Lisää seokseen jauhot ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä hetki kylmässä. Muotoile siitä kostutetuin käsin pieniä palleroita ja (uppo-)paista niitä kuumassa öljyssä muutama minuutti. (Valuta uppopaistetuista falafeleista ylimääräinen rasva talouspaperin päällä). Laita falafelit pitaleivän täytteeksi tai syö riisin kera.

6 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Herranjestas, että nämä näyttävät meheviltä!
Kasvissyöjänä falafelit ovat miun lempiruokaa, jota tulee kyllä valitettavan harvoin syötyä..
Lähetä miulle pala tätä leipää vaikka postissa. :P

Aurinkotuuli kirjoitti...

No sitähän ne olivat :D! Kannattaa kokeilla, jos vain intoa riittää. Kovin monimutkaista tämän tekeminen ei todellakaan ole.

Anonyymi kirjoitti...

Voi Aurinkotuuli! Olet innoittanut minua ruuanlaiton suhteen mielettömästi:) Ohjeesi kuulostavat makujen puolesta juuri minulle sopivilta ja kohtuu nopeilta, että tällainen kokemattomampikin uskaltaa yrittää. Kiitos erittäin paljon! Lisää hyviä kasvisruokaohjeita esiin jos varastoista löytyy.

-Jenni-

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitokset kommentistasi Jenni. Todella kiva kuulla, jos olen saanut inspiroitua ruuanlaittoasi. Tarkoitukseni onkin ollut tehdä resepteistä mahdollisimman informatiivisia, jotta vähemmänkin kokanneet tietäisivät mitä tehdä ja miksi. Kiva, jos olen onnnistunut. :D

Ja kiitokset toiveesta, viimeaikoina on tullut tehtyäkin kasvisruokaa, koska uusi parempi puoliskoni ei syö punaista lihaa. Kiinnitänpä jatkossa huomiota, että kasvista voisi olla vieläkin enemmän :). Ostinhan tosiaan juuri tuon Härkäpapua sarvista, niin sieltä on ainakin varmasti kokeiluja luvassa!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ostos, täytyy tulla taas kyläilemaan :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Jeps, tervetuloa!! Ehkä mulla onkin nyt Härkiksen myötä vinkkejä kuinka voin paremmin ruokkia sua ens kerralla :D.