keskiviikkona, marraskuuta 05, 2008

Soija-grahamsämpylät

Tässäpä täysjyväjauhosta leivottuja sämpylöitä, pienellä proteiinilisällä. Olin yllättynyt kuinka helposti käsiteltävää taikina oli. Ilmeisesti soijajauhon myötä koostumuksesta tuli "sitkomainen" ja vaivaaminen ja leipominen luonnistui. Kerrankin siis erityisen kuitu- ja proteiinipitoisia kotisämpylöitä. Ainoa ikävämpi puoli ilman vehnäjauhoja tehdyssä taikinassa on kohotusaika, mutta itsekseenhän nuo toisaalta pullistuvat, kun malttaa odotella. Ja resepti on taas muuten "aarreaitasta" napattu. Taikinasta voi tehdä sämpylöitä tai vuokaleivänkin. Kirjan mukaan leivän kannattaisi antaa tekeytyä päivän tai pari, mutta meillä ainakin hyökättiin vielä paistolämpöisten sämpylöiden kimppuun. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan!


SOIJA-GRAHAMSÄMPYLÄT (20-25 kpl tai 1 vuokaleipä)

5 dl piimää (käytin vesi-jogurttiseosta)
25 g hiivaa
n. 1 l grahamjauhoja (minulla meni 9 dl)
1 1/2 dl soijajauhoja
3/4 dl pellavansiemeniä
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl suolaa (ei lukenut ohjeessa)

Voiteluun: vettä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva taikinakulhoon. Lisää hiukan nestettä ja sekoita hiiva kanssa velliksi. Lisää loppu neste sekä siemenet ja mausteet. Sekoita joukkoon ensin soijajauhot ja sitten grahamjauhot, kunnes taikina on kiinteää. Leikkaa paloihin ja muotoile sämpylöiksi. Anna kohota paperoidulla pellillä, leivinliinalla peitettynä lähes kaksinkertaisiksi (noin 2-3 tuntia). Paista 250 asteessa 10 minuuttia. Sivele sämpylät heti uunista otettuasi lämpimällä vedellä.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoisilta vaikuttavat sämpylät, pitää joskus kokeilla!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Soijajauhosta!? :-O Mahtavaa :-D

Aurinkotuuli kirjoitti...

Jeps, eikös vaan olekin. Saa vähän lisää käyttöideoita kyseiselle tuotteelle sekä plussana leipään lisää protskua ja vitamiineja sekä täysjyväjauhotaikinalle paremman leipoutuvuuden. Kätevää :)!!