sunnuntaina, marraskuuta 02, 2008

Lisää aarteita leipäkirjasta: Pain riche

Ohje on taannoisesta kirpparilöydöstäni, Baka matbröd-kirjasta. Kirjan tarinan mukaan tämä on alkujaan ranskalainen resepti ja sillä pitäisi saada aikaan "lähes kaupasta ostetun veroinen kova ja rapea kuori" kun leipä paistetaan oikein kuumassa uunissa. Olinkin oikein tyytyväinen näiden leipien koostumukseen. Kuori oli tosiaan rapea ja sisus pehmeä. Juuri oikeanlainen ruoka- ja salaattiseuralainen siis. Tämä leipä maistuu parhaimmalta vastapaistettuna.PAIN RICHE (4-5 kpl)

50 g hiivaa
5 dl vettä
2 rkl öljyä
1 1/2-2 tl suolaa
n. 1,3 l vehnäjauhoja

Murusta hiiva taikinakulhoon. Lämmitä vesi ja öljy kädenlämpöisiksi. Sekoita hiiva pieneen määrään vesi-öljyseosta. Lisää loppu neste, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes muodostuu kiinteä pallo. Anna kohota kulhossa noin 30 minuuttia. Ota taikina leivontapöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina osiin ja leivo kapeiksi pitkulaisiksi leiviksi. Leikkaa leipien pintaan viilto terävällä veitsellä. Anna leipien kohota paperoidula pellillä kaksinkertaisiksi. Jos teet kohotuksen ilman leivinliinaa, leipiin tulee rapeampi kuori. Paista leivät 300c uunissa 10-12 minuuttia. Jäähdytä ilman leivinliinaa.

2 kommenttia:

Ent-tu kirjoitti...

Meidän uunia ei taida edes saada kolmesataa asteiseksi :P Mutta aivan täydellisen näköinen leipä!!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos kehuista:). Ja tätä voi kyllä aivan varmasti kokeilla, vaikka asteikko ei ihan 300c uunissa olisikaan. Täysille vaan ja paistumaan!