tiistaina, syyskuuta 14, 2010

Punajuuribuumi

Syksyllä minuun iskee aina hillitön punajuuren himo. Tuoreina ja makeina juurikkaat vievät suorastaan kielen mennessään! Maustamiseen riittää pelkkä suola ja pippuri sekä hyvä oliiviöljy tai voisula, mutta punajuuri kestää mielestäni aika vahvojakin mausteita ja makuja. Siksi punajuurta voikin käyttää varsin monipuolisesti pääruokiin, lisukkeisiin ja leivontaan. Punajuuren kaunista väriäkään ei toki sovi unohtaa! Punajuuret ovat nyt tuoreita ja edullisia, joten syksyn satoa kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Itselläni on perinteisten Lindströmin pihvien, uunipunajuurien sekä laatikko- ja keittoruokien lisäksi kokeilematta vielä ainakin punajuurikakku, punajuuripasta, punajuuriletut, punajuurileipä, punajuurisalsa ja säilötyt punajuuret. Ei siis muuta kuin kokkailemaan!
Tällä kertaa valmistin punajuurista laatikkoa sekä keittoa. Punajuuren perinteisen parin, sinihomejuuston, vaihdoin laatikossa valkohomejuustoon ja keitossa vuohenjuustoon. Sopivat muuten molemmat punajuuren kanssa aivan älyttömän hyvin! Ruskavuoassa punajuuren makua korostivat muut makeat juurekset sekä hunaja ja kontrastia taas toivat sopivasti suolainen juusto sekä mustapippuri. Yrteiksi valitsin rosmariinin, joka mielestäni sopii erityisen hyvin punajuuren kanssa sekä rakuunan, joka taas on porkkanan klassinen maustaja. Sosekeitossa taasen punajuuren, valkosipulin, chilin ja vuohenjuuston maut toimivat saumattomasti yhteen. Voin suositella lämpimästi molempia ruokia!


RUSKAVUOKA (4 annosta)

6 pientä punajuurta
4 porkkanaa
1 pieni bataatti
1 pkt valkohomejuustoa
2 1/2 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 dl maitoa/maito-kermaseosta/kermaa
1 kananmuna
1 tl rakuunaa
1 tl rosmariinia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

1. Kuori ja raasta kasvikset ja laita öljyttyyn uunivuokaa.
2. Kuumenna 2dl vettä ja sulata joukkoon paloiteltu juusto, mausta hunajalla, yrteillä ja mustapippurilla.
3. Vatkaa kananmuna maidon joukkoon ja mausta ripauksella suolaa (HUOM! juusto on suolaista). Lisää koko ajan hyvin vatkaten hiukan jäähtyneen juustokastikkeen joukkoon.
4. Kaada kasvisten päälle tasaisesti munamaito-juustokastike- seos.
5. Paista 175 c uunin alatasolla 35-40 min tai kunnes kasvikset ovat kunnolla pehmenneet.


TUULENTUVAN PUNAJUURISOSEKEITTO (3-4 annosta)

1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 sipuli
4 punajuurta
3 porkkaanaa
4 pientä perunaa
7 dl vettä
1 kasviliemikuutio
mustapippuria maun mukaan
1 tl rakuunaa
1 tl kirveliä
ripaus chiliä
100 g vuohenjuustoa
(suolaa)

1. Kuori ja paloittele kasvikset.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää puristettu valkosipulinkynsi ja sipuli, kuullota hetki.
3. Lisää kattilaan vesi, loput kasvikset, liemikuutio, mustapippuri, chili sekä yrtit.
4. Keitä hiljaisella tulella 25-30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
5. Soseuta kasvikset liemineen sauva- tai tehosekoittimella ja lisää vettä, jos keitton kovin paksua.
6. Lisää joukkoon vuohenjuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Tarkista suola.
7. Tarjoa keitto raejuuston ja hyvän leivän kera.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Punajuurisosekeitto todellakin toimii! Muille kotikokeille sellainen vinkki, että kutiavaa silmää ei kannata käpliä, kun on juuri hienontanut chiliä ;)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kaikki sosekeitot ovat maukkaita, mutta punajuuri ja porkkana taitavat mennä minun suosikkeihini. Myös tomaattimurskaan ja kookosmaitoon tehty linssisosekeitto uppoaa hyvin. Ja tosiaan: varokaa tuoreen chilin käsittelyä - kumihanskojen käyttöä suosittelisin siihen hommaan!