maanantaina, syyskuuta 04, 2006

"Jotain hyvää" eli rahkapiirakka

Poikaystävällä oli eilen ilmeisesti lenkin jälkeen matala verensokeri, kun pyysi minua leipomaan illalla "jotain hyvää". Tuli sitten viikonloppuna makean kiintiö mukavasti täyteen, kun leivoin lauantainakin Marien vaniljakiisselipiirakkaa :). Tein siis työtä pyydettyä ja pyöräytin perinteisen rahkapiirakan. Tosin rusinoita en laittanut, koska en tykkää niistä. Tein piirakan piirakkavuokaan, koska silloin herkullinen täyte jää ihanan paksuksi. Taikinaan lisäsin mauksi vähän leseitä. Tässä siis perusohje pullapohjaiselle rahkapiirakalle:


RAHKAPIIRAKKA (24-26 cm vuoalle)

Pohjataikina:
2 dl maitoa
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 1/2 tl kardemummaa
1/2-3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaura- tai vehnäleseitä (voi jättää pois)
5-6 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia

Täyte:
250 g rahkaa
200 g vaniljajogurttia (esim. Danone tai Valion Vanilla, niissä on aitoa vaniljaa)
3/4-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu
1 iso tai 2 pientä kananmunaa

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja suola. Vispilöi joukkoon sokerit, kardemumma, leseet ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille. Jos haluat pohjasta ohuen tai taikinaa jää yli, voit jättää osan koristeluja varten. Anna pohjan kohota hetki lämpimässä ja valmista sillä välin rahkatäyte. Sekoita huolellisesti kaikki rahkatäytteen ainekset ja tarkista maku.
Levitä täyte kohonneelle pohjalevylle. (Leivo yli jääneestä taikinasta nauhoja ja tee niistä piirakan päälle ristikko.) Halutessasi voitele reunat (ja ristikko) kananmunalla. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200c 20-25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista, jotta täyte ehtii kiinteytyä.

Vinkkejä:
Rahkatäytettä voi muunnella monella tavalla.
Sekoita täytteen joukkoon perinteiseen tapaan 1/2 dl rusinoita tai mausta se 1/2 sitruunan tai appelsiinin raastetulla kuorella. Voit myös laittaa täytteen päälle erilaisia marjoja ja/tai hedelmiä. Pakastemarjat kannattaa lisätä kohmeisina ja säilykehedelmät hyvin valutettuina. Käyttäessäsi marjoja tai hedelmiä voit kokeilla myös jogurtin vaihtamista makumaailmaltaan marjaisaan tai hedelmäiseen. Laita esimerkiksi täytteeseen mustikkajogurttia ja päälle vadelmia ja mansikan puolikkaita.

Tässä vielä kuvaa vinkkeihin liittyen. Mustikkajogurtilla ja mansikoilla päällystettyä piirakkaa:


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

rahkapiirakka on minunkin herkkua. herkulliselta näyttää.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Juu, hyväähän tuo oli. Kokeilin tänä viikonloppuna myös marjaisaa versiota, joten siitä on tulossa kuva piakkoin.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Nyt on siis tuo kuvakin sitten marjaisasta vaihtoehdosta. Hyvää tuli, mutta mielestäni olisin voinut vielä rahkaan sekoittaa hiukan mustikoita, jotta mustikkainen maku olisi ollut vahvempi. Kannattaa siis kokeilla erilaisia sekoituksia. Seuraavaksi ajattelin tehdä hedelmäisen version.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Siis jossain välissä tulossa taas rahkapiirakkaa... Kun se vaan on niin HYVÄÄ=)!!

Anonyymi kirjoitti...

oih..rahkapiirakkaa ei olekaan tullut tehdyksi aikoihin.mummoni tekee välillä parasta(siis mun mielestä)rahkapiirakkaa mitä oon syönyt.täytyykin tehdä jonkinlaista rahkapiirakkaa jokukerta.ja muistaa pyytää mummonb rahkapiirakan ohje.sekun on niin erilainen kun muut rahkapiirakat.siinä ei esim ole pullataikinapohjaa..nonii..oon tosiaan tällänen että alan höpöttää..sellanen on sivunikin ja siitä on saanut sivuni myös nimen.nimen "blogilleni" kirjoitti silloin sivuja tehdessään avomieheni..minä kun kuulemma höpötän..miten niin..:)

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Piti tulla vastavierailulle sivuillesi! Hyvältä näyttää! Ihanan näköisiä rahkapiirakoita, ne on kyllä niiiiin hyviä! :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiva kun käy vierailijoita =). En ole vielä oikein päässyt tietoisuuteen, kun olen vasta aloittelija täällä ruokablogien maailmassa... Tervetuloa toistekin, jos pisti silmään joku kiinnostava resepti.