Vähän tuulihatuista, myötä- ja vastatuulesta sekä elämän yleisestä ennakoimattomuudesta - ruokia ja tarinoita ruuanlaitosta.
tiistaina, syyskuuta 19, 2006
Pellavainen vehnäleipä
PELLAVAINEN VEHNÄLEIPÄ
6 dl vettä
1-2 tl suolaa
1rkl siirappia tai sokeria
50g hiivaa
1 1/2 dl pellavarouhetta
10-11 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Liutoa hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja siirappi/sokeri. Kaada joukkoon pellavarouhe ja sekoita. Lisää jauhoja vähitellen samalla hyvin vaivaten. Jätä taikina löysähköksi, jotta leivästä tulee pehmeää. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Nujerra taikinasta ilmakuplat vaivaamalla. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja tasoita pinta kostealla kädellä. Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi lämpiässä paikassa. Jos et omista kahta leipävuokaa, voit tehdä puolikkaasta taikinasta myös sämpylöitä. Ota siinä tapauksessa taikinaa sopiva määrä kostutettetuihin käsiin, pyöräytä palleroksi ja nosta suoraan pellille. (Jos haluat tehdä pelkkiä sämpylöitä, niitä tulee tästä ohjemäärästä pari pellillistä.) Anna sämpylöiden kohota vartin verran. Paista leipiä uunissa 175c noin 45 minuuttia ja sämpylöitä 225c 10-13 minuuttia .
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Nam! Näyttää herkulliselta. Pellava sopii varmasti hyvin tohon.
Lähetä kommentti