perjantaina, syyskuuta 14, 2007

Porkkanaleipä Tuulentuvan tapaan

Tämä ohje on jalostettu Pastanjauhajien hyväksi havaitusta ohjeesta. Maku oli loistava, rakenne mehevä ja väri lämpimän keltainen. Tämä olisi varmasti hyvää seuraa syksyisille keitoille ja vaikkapa kikhernecurry kaveriksi (jota aion muuten kokkailla tässä jossakin välissä). Tätä kannattaa melkeinpä tehdä kerralla tuplasatsi, koska ainakin meillä leipä katosi niin nopsaan etten ehtinyt edes kuvaa napata! (*muoks*, aamulla piti tehdä heti lisää leipää, joten nyt tarjolla myös kuva)



PORKKANALEIPÄ TUULENTUVAN TAPAAN (1 leipä)

350 g vehnäjauhoja
50 g lesesekoitusta
1 iso porkkana (eli reilu 100 g hienoa porkkanaraastetta)
1 pss kuivahiivaa
1 tl kuminaa
1/2-1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2-2 1/4 dl lämmintä vettä
Voiteluun: 1 tl tummaa siirappia ja 2 tl vettä

Kuori ja raasta porkkana hienoksi. Rouhaise kuminaa hiukan morttelissa tai kämmenpohjassa. Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään. Lisää porkkanaraaste. Möyhi seosta sormin, niin että seoksesta muodostuu murumaista ja porkkana sekoittuu kohtalaisen tasaisesti taikinaan. Sekoita reilusti lämpöiseen veteen öljy ja sekoita vähitellen jauhoseoksen joukkoon vettä. Vaivaa taikinaa muutama minuutti huolella ja lisää tarvittaessa vielä tilkka vettä. Jatka vaivaamista vielä vähintään viisi minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen kimmoisa pallo. Kohota taikinaa liinalla peitettynä vajaa tunti. Nujerra kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja muotoile pyöreäksi litteäksi leiväksi (kohoaa huomattavasti paistettaessa). Anna kohota vielä uudelleen peitettynä pellillä sen aikaa kun uuni lämpiää 200 c. Voitele leipä veden ja siirapin seoksella ja paista uunin keskitasolla puolisen tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pohjaan koputtaessa kuuluu kumea ääni. Jäähdytä ilmavasti ritilällä, niin kuori pysyy rapsakkana.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla, näyttää niin hyvältä.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Juu, kannattaa todella. Koita vain olla hermostumatta taikinaan, sen vaivaaminen on aluksi aika työlästä - mutta vaivan arvoista! Jos omistat yleiskoneen, voit vain huokaista helpotuksesta :).

Maija kirjoitti...

Kiitos tästäkin ihanasta reseptistä :)