maanantaina, elokuuta 04, 2008

Kesä talteen: Mansikka- ja mansikka-vadelmahillo ynnä mansikkasose

Vielä viimetingassa ehdin minäkin sitten ostaa mansikkasatsin ja laittaa kesän maut säilöön. En olekaan ennen juuri hilloja keitellyt, sillä en itse syö oikeastaan hilloa enkä marmeladia ollenkaan. Ne ovat mielestäni liian makeita ja kiinteitä koostumukseltaan, joten syön marjani mieluiten sellaisenaan tai pienen sokerilisän kanssa soseutettuina. Nyt siis kuitenkin päätin tehdä osasta marjoja myös hilloa, ihan poikaystävää ajatellen: ei enää kauppojen tuhottoman sokerisia ja mauttomia valmishilloja. Parempi puoliskoni ei ole vielä tuotosta päässyt koemaistamaan, mutta ainakin marjat olivat niin makeita ja hyviä, ettei lopputulos voine muuta olla. Käytin hillon tekemieen valmista hillosokeria, jossa on pektiiniä sekä kaliumkarbonaattia eli sillä saa helposti hyvän koostumuksen ja paremman säilyvyyden hillolle. Pussin kyljessä olevaa ohjetta en tällä kertaa noudattanut, sillä siinä oli sokerin määrä mielestäni aivan turhan suuri - varsinkin kun mansikka on itsessään jo niin makea marja. Mielestäni hillon koostumus oli sopivan kiinteä, vaikka käytin n. 2 kg marjoja vain puoli pussia sokeria. Soseseen käytin pienehkön määrän hunajaa säilyttämään makuja ja vitamiineja. Tässäpä siis hillo ja sose Tuulentuvan tapaan.


TUULENTUVAN MANSIKKA- JA MANSIKKA-VADELMAHILLO

Mansikkahilloon:
n. 2 litraa perattuja, neljään osaan paloiteltuja mansikoita

Mansikka-vattuhilloon:
n. 1 litra perattuna, neljään osaan paloiteltuja mansikoita
1 pss pakastevadelmia (n. 400 g)

Lisäksi:
1/2 dl vettä
3-3 1/2 hillosokeria
1 rkl vaniljasokeria

Laita kattilaan vesi ja marjat. Kuuumenna, kunnes alkaa muodostua höyryä, lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut, lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Kiehuta noin kymmenen minuuttia eli kunnes marjat uppoavat pinnan alle. Purkita hillo kuumaana, kuumiin puhtaisiin purkkeihin ja sulje heti. Säilytä viileässä (hillosokeripussin mukaan siitä tehty hillo säilyy tarvittaessa myös huoneenlämmössä valolta suojattuna).PAKASTETTAVA MANSIKKASOSE

1 1/2 litraa perattuja mansikoita
1 rkl hunajaa

Soseuta hunajalla maustetut mansikat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Purkita puhtaisiin pakastusrasioihin ja pakasta.

Ei kommentteja: