sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Soijarouhe-lihapullia ja jogurtti-marjarahkaa

Soijarouhe on minun keittiössäni melko uusi tuttavuus. Kerran innostuin kuitenkin ostamaan pussillisen ja kokeilin sitä lasagnessa. Olin makuun ja lihamaiseen rakenteeseen oikein tyytyväinen. Sen jälkeen olen kokeillutkin käyttää sitä monissa ruuissa, kuten murekkeissa ja pastakastikkeisssa. Joskus olen ajatellut laittaa sitä myös pasteijoiden täytteeksi. Itsessään rouhe on mautonta, joten se pitää ennen ruokaan lisäämistä maustaa liottamalla sitä liha-, kana-, kasvis- tai muuten hyvin maustetussa liemessä. Suosittelen tutustumista kyseiseen tuotteeseen, sillä hintakaan ei päätä huimaa. Yhdestä pussillisesta riittää esimerkiksi tähän reseptiin ainakin kymmenen kertaa ja pussin hinta on reilut kaksi euroa.

Eilen tein soijarouhe-lihapullia. Soijarouhe toimii mainiosti jauhelihan jatkeena ja tekee lihapulliin kuohkean rakenteen. Tässä siis ohje pulliin - tällä kertaa kuvan kera:


KEVYET SOIJAROUHE-LIHAPULLAT (n. 20 kpl)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl oliiviöljyä
1 dl vettä
n. 1/4 liha-/kana-/kasvisliemikuutiota
1 dl tummaa soijarouhetta (esim SoyUp)
400 g kevytjauhelihaa
loraus balsamicoetikkaa
loraus (valkosipulilla maustettua) valkoviinietikkaa
2 rkl ketsuppia tai 1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 rkl herbes des provence yrttisekoitusta
suolaa maun mukaan (suositus n.1/4-1/2 tl)
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja

Kuullota pilkottu sipuli ja puristetut valkosipulinkynnet pannulla oliiviöljyssä. Siirrä sipulit syrjään, mutta älä huuhtele pannua. Kuumenna siinä vesi ja liuota veteen liemikuution palanen. Laita soijarouhe pienehköön astiaan ja kaada päälle kuuma liemi. Anna liemen imeytyä rouheeseen muutama minuutti. Kaada rouhe siivilään ja puristele siitä ylimääräinen neste - muutama painelukerta riittää. Laita jauhelihan joukkoon kaikki mausteet, kuullotetut sipulit sekä soijarouhe ja sekoita hiukan. Lisää lopuksi kananmuna ja vehnäjauhot ja sekoita taikina turhia vaivaamatta tasaiseksi. Halutessasi voit paistaa pienen koepalan mikrossa maun tarkistamiseksi. Muotoile taikinasta lihapullia kostein käsin ja paista niitä paperoidulla uunipellillä 175c noin 15 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi imeyttämällä keitetyn basmatiriisin ja salaatin kera.

P.S Muista huomioida suolan määrässä käytätkö tomaattipyreetä vai ketsuppia. Pyreen kanssa voit luonnollisesti laittaa suolaa enemmän.

Tein jälkkäriksi myös tälläisen raikkaan makuisen rahkan:


JOGURTTI-MARJARAHKA (3-4 annosta)

2 dl rahkaa
2 dl marjoilla maustettua jogurttia
2 dl marjoja (esim. vadelmia ja mustaherukoita)
2 rkl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna makujen tasoittua jääkaapissa tunnin verran. Tarjoa rahka kylmänä.

2 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Tein muuten eilen illanistujaisiin Marien ohjeella sitä vaniljakiisseli-marjapiirakkaa. Päälle laitoin mansikoita, vadelmia ja mustaherukoita. Piirakka meni nopeasti, makoisaa kun oli... ja syöjiä vain neljä!!! Kuvaa en edellä mainitusta syystä ehtinyt valitettavasti räpsäistä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Linkki ohjeeseen löytyy "Viemisiä työkavereille" kirjoituksesta, Vanijaisten marjaleivosten ohjeen alta.

Anonyymi kirjoitti...

Tein eilen näitä pullia :)
etsin ohjetta jossa on käytetty soijarouhetta ja jauhelihaa, ja valitsin sinun ohjeesi. Hyviä tuli :)

Toivottavasti vielä joskus bloggaat, jotenkin hirmu miellyttävä blogi ja kivoja reseptejä.