perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

Sitruuna-vaniljamuffinit

Tämän reseptin olen kehitellyt itse ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Muffinit olivat lähes leivosmaisia, kuohkeita ja sopivan kosteita. Kastike jää pinnalla olevaan kuoppaan ja kosteuttaa ja piristää makua mukavasti. Ohjeessa mainitulla suuremmalla sitruunamehun määrällä saat sitruunaisempia ja kirpakampia ja pienemmällä hiukan makeampia muffineja. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, nämä ovat todella herkullisia!!


SITRUUNA-VANILJA MUFFINIT

Sitruuna-vaniljakastike:
1 dl valmista vaniljakastiketta
2-3 rkl sitruunamehua
1/2 sitruunan kuori
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 pientä kananmunaa (tai 1 iso)
1 1/2-2 tl perunajauhoja

Muffinitaikina:
100 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 1/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2-3 rkl sitruunamehua
1/2 sitruunan kuori
1 dl vaniljakastiketta

Aloita valmistamalla kastike. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Laita se kattiloineen jäähtymään kylmään vesihauteeseen.

Aloita taikinan valmistaminen vatkaamalla sokerit ja margariini vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää voi-sokeri-munaseokseen. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja -kuori sekä vaniljakastike. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. (Taikinan pitäisi olla niin paksua, että pystyt tekemään siihen kuopan lusikan kärjellä painamalla. Jos et pysty, lisää hiukan jauhoja.) Jaa taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin muffinipellin vuokiin. Tee jokaiseen muffiniin lusikan kärjellä pieni kuoppa ja lusikoi jäähtynyt kiisseli kuoppiin. Kiisseliä menee todennäköisesti reunoille asti, mutta älä pelästy, se ei haittaa mitään. Paista muffineja 200c noin 15 minuuttia (HUOM: seuraile kypsyyttä muffinien reunoista, koska kiisseli ei ota väriä).

(Vinkki: Jos haluat että kastike jää muffinssin sisään ja niistä tulee erityisen meheviä, tee seuraavasti >> Laita vuokien pohjalle vain hiukan reilut puolet taikinasta. Tee muffineihin kuopat ja lusikoi niihin kastike. Luskoi tai pursota lopusta taikinasta vielä pieni hattu kastikkeen päälle ja levitä sitä hiukan varovaisesti reunoja kohti. Hatun ei tarvitse kuitenkaan peittää kastiketta kuin keskeltä. Nyt muffini näyttää oudolta ja ehkä ihmettelet, kun taikina jää kellumaan kastikkeen pinnalle, mutta älä huoli. Asia korjaantuu kyllä uunissa, kun taikina leviää. )

2 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Oi, kun kuulostaakin makoisalta. Tuo sitruuna-vaniljakastike olikin varsinainen yllätysveto. :) Pitää ottaa ohje talteen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli todella hyviä muffinsseja, kun kokeilin. Kiitoksia reseptin jakamisesta :)

- Anna