keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2009

Hyvä lopetus päivälle: Parhaat suklaa-mustikkamuffinit

Eilen oli suorastaan pakko käydä lohdutusshoppailemassa, kun kävi niin ketuttamaan näihin huhtikuun viimeisiin viikkoihin pakkautuva kiirus. Siispä eikun pikapikaa kirpparille pyörähtämään. Ja mihinkäs muualle siellä suuntaisi kuin keittokirjahyllylle. Kuin taivaan lahjana, tarttuikin 5 minuutin vilkuilulla mukaan kaksi melkoisen mukavaa löytöä, jotka suuresti helpottivat kettujen määrää korvien välissä. 

Ensinnäkin sain käsiini mahtavan, vanhahkon ruotsinkielisen leipäkirjan nimeltään 'Brödbok'. Opus on täynnä yksityiskohtaisia ohjeita ja kosolti vinkkejä hyvän leivän tekemiseen - kyseessä on siis samanmoinen aarreaitta kuin taannoin löytämäni 'Baka matbröd'-kirja. Hätäisen selailun ja tutustumisen jälkeen, "Leipäkirja" sisältää hiukan yllättäen ainakin ohjeita mm. egyptiläiseen ja kiinalaiseen leipään. Mielenkiintoisia kokeiluja luvassa siis.

Toinen löydöistä oli pelkästään suklaaresepteihin keskittyvä 'Suklaaherkut', joka sai välitömästi aikaan innon väristyksiä myös kanssaeläjässä. Hänelle kun ostin kirpparilta pelkästään legendaariseen Metsolat-sarjaan perustuvan romskun, oli ainoastaan oikeus ja kohtuus, että mies sai perheemme suklaahiirenä välittömästi valita jotakin leivottavaa suklaakirjasta. 

Kokeiluun menivät siis muhkeat suklaa-mustikkamuffinit. Nämä osoittautuivatkin parhaiksi ja tuhdeimmiksi suklaa muffneiksi, joita olen kuunaan maistanut. Sisus oli mehevän kostea ja ja maku todella täyteläinen, johon mustikat antoivat juuri sopivaa taittavaa kirpakkuuttaa ja raikkautta. Valkosuklaa puolestaan suli kastikemaiseksi ja teki suutuntumasta vieläkin makoisamman. Näillä muffiniella ei yksinkertaisesti voi saada aikaan kuin rakkautta ja hyvää mieltä!


PARHAAT SUKLAA-MUSTIKKAMUFFINIT

1 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 1/2 dl muscavadosokeria (laitoin tavallista, koska muscavadoa ei ollut hollilla)
125 g haluamaasi suklaata (tumma-, maito- tai valko-)
n. 2 1/2 dl mustikoita
1 muna
2 dl maitoa
100g suolatonta voita

1. Siivilöi kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri. Lisää pilkottu suklaa ja mustikat.
2. Vispilöi munat sekaisin sulatetun voin ja maidon kanssa. Lisää munaseos kuiviin aineisiin ja sekoita vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat. (Kuivia jauhohippusia saa olla vielä näkyvissä.
3. Jaa taikina 12:sta paperivuokaan tai paperoituihin muffinipellin koloihin. Paista 200c uunin keskitasolla 15 minuuttia eli kunnes muffinit ovat kohonneita ja kiinteitä. Tarjoa hieman jäähtyneinä.


4 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Herkullinen näky, näyttää juuri oikealta kosteustasapainolta!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos, nämä olivat kyllä vastustamattomia... suorastaan parhaiten onnistuneita muffineita, joita olen tehnyt :).

Aino kirjoitti...

Kiitos reseptistä, tosi ihania, ja helppoja tehä!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Eipä kestä :). Ovat kyllä aika herkkua nämä!