lauantaina, elokuuta 08, 2009

Suklaa-mustaherukkabriossi


Sain äidiltä mustaherukkasosetta ja ajattelin heti, että siitä tulisi tämän kuun ruokahaasteen raaka-aine. Herkku ja koukku onkin keksinyt mitä mainioimman haasteaiheen tähän vuodenaikaan. Metsät ja pensaat ovat pullollaan marjoja, kohta kai sieniäkin. Niistähän saa jo vaikka minkälaista herkkua aikaan!! Minulla oli korvan takana jo kertaalleen loistonsa osoittaneesta Suklaaherkut-kirjasta löytyvä resepti, jota päätin soveltaa jonkin verran. Ja anteeksi pieni oikaisu, tiedän että aidossa briosstaikinassa kuuluisi olla enemmän kananmunia, mutta mielestäni leipäkään ei tätä leivonnaista oikein soveltunut kuvaamaan. Tämän voisi nauttia kiireettömällä brunssilla tai vain kahvin seuralaisena. Voilá, suklaa-mustaherukkabriossi!!


SUKLAA-MUSTAHERUKKABRIOSSI

100 g voita
1 muna
1 1/2 dl maitoa
1 dl fariiinisokeria
2 tl kuivahiivaa
2 tl kanelia
6-7 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 dl mustaherukkasosetta
2 rkl hillosokeria
125 g maito- tai valkosuklaata
Koristeluun: tomusokeria

1. Sekoita sulatettu voi, sokeri, muna ja maito.
2. Seokoita jauhoihin hiiva ja kaneli. Lisää vähitellen nesteseokseen, hyvin vaivaten.
3. Kohota taikinaa liinalla peitettynä tunnista kahteen tai kunnes se on kaksikertaistunut.
4. Nujerra taikina ja kaaviloi paksuhkoksi (vuokasi levyiseksi) levyksi.
5. Sekoita mustaherukkasoseeseen hillosokeri ja vesihauteessa sulatettu suklaa niin, että muodostuu paksu tahna. Levitä tahna taikinalevylle, parin sentin päähän reunoista.
6. Kääri rullalle ja nosta leipä 2 litran vetoiseen leipävuokaan liitoskohta ylöspäin.
7. Anna kohota peitettynä vajaa tunti tai kunnes leipä on kohonnut vuoan reunojen yli.
8. Paista 200c asteessa 45 minuuttia eli kunnes leipä on saanut kauniin ruskean värin.
9. Anna jäähtyä ja koristele tomusokeripilvellä.

5 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kokki muuten suosittelee valkosuklaata, jos olet enemmän makean ja vaniljaisen ystävä! Aion itsekin kokeilla ensikerralla, nyt sattui vaan olemaan tuota maitosuklaata kaapissa.

Vellipoika kirjoitti...

Ihana! Mustaherukka ja suklaa ovat ihana makupari, välillä tosiaan tuntuu, että valkosuklaa kävisi paremmin, mutta se taas taitaa olla ihan mielialasta kiinni ;)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Totta makea suklaa ja kirpakka mustaherukka sopivat ihanasti yhteen. Suklaalaadun voi valita sen mukaan kuinka makealla tuulella sattuu olemaan :).

tärpätti kirjoitti...

Herkullisen näköistä :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos Tärpätti :).