lauantaina, lokakuuta 28, 2006

Kanaa hunajaisessa fraiche-chilikastikkeessa

Nyt kyllä lunastin lupaukseni uudesta makuelämyksestä ja yllätin jopa itseni! Näin hyvää kanakastiketta en ole vielä koskaan tehnyt itse tai sen paremmin reseptinkään avulla. Halusin kokeilla lahjaksi saamaani chili-valkosipulikastiketta ja kehittelin tälläisen reseptin sen ideoimana. Chili-valkosipulikastike on ilmeisesti itämaisen ruuan kaupasta ostettua, ainakin etiketin perusteella. Tuoteselosteen mukaan kastike sisältää: chiliä, valkosipulia, etikkahappoa, vettä, suolaa ja aromia. Uskon, että sitä tai vastaavaa löytyy melko helposti, ehkä jopa hyvin varustelluista marketeista. Kastike ei ole hirvittävän tulista, josta pullon isohko kokokin kielii (375ml). Tämä ei siis ole mitään tabascon tapaista, "muutama tippa riittää"- tyyppistä kastiketta. Makulehdestä löysin myös makumaailman sopivan marinadiohjeen ja lopputulos oli kyllä mahtava. Pakko kehua, kun tämä oli omasta mielestäni niin herkullista! Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka tykkäävät hiukan makeista ja tulisista kastikkeista. Tulisuutta ja makeutta voi toki helposti säädellä hunajan ja chilikastikkeiden määriä muuttelemalla. Itse tein isommilla määrillä ja poikaystävästäni tämä oli ehkä aavistuksen liian tulista, mutta minusta sopivaa. Kannattaa muistaa, että kastikkeen kiehuessa pannulla maut vielä tiivistyvät.



KANAA HUNAJAISESSA FRAICHE-CHILIKASTIKKEESSA

3-4 marinoimatonta kanan rintafileetä

Marinadi:
3 rkl hunajaa
3 rkl sweet-chilikastiketta
1 rkl tomaattipyreetä
1 valkoipulinkynsi
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä

Kastike:
2 dl (kevyt) fraichea tai ranskankermaa
2-3 rkl chili-valkosipulikastiketta (omani merkki: Yeo's)
1 rkl sweet-chilikastiketta
1 tl broilermaustetta (tai 1/2 tl paprikajauhetta ja 1/2 tl currya)
1/2 tl kurkumaa
1/2-1 tl hunajaa
mustapippuria muutama rouhaisu
suolaa maun mukaan (1/2-1 tl)

Sekoita marinadin ainekset, kaada ne kanafileiden joukkoon ja pyörittele kanat hyvin marinadissa, jotta ne maustuvat joka puolelta. Laita kanat viileään maustumaan marinadeineen vähintään tunnin ajaksi.
Nosta kanat huoneenlämpöö noin 20 min ennen valmistamista, jotta liha ehtii hiukan lämmetä. Tällöin liha ei saa "shokkia" kuumalla pannulla ja lihasnesteet pysyvät kanan sisällä, jolloin liha pysyy mehevänä. Sekoita fraiche-chilikastikkeen ainekset keskenään ja anna sen vetäytyä viileässä sen aikaa kun kanat lämpiävät.
Nosta kanat marinadista (marinadia ei tarvitse sen kummemmin valutella tai pyyhkiä pois). Paista kanoihin ensin öljytilkassa, melko kovalla lämmöllä kaunis ruskea pinta. Säädä sitten lämpö pienemmälle, kaada pannulle fraiche-chilikastike ja anna kanojen kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä kypsiksi noin 20 min. Jos haluat kastikkeestaa paksumpaa, voit saostaa sen lopuksi perunajauho- tai maissisuuruksella. (Osaneste suurustus tehdään sekoittamalla kylmään vesitilkkaseen jauho, tässä reilu teelusikallinen, ja kaatamalla suurus ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan samalla sekoittaen. Keitä lisäkkeeksi basmati- tai jasminriisiä.

Vinkkinä: Jos et ehdi odottaa kanan marinoitumista tai muuten halua nähdä lisävaivaa, voit tehdä tämän myös valmiiksi hunaja-marinoiduista kanan rintafileistä. Se saattaa hiukan vaikuttaa myös kastikkeen makuun, koska marinadia sekoittuu paistettaessa kastikkeeseen. Lopputulos lienee kuitenkin joka tapauksessa herkullinen.

(P.S Kuvien laatu ei ole valitettavasti vielä muuttunut paremmaksi...)
(P.P.S Tein vielä pieniä muutoksia, kun tuli unohdettua muutamia juttuja yöllä silmät ristissä kirjoittaessani )

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tein tätä kanaa eilen, ja se oli aivan loistavaa! Kiitos reseptistä. :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Ole hyvä vain ja kiitos kommentistasi lumikki. Olen iloinen, että ruoka onnistui ja maistui sinullekin=)!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mielettömän hyvää, tänään tein kun sai broilerin rintaleikkeitä puoleen hintaan :) Kertakaikkiaan upean makuista ja helppotekoista sapuskaa. Itse paistelin vielä kanojen kanssa reilusti punasipulia renkaina, ne pehmenee mukavasti tossa kastikkeen kiehuessa :) Sopii todella hyvin.