sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

Pippuripihviä, Hasselbackan perunoita ja uunipunajuuria

Tälläistä ruokaa tein äidille syntymäpäiväksi. Maistelemassa oli myös sukulaisia ja kaikki pitivät kokonaisuutta onnistuneena. Itse olin innoissani myös ensimmäistä kertaa kokeilemistani hasselbackan perunoista ja uunipunajuurista. Kaikkiaan todella onnistunut juhlapäivällinen, NAM!



PIPPURIPIHVI, HASSELBACKAN PERUNAT JA UUNIPUNAJUURET (4:lle)

Pihvit:
500-600 g naudan sisäfilettä
2 tl valkopippurirouhetta
2 tl mustapippurirouhetta
suolaa
Paistamiseen: Voin ja öljyn seosta (1:1)

Kastike:
2 dl (kevyt)kermaa
1 rkl HP-kastiketta tai punaista balsamicoa
1 rkl ketsuppia
2 tl soijakastiketta
1/2 tl valkopippurirouhetta
1/2 tl mustapippurirouhetta
(suolaa tarvittaessa)

Leikkaa huoneenlämpöinen liha poikkisyin neljään osaan. Sekoita laakealla lautasella pippurit ja kääntele pihvit seoksessa (riippuen koulukunnasta, suolaa pihvisi nyt tai vasta paistamisen lopulla). Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kuumenna pannulla voi ja öljy. Kun pannu on hyvin kuuma, laita pihvit pannulle ja paista (jälleen koulukunnasta ja pihvin paksuudesta riippuen) muutamia minuutteja per puoli. Kaada kastike juuri ennen tarjoamista pannulle ja kuumenna hiukan sekoitellen. Tarjoa välittömästi.

(Vinkkejä pihvin paistamiseen: Medium pihvistä ulos tuleva neste on punertavaa, kypsästä kirkasta. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti paistamaan pihviä liian vähän kuin liian kauan, jotta se säilyy mehevänä. Kypsästä pitävillekin hitusen rosee pihvi on taatusti parempi kuin ylikypsä ja kuiva liha.)

Perunat:
4 isoa perunaa
1/2 dl korppujauhoja
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl salviaa
suolaa maun mukaan
4 rkl voita tai margariinia

Pese perunat huolellisesti. Tee niihin viillot lähes pohjaan asti, kuitenkin niin että peruna pysyy vielä koossa. Laita perunat paperoidulle pellille. Sekoita korppujauhoihin mausteet ja ripottele perunoille. Sulata rasva ja aada jokaisen perunan päälle ruokalusikallinen sulaa margariinia. Paista perunoita uunin alatasolla 200c 50-60 minuuttia.

Punajuuret:
8 isohkoa punajuurta (n. 1 kg)
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 rkl voita tai margariinia
suolaa maun mukaan

Poista punajuurista naatti ja kanta. Kuori punajuuret ja lohko 8:aan osaan. Laita lohkot uunivuokaan, kaada päälle öljy, sulatettu margariini ja suola. Sekoita huolellisesti ja paista yhdessä perunoiden kanssa uunin alatasolla 200c 50-60 minuuttia. Peitä paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

"Kypsästä pitävillekin hitusen rosee pihvi on taatusti parempi kuin ylikypsä ja kuiva liha."

Niinhän sitä voisi luulla, mutta kun ei nuo tajua omaa parastaan. Laitahan kypsästä pitävälle hieman rose filee lautaselle, niin saat satinkutia hyvin nopeasti. Veri on se mikä ei kypsästä pitävälle maistu.

Pihvi paistoon, kääntäminen, suola ja pippuri päälle :)

Tusla kirjoitti...

Hasselbackan perunoista tulee niin nostalginen olo. Liittyvät lapsuuden sunnutailounaisiin! Ja niin hyviä. Vaikka meillä ei kuoriperunaa niin paljoa syöty niin nämä olivat todella jotain erilaista ja juhlavaa. :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Polkkapossu: Totta turiset, valtettavasti. Koitan tässä vaivihkaa vaikuttaa tulevien pihvimaistereiden paistoaikoihin. Josko joku vaikka ottaisi neuvosta vaarin ja uskaltaisi kokeilla muuta kuin varmuuden-vuoksi-vielä-vähän-kypsennettyä pihviä. Suomessa kun tuppaa tuo hygienia ja laatutarkastus olemaan kohtalaisella tasolla. Itse en ole ainakan toistaiseksi saanut puoliraaoistakaan pihveistä niin minkään näköistä oiretta tahi tautia.

Tusla: Totta, Hasselbackan perunat ovat yksikertaisuudessan herkullisia ja juhlavia. Korppujauhosta tulee uunissa ihanan rapsakkaa, samoin perunan kuoresta. Olin oikein tyytyväinen, että vihdoin kokeilin niitä kokkailla. Ja nuo punajuuret kuuluvat kyllä samaan kastiin, hiukan öljyä ja suolaa niin punajuuren omat aromit hoitavat lopun. NAM!