sunnuntaina, syyskuuta 16, 2007

Täydellistä sunnuntairuokaa eli pippurista possuruukkua taikinakuoressa

Tässäpä onnistunut kokeilu - helppoa ja äärettömän herkullista!! Mielen päällä on jo kauan hautunut ajatus ravintolamaisesta, taikinalla peitetystä ruukkuruuasta. Minulla sattui olemaan jääkaapissa lähes täysi pallero pippurijuustoa, joten tänään vihdoin koitti tuo kokeilupäivä. Harmikseni lähikaupasta ei löytynyt nautaa muussa kuin jauhelihamuodossa, joten piti napata mukaan possua. Se toimi ruukussa kuitenkin aivan mainiosti. Oli kieltämättä sen verran salonkikelpoiset maut tässä sapuskassa, että kehtaisin helposti tarjota juhlapäivälliseksi. Siihen tämä kohtalaisen tuhti ruoka sopisikin hyvin. Kaverina kannattaa tarjota reilu annos salaattia keventämään ja raikastamaan.


PIPPURINEN POSSURUUKKU TAIKINAKUORESSA (2:lle)

Kastike:
250-300 g possun ulkofilettä suikaleina
1 pieni sipuli
1 purkki herkkusieniä
1 rkl vehnäjauhoja
80-90 g pippurista tuorejuustoa
2 dl kevyttä fraichea
1 tl balsami punaviinietikkaa
1 tl soijaa
2-3 tl hunajaa
(suolaa)
Paistamiseen: oliiviöljyn ja margariinin seosta (1:1)

Kuori:
1 dl vehnäjauhoja
ripaus leivinjauhetta
1 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 dl vettä

Tarjoamiseen:
2 pientä uuninkestävää posliinikulhoa

Pilko sipuli ja valuta herkkusienet. Kuumenna pannulla hiukan oliiviöljyä ja margariinia ja paista sipuleita ja herkkusieniä, kunnes sipulit ottavat hiukan väriä. Lisää huoneenlämpöiset lihasuikaleet ja ruskista nopeasti kuumalla pannulla. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele hetki huolella. Alenna lämpö ykköselle ja lisää joukkoon murusteltu juusto, fraiche, hunaja, etikka ja soija. Sekoita kunnes seos on tasaista ja sakeaa. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Anna porista hiljaisella tulella sen aikaa, kun valmistat taikinan.

Sekoita vehnäjauhoihin ripaus leivinjauhetta ja kaada joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä oliiviöljy. Sekoita ja vaivaa vinhasti ja lisää tarvittaessa hiukan jauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä kaksi lituskaista kiekkoa, jotka peittävät reilusti käyttämäsi kulhon suun. Lusikoi kulhoihin kuuma possukastike ja nosta taikinakansi päälle. Painele reunoja vasten niin että taikina pysyy paikoillaan ja jää pinnalta suoraksi. Ole kuitenkin sen verran varovainen ettei reuna repeä. Pirskota kuorille hiukan oliiviöljyä tai sipaise öliiviöljyyn kastetulla suidilla. Laita kulhot 200c uunin ylätasolle ja kuumenna kunnes kuoreen ilmestyy ruskeita pilkkuja. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

wau,todella hieno kuva toi alempi :)

Anna kirjoitti...

Ai vitsi, tän täytyy olla hyvää. Eikä vaikuta ees kovin monimutkaiselta tehdä! Ja noin pienellä jutulla kuin taikinakuorella voi saada tosi juhlavan fiiliksen ruokaan :).

Jenni kirjoitti...

Musta pekka on ollut tapetilla näkjään muillakin ;D Herkun näköistä kyllä!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kappas vaan, näyttää tosiaan Mustapekka maistuneen useammassakin keittiössä. Mutta hyvinhän tuo sopiikin täyteläisyyden ja mausteisuuden antajana syksyisiin ruokiin :).

Puputar kirjoitti...

Vau! Tuo vaikuttaa melko samanlaiselta kuin yhdessäpaikallisessa ravintolassa minun ja mieheni lemppariannos. Ehdottomasti "to do" -listalle!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Jonkinlaiseen raflamaisuuteen tässä tosiaan pyrinkin, joten kiva jos onnistui. Ja omasta mielestäni olikin kyllä maunkin puolesta ihan kelpo ravintolakamaa :).