perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Suklaakuorrutteisia pusuja

Luin muutama viikko sitten Marien blogista ihanan pusuohjeen. Nyt sitten vihdoin päätin kokeilla sitä ja tehdä pusuja tutorilleni synttärilahjaksi. Niistä tuli todella herkullisia, suotta ei ollut ohjetta kehuttu=)! Luulen, että lahjan saaja on samaa mieltä. Ulkonäkö on pusuissani tosin vähän liiankin kotitekoinen, koska pusujen sulaan suklaaseen kastaminen on yllättävän taitoa vaativaa puuhaa. Pienen harjoituksen jälkeen se varmasti luonnistuu jo paremmin. Mauiksi valitsin pusuihini Mariannerouheen ja mokan. Näin ne siis tehdään:



PUSUT (noin 15 kpl)

Vaniljavaahto:
3 munan valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pohjiksi:
15 kpl keksejä (esim Marie) tai 7-8 ohutta vohvelilevyä

Kuorrutukseen:
150-200g suklaata
noin 1 tl öljyä

Erottele kananmunista valkuaiset varoen, jottei yhtään keltuaista pääsee joukkoon. Laita puhtaaseen ja kuivaan kulhoon valkuaiset ja puolet sokerista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on niin sitkeää, että se pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin. Mausta vaahto vaniljasokerilla tai muulla haluamallasi makuaineella. Kääntele seos sekaisin.
Painele vohvelilevystä muotilla pyöreitä pohjia tai käytä keksejä. Laita pohjat paperoidulle pellille ja pursota vaahto pursottimella tai kulmasta auki leikatulla muovipussilla keoiksi pohjien päälle. Paista vaahtokekoja uunissa 150c 6-8 minuuttia niin, että vaahto kiinteytyy.
Pilko sulkaa paloiksi ja sulata se öljytilkan kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta vaahtokeot jäähtyneeseen suklaaseen ja nosta alustalle. Koristele pusut halutessasi esimerkiksi nonparelleilla tai kookoshiutaleilla. Laita kuorrutetut pusut jääkaappiin kovettumaan ja säilytä ne myös siellä. Parhaimmillaan pusut ovat seuraavana päivänä.

Erilaisia makuvaihtoehtoja:
Mokkapusut: 1 tl pikakahvijauhetta
Kaakaopusut: 1-2 rkl kaakojauhetta
Mariannepusut: 1 dl Marianne-murskaa
Kookospusut: 2 dl kookoshiutaleita
Mansikkapusut: käytä vain 1/2 dl tavallista sokeria ja 1 1/2 dl mansikkatomusokeria

Omista pusuistani sen verran kommenttia, että pohjina käytin Marie-keksejä. Mokkapusuihin laitoin 1/2 annospussia Pirkan choco-capuccinojauhetta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

HAuskaa että kokeilit pusuja!
Ovat kylläniin herkullisia että tuo ohjeen määrä kannattaa melkeinpä tuplata! ;O)

Anonyymi kirjoitti...

Nää on ihania! Olen itsekin tehnyt taas jonkun kerran, kun löysin ohjeen minäkin Marielta. Itseasiassa tuo ohje on ollut multa vuosia kadoksissa, muistan tehneeni niitä jo kymmenisen vuotta sitten, mutta kadotin sen jonnekin ja ehdin moneen kertaan harmitella sitä. Mariepa oli aikanaan tilaillut samoja ruokaohjekortteja, sekin tuli näin sitten selväksi;) Valkosuklaalla kuorrutettuna tulee tosi hyviä myös, ei ole ihan niin öklöjä...vaikka ovatkin;)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Näistä kyllä tykättiin. Joku synttärivieraista oli vissiin luullut, että ne olivat kaupasta, vaikka ulkonäkö ei niin tehdasmaisen jämpti ollut :). Itse aluksi epäilin josko pusut ovat sisältä sellaisia kuin kaupan, mutta ihanan pehmeäksihän se vaahto jäi. Parempia melkein ovat, kun saa maunkin säätää ihan itse. Poikaystävälle lupasin tehdän niitä taas viikonlopuksi. Kiitos vain oikein paljon ohjeesta Marielle!!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Olenkin tehnyt näitä jo ainakin kolme kertaa reilun viikon sisään ja hyvin uppoavat. Itse en onneksi hirveästi jaksa syödä suklaisia hyvyyksiä, mutta aina joku on pistellyt pusut poskiinsa. Eilen tein näitä äidilleni syntymäpäivälahjaksi. Kaikki taivastelevat, että eihän (neekrin-)pusuja nyt itse voi osata, kun ei ole ohjetta ja on varmaan tosi hankalaa... Siis bloggailusta on paljon hyötyä ja iloa. Hupaisinta on, että pususatsi tulee helposti alta puolen tunnin eikä hirveästi tarvitse kikkailla mitään. Näissähän on vähemmän vaivaa kuin perinteisessä marjapiirakassa =)! Kertakaikkisen mahtava ja yllätyksellinen ohje, täytyy antaa jälleen kerran glooriaa!!!