maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Sesamruudut unimatin tapaan

Kokeilin ensimmäistä kertaa aamutuoreita sämpylöitä eli laitoin sämpylätaikinan kohoamaan yöksi jääkaappiin aamuista leipomista odottamaan. Näin näytetään tehneen joissakin muissakin blogeissa, ainakin täällä ja täällä. Oli kyllä helppo homma ja sämpylät onnistuivat todella hyvin! Tämä oli vieläpä ruutusämpyläohje, joten ei tarvinnut aamulla muuta kuin kaulia taikina pellille ja paloitella. Yön yli kohottaminen vaikutti suotuisasti suurimmaksi osaksi täysjyväjauhosta tehdyn leivän rakenteeseen, sillä sämpylöistä tuli todella kuohkeita ja pehmeitä. Näiden sämpylöiden ohjeen nappasin muuten jälleen kerran Baka mat bröd-kirjasta. Kyseessä oli siis tavallinen sämpyläohje unimatin tapaan toteutettuna.

SESAMRUUDUT UNIMATIN TAPAAN

5 dl haaleaa vettä
25 g tuorehiivaa
5 rkl sesaminsiemeniä
2 tl suolaa
1 tl anista
3 rkl öljyä
6 dl grahamjauhoja
6 dl vehnäjauhoja (laitoin 4 dl)

Voiteluun:
1 rkl hunajaa
2 rkl vettä

1. Sekoita pieneen määrään vettä hiiva. Lisää loppu vesi, puolet siemenistä, suola, anis, öljy ja grahamjauhot. Sekoita huolella. Alusta taikinaan lopuksi vehnäjauhot. 
2. Laita taikina kannelliseen astiaan jääkaappiin yön yli. (Tai normaalisti valmistettaessa anna kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi 30-40 min.)
3. Aamulla (tai 30-40 min jälkeen) vaivaa taikinasta ilmakuplat. Kaada taikina pellille ja kauli pellin kokoiseksi. Jaa taikina veitsellä 25:een ruutuun ja anna kohota 15 min + sen aikaa, että uuni lämpenee 225 c. 
4. Voitele ruudut hunaja-vesiseoksella ja ripottele päälle loput sesaminsiemenet. Paista uunin keskitasolla 15-20 min eli kunnes leipä saa kauniin värin. 
5. Repäise hiukan jäähtyneestä leivästä ruutu, voitele ja nauti ihanuudesta aamutuimaan - tai milloin satutkaan leipomaan :).


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Kokeilin tehdä näitä kun olin saanut tuliaisiksi appiukon luomuruisjauhoja. Jätin yön yli jääkaappiin, mutta uunissa eivät kohonneet ihan yhtä komeiksi kun sun versiot. Maku oli silti hyvä:) Jätin aniksen pois ja laitoin auringonkukansiemeniä tilalle: toimii myös!
-Jenni-

Aurinkotuuli kirjoitti...

Juu, itse asiassa minäkään en laittanut anista, koska sitä ei ollut kaapissa tällä kertaa:). Hyvin toimi ilmankin.