lauantaina, maaliskuuta 10, 2007

Kaura-pähkinäsämpylät


KAURA-PÄHKINÄSÄMPYLÄT

5 dl vettä
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl murskattuja maapähkinöitä (kuorineen)
4-5 dl kauraleseitä
7-9 dl vehnäjauhoja
2 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
Päälle: kokonaisia maapähkinöitä

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, hunaja, murskatut maapähkinät ja kauraleseet. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen, niin että taikinasta muotoutuu kiinteä ja pehmä ja se irtoaa käsistä. (Taikina saa kuitenkin olla mielellään löysähköä, jotta sämpylöistä tulee pehmeitä.) Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa rypsiöljy. Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa puolisen tuntia. Nujerra kohonneesta taikinasta kuplat ja muotoile kostutetuin käsin sämpylöiksi. Paina jokaiseen sämpylään muutama pähkinä ja anna sämpylöiden kohota noin 10 minuuttia. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 225c noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat pinnaltaan kauniin ruskeita.

Ei kommentteja: