sunnuntaina, syyskuuta 24, 2006

Perinteisiä porsaankyljyksiä

Tänä viikonloppuna halusin kokeilla 05/06 Maku-lehdestä löytämääni porsaankyljysreseptiä. Kyljykset olivatkin kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullisia ja erittäin helppoja valmistaa. Poikaystävän kyljykset saivat kommentoimaan: "Kulta, osaat herkkureseptejä." Maistui siis myös miesväelle =). Näitä kannatta ehdottomasti kokeilla! Alkuperäisessä reseptissä oli sitruunan lisäksi mausteina vai 1tl suolaa ja 1/2 tl valkopippuria. En kuitenkaan itse välitä erityisemmin valkopippurista, joten tässä resepti hiukan mukaeltuna:


PORSAANKYLJYKSET

4 porsaankyljystä
1/2 sitruuna

Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3/4 tl grillaus-/pihvimaustetta (suolaa sisältävää)
1/4 tl valkopippuria
ripaus sitruunapippuria
rouhaisu mustapippuria
1 muna
1 dl korppujauhoja

Poista kyljyksistä mahdolliset luunpalat. Nuiji kyljyksiä kevyesti ja leikkaa ulkoreunaan pari pystyviiltoa. Se estää kyljyksiä käpertymästä paistettaessa. Hiero kyljykset sitruunalla.
Sekoita mausteet ja vehnäjauhot ja pyörittele kyljykset niissä. Kasta kyljykset kevyesti vatkattuun munaan ja kieritä vielä korppujauhoissa. Paista kyljykset ruskeiksi voi-öljyseoksessa ja anna hautua kypsiksi miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Tarjoa lisänä sitruunalohko ja perunaa tai riisiä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miehet on sellaisia lihansyöjiä! Minunkin ukkoseni lempiruokia on leikkeet, täytetyt leikkeet, possukastike... Tosin kyllä ne itsellekkin maistuu. Ja onhan se mukava omalle kullalleen tehdä maistuvaa ruokaa! Olen tosi vaikuttunut kun osaat noin nuorena näin hyviä ruokia tehdä. Mulla oli tuossa vaiheessa vielä tukevasti peukku keskellä kämmentä!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitoksia kohteliaisuudesta =). Olen vain puuhaillut ruokien parissa pienestä pitäen, joten on ollut aikaa oppia. Äidille kiitokset opastuksesta ja innoituksesta. Ruuanlaittotaito on tosi hyödyllinen ja mukava - sillä kun voi ilahduttaa niin muita kuin itseään. Tervetuloa vaan uudelleen, jos löytyi jotakin kokeilemisen arvoista.

Anonyymi kirjoitti...

No hei, aurinkoiseni! Ilmat ne viilenevät; vielä viime viikolla käytiin kävelyllä t-paidoissa, nyt tulee kylmä jo hanskat kädessäkin! Ajattelinpa laittaa tänne mukavasti lämmittävän ruokaohjeen (vähän liiankin lämmittävän; nyt ovat ikenet ihan rullalla, kun eilen näitä uunikuumina ahmin...), itse asiassa taisin tästä joskus sulle mainitakin. Eli aivan mahtavat täytetyt paprikat, ohje Yhteishyvästä viime vuodelta:

4 annosta

4 isoa tai 6 pientä punaista paprikaa

Täyte
1 dl tummaa riisiä
400 g broilerijauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
3 rkl tomaattisosetta
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria 0,5 tl paprikajauhetta
100 g tacomaustettua tuorejuustoa 2 dl juustoraastetta

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo paprikat ja leikkaa niistä kannet koristeeksi. Poista siemenkodat. Paahda jauheliha pannussa ja siirrä se kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota pannulla öljyssä sipulit. Sekoita kulhossa paahdettu jauheliha, sipulit ja riisi. Mausta seos persiljalla, suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Sekoita täytteeseen notkistettu tuorejuusto sekä juustoraaste. Täytä paprikat ja nosta ne uunivuokaan. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoile salaatin kanssa.

Nam! Ovat todella hyviä. Itse käytän yleensä kreikkalainen valkosipuli -tuorejuustoa, joka on lemppariani. Ohjetta voi tietysti muunnella mm. korvaamalla osan jauhelihasta kasviksilla. Tulee parempi omatunto, tuo täytehän on aika rasvaista. Mutta hyvää, siis. :) Niin, ja itse tein eilen näitä niin, että puolitin paprikat pituussuunnassa, näin täytteen rapeaa paistopintaa tuli enemmän :). Kannattaa kokeilla.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Hei pikku myy, kamuseni! Kiitos hyvästä ohjeesta. Pitää testata joskus. Ajattelin ensi viikonloppuna tehdä niitä sun lumimuffareitakin=)!