perjantaina, toukokuuta 22, 2009

Leipäkirjojen antia: Vanhan ajan hääsämpylät

Leivoinpa pitkästä aikaa leipää. Tällä kertaa nappasin ohjeen jokin aika sitten mainostamastani kirpparikirjalöydöstä. 'Brödbok' oli jokseenkin saman tyyppinen kuin aiemmin ostamani 'Baka matbröd'. Tässäkin oli pieni leivontakoulu sekä vinkkejä siihen mikä on mennyt vikaan, jos leipä ei onnistu. Kirjasta löyty myös muun muassa ohjeita erilaisiin letityksiin ja muihin koristuksiin. Lisäksi kirjassa on painovuoteensa (1989) nähden yllättävän "moderneja" leipäreseptejä, kuten pakistanilainen shrimal, kiinalainen höyrytetty leipä, etiopialainen ja turkkilainen ohutleipä/rieska, sekä intian leipä. Yksi mielenkiintoisimmista leivistä on venäläinen mustaleipä, johon tulee kahvia. Sitä on kokeiltava joskus! 

Mutta sitten tämänkertaiseen reseptiin, joka on siis nimeltään hauskasti 'Vanhan ajan hääsämpylät'. Nämä sisälsivät ruista ja puolukkaa, joten voisin kuvitella, että näitä olisi tarjottu myös suomalaisissa hääjuhlissa. Puolukan ja rukiin superterveelliset vaikutukset tunnettiin kaiketi jollain tapaa jo vanhaan aikaan, joten mikäs paremmin hääleipien tekoaineeksi sopisikaan! Onhan hääparin pysyttävänä terveinä ja hedelmällisinä. Mutta eipä näiden syömiseen mitään morsmaikkuja ja hääorkestereita kaivattu. Maistuivat todella hyvältä ja vaalivat terveyttä mukavasti ihan arkipäivänäkin :).


VANHAN AJAN HÄÄSÄMPYLÄT (36 kpl)

5 dl maitoa
100 g hiivaa
3 dl puolukkahilloa (n. 400 g, mieluiten tuoretta)
2-3 tl suolaa
8 dl ruissihtijauhoja
9-11 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota taikinakulhossa pieneen määrään maitoa hiiva.
2. Lisää loppu maito, puolukkahillo, suola, ruisjauhot ja suuri
n osa vehnäjauhoista (säästä hiukan leivontaan).
3. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, niin että siitä tulee kiin
teää ja kimmoisaa.
4. Peitä taikina ja anna kohota vedottomassa paikassa 30 min.
5. Nosta kohonnut taikina jauhotetulle leivinlaudalle/pöydälle ja nujerra.
6. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä pitkot. Palastele pitkot 18:aan yhtä suureen osaan ja leivo sämpylöiksi.
7. Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla lähes kaksinkertaisiksi noin 30 min.
8. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 225 c noin 10 min.
9. Voitele vastapaistetut sämpylät vedellä ja jäähdytä peit
ettynä, mieluiten ritilän päällä.

Ei kommentteja: