maanantaina, syyskuuta 10, 2007

Punajuuripaistosta ja rouheaa peruna-porkkanasosetta

Kiljuvaan nälkään oli pakko saada jotain ja äkkiä. Ajattelin, että olisi ollut hyvä sauma punajuuripihveille, mutta eipäs vaan kaupassa ollut tarjolla tuoretta punajuurta. Ostin siis etikkasäilykkeenä ja iskin alla näkyvään paistokseen. Kiireessä unohdin lisätä paistosta varten raastamani porkkanan, mutta senkin voi sinne upottaa - maistuisi varmasti yhtä hyvälle ellei paremmalle. Etikan terävöittämä, kuitenkin hitusen makea paistos suorastaan rakasti hapahkoa kermaviilikastiketta. Eikä sosekaan pannut pahakseen olla punajuuren kaverina samalla lautasella. Tämä oli täyttävä, mutta kevyt kokonaisuus. Maistui lihansyöjällenikin :).



PUNAJUURIPAISTOS JA ROUHEA PERUNAPORKKANASOSE (2-3:lle)

Paistos:
2 1/2-3 dl raastettua etikkapunajuurta
vajaa 2 dl turvotettua soijarouhetta tai paistettua, miedosti maustettua jauhelihaa
1 iso sipuli silputtuna
(1 pieni porkkana raasteena)
1-2 kananmunaa (riippuen kuinka kiinteää paistosta haluat)
2 rkl korppujauhoa
1 tl hunajaa tai sokeria
n. 1/2 tl kirveliä (tuoretta 1 rkl)
n. 1/2 t basilikaa (tuoretta 1 rkl)
ripaus rakuunaa
suolaa ja mustapippuria
Paistamiseen: 2-3 rkl voi-öljyseosta (1:1)
(aurajuustoa, emmentalia tai muuta haluamaasi voimakasta juustoa)

Jos käytät soijarouhetta aloita sen turvottamisesta. Kaada reiluun desiin soijarouhetta parisen desiä kasvis-/lihalientä, sekoita ja anna nesteen imeytyä. Pehmitä sipulia (ja porkkanaraastetta) öljytilkassa, kunnes se ottaa hiukan väriä. Sekoita soijarouhe/jauheliha, sipulit, korppujauhot, kananmuna(t) ja mausteet. Lisää lopuksi punajuuriraaste ja sekoita tasaiseksi. Tarkista suola, lisää tarvittaessa ja paista paistos molemmilta puolilta voi-öljyseoksessa kahdessa erässä joko levymäisenä tai murumaisena. (Ripottele halutessasi kuuman paistoksen päälle juustoa.) Tarjoa lisänä peruna-porkkanasosetta ja sinappista tartarkastiketta.

Sose:
5 isoa perunaa
2 isoa porkkanaa
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa ja voinokare

Kuori perunat ja porkkanat. Huuhtele ja paloittele tasakokoisiksi (porkkanat pienemmiksi kuin perunat). Kuumenna vesi, lisää kasvisliemikuutio ja hiukan suolaa. Keitä perunoita ja porkkanoita 15-20 min eli kunnes ne ovat haarukalla painettaessa pehmeän tuntuisia. Kaada desin verran lientä talteen ja siivilöi perunat ja porkkanat. Muussaa kasvikset "huolimattomasti" survimella. Lisää vähitellen keitinlientä sekä voinokare ja sekoittele. Sose saa olla kiinteää. Tarkista lopuksi suola ja lisää tarvittessa. Tarjoile punajuuripaistoksen kera.

(Vinkki: Soijarouhetta käyttäessäsi paistoksesta tulee automaattisesti kiinteämpää kuin jauhelihaa käytettäessä, koska rouhe imee itseensä nestettä.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti ohje tulee pian! Slurps, minkä näköistä, punajuuri on suuri suosikkini=)

Ketku

Aurinkotuuli kirjoitti...

Tässähän tuo. Tämä oli kyllä hyvää ja lisäksi vielä helposti toteutettavaa ja kevyttä. Minun piti ensin tehdä punajuuripihvejä, mutta en saanut tarvittavia raaka-aineita käsiini. Eli toinenkin punajuuriresepti on tuloillaan lähiaikoina, kunhan saan iskettyä kynteni tuoreisiin punajuuriin :).