keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007

Tomaatti-rosmariinisämpylät

Tämä ohje minun on pitänyt postata jo iät ja ajat. Nämä paseerattuun tomaattiin ja veteen tehdyt sämpylät ovat poikaystäväni suosikkeja. Resepti syntyi, kun halusin vaihtelua tavallisiin sämpylöihin. Sain jostain idean kokeilla nesteeksi tomaattimurskaa ja sämpylät onnistuivatkin yli odotusten. Mielestäni kuitenkaan tomaattimurskan sattumat eivät olleet rakenteeltan miellyttäviä sämpylöissä, joten olen nykyään tehnyt ne paseeratusta tomaatista. Näistä tulee muuten tosi kauniin punaisia:). Kannaattaa ehdottomasti kokeilla, jos olet tomaatin ja välimerellisten makujen ystävä!



TOMAATTI-ROSMARIINISÄMPYLÄT

3 dl paseerattua tomaattia
2 dl vettä
1/2 pkt hiivaa (25g)
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 1/2-2 tl rosmariinia (voit kokeilla myös basilikaa/oreganoa/provencen yrttisekoitusta tms.)
2 dl vehnäleseitä
8-11 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita keskenään huoneenlämpöinen paseerattu tomaatti ja vesi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, hunaja, rosmariini ja venhäleseet. Sekoita kunnes leseet ovat hiukan turvonneet. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen, niin että taikinasta muotoutuu kiinteä ja pehmä ja se irtoaa käsistä. (Taikina saa kuitenkin olla mielellään löysähköä, jotta sämpylöistä tulee pehmeitä.) Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa puolisen tuntia. Nujerra kohonneesta taikinasta kuplat, muotoile kostutetuin käsin sämpylöiksi ja paista uunin keskitasossa 225c noin 15 minuuttia. Huom. sämpylöiden ruskistumista on vaikeampi punertavan värin takia huomata, joten muista tarkkailla ettei pinta ala mustua.

(Vinkki: Tarjoa sämpylät peston kera tai voitele sämpylät sillä ennen uuniin laittoa. Voit halutessasi laittaa pestoa muutaman ruokalusikallisen myös suoraan taikinaan.)

5 kommenttia:

piua kirjoitti...

Siis tehdäänkö nuo ilman hiivaa vai onko se vahingos jääny ohjeesta?
Muuten vaikuttaa hyvältä, mm...

Aurinkotuuli kirjoitti...

Hih, kiitos kun huomasit. Mitenkäs olikin päässyt koko sämpylätaikinan ehkä tärkein osa unohtumaan. Nyt asia on korjattu:).

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköisiä! Tätä täytyykin kokeilla joskus. Saan varmaan syödä kaikki itse, kiitos nirson miehen. :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Marilele! Nämä ovat kyllä tosi hyviä, joten voipi olla, ettei niiden tuhoamiseen mene kauaa yksinkään ;). Täytyy kyllä olla ilonen, että oma poikaystävä on niin ennakkoluuloton, että voin huoletta kokeilla toteuttaa itseäni keittiön puolella.

Pitipä muuten vielä sanoa, että omasta mielestäni nämä maistuvat parhaalta maustamattoman tuorejuuston tai peston kanssa. Nam:D!

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin näitä, mutta tulin siihen johtopäätökseen, että rosmariini ei taida olla minun makuuni. En ole kyseistä maustetta aiemmin käyttänytkään.