Tähän appelsiiniseen limppuun sain idean yksinkertaisesti Vaasan pääsiäislimpun ainesosaluettelosta. En tiedä millä tavoin appelsiinia oli siinä käytetty, mutta ajattelin kokeilla toimisiko se hapahkona ikään kuin piimän korvikkeena. Hyvin tuntui toimivan ja voiteluunkin appelsiini sopi vallan mainiosti. Aikaa vieväähän limpun teko tahtoo olla, mutta lopputulos on sitäkin maistuvampi.
TUULENTUVAN PÄÄSIÄISLIMPPU
2 dl vettä
2 dl kaljamaltaita
3 1/2 dl kylmää vettä
1 appelsiinin mehu
2 tl fenkolia tai anista murskattuna
1 tl jauhettua pomeranssin kuorta
1 1/2 tl suolaa
1/2-3/4 dl tummaa siirappia (riippuen kuinka makeasta limpusta pidät)
1 pkt hiivaa
3 1/2 - 4 dl ruisjauhoja
6-8 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokaöljyä
Voiteluun: 1 rkl appelsiinimehua ja 1 rkl siirappia
Kuumenna kattilassa 2 dl vettä kiehumispisteeseen ja lisää maltaat. Käännä levy pois päältä ja anna muhia kannen alla muutamia minuutteja välillä sekoittaen, kunnes maltaat ovat imeneet kaikki nesteet ja pehmenneet. Laita maltaat kulhoon veden, mausteiden, suolan ja siirapin kanssa. Purista appelsiinin mehu ja ota ruokalusikallinen erikseen voitelua varten. Lisää loppu mehu muiden ainesten joukkoon ja anna nesteen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota sitten joukkoon hiiva ja lisää ruisjauhot. Alusta taikina kimmoisaksi lisäten vähitellen vehnäjauhoja (saa olla vähän "tintumpaa" kuin perus sämpylätaikina) ja lisää lopuksi vielä ruokaöljy . Annan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa. Nujerra kohonnut taikina ja muotoile siitä kaksi pitkulaista limppua (laita leipävuokiin, jos omistat kaksi). Kohota ja paista 175c uunin keskitasolla noin 50-60 minuuttia. Voitele kuumat limput siirapin ja appelsiinimehun seoksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti