torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Äidin täysjyväleipä

Tämän ihanan leivän ohje on peräisin kirpputorilta löytämästäni ruotsinkielisestä leipäreseptikirjasta: Baka matbröd. Kaikki reseptit vaikuttavat laadukkailta - ehkäpä siksi että kirja on tehty 70-luvulla, jolloin oletettavasti suuri osa ruokaleivästä tehtiin vielä itse. Kirja on helppo lukuinen ja innostuinkin siksi heti kokeilemaan yhtä hyvältä vaikuttaneista resepteistä. Jätin kuitenkin pois maitojauheen ja seesaminsiemenet, koska niitä ei ollut kaapissa ja ajattelin että ohje toimii ilmankin. Vehnänjyvien tilalle laitoin kauraryynejä. Tulipa samalla niillekin käyttöä, kun joskus ennen joulua tilasin paketillisen luomuruokapiiristä ja olen saanut vain aikaiseksi ihmetellä mitä niistä tekisin. Ja hyvää tuli pienillä muutoksillakin!! (Alla oleva ohje on puolitettu, koska alkuperäinen oli aika suuri: 1 1/2 l.) Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan.



ÄIDIN TÄYSJYVÄLEIPÄ (1 iso tai 2 keskikokoista leipää)

50 g vehnänjyviä (laitoin kauraryynejä)
50 g pellavan siemeniä
5 dl vettä + 2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa (laitoin vähemmän)
1 rkl sokeria tai siirappia
1 rkl kuminoita, fenkolia tai anista
2 rkl öljyä
100 g maitojauhetta (en laittanut)
12-15 dl vehnäjauhoja

Päälle:
kananmuna ja seesaminsiemeniä (en laittanut)


Sekoita jyvät/ryynit, pellavansiemenet ja vesi (5 dl) ja keitä, kunnes jyvät/ryynit pehmenevät. Lisää kylmää vettä (2 1/2 dl) ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää suola, sokeri, mausteet ja öljy (sekä halutessasi maitojauhe). Vaivaa joukkoon huolellisesti vähin erin jauhot, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Anna kohota tunnin verran. Vaivaa taikinasta kuplat ja muotoile leiviksi. Anna kohota uudelleen tunnin verran paperoidulla pellillä tai voidelluissa leipävuoissa. Voitele leivät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 c uunissa 30 min.

8 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Olisiko kenelläkään muuten hyviä ideoita noiden kauraryynien käyttämiseen? Kai niistä voisi tehdä samaan tapaan pitkään kypsytettyä uunipuuroa, kuten ohrastakin...? Sama juttu on samaan aikaan ostamieni rukiinjyvien kanssa. Tähän leipäänhän ne molemmat kyllä toki käyvät, jos ei muuta ideaa ilmaannu. Luomulähiruokana kun nuo viljatuotteet ovat muutoinkin varsin paljon herkullisempia kuin markettitavara, olisi sääli jättää niitä kaappiin notkumaankaan. Eli ehdotuksia otetaan avosylin vastaan.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ei minulla puuroa ja tuorepuuroa kummempia ideoita ole, mutta mistä löysit kauraryynit?! Olen metsästänyt niitä pitkään :-)

Leipä kuulostaa upealta ja vielä semminkin, että kirpputorilta löydetyn kirjan ohjeesta. Sillä on Tarina.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Tilasin yliopiston luomuruokapiiristä täältä Jyväskylästä. Ryynit ovat Oksalan luomutilan tuotantoa, kannattaa kysellä esim Ekolosta tai Ruohonjuuresta. Ekolosta niitä voi myös tilata netin kautta: http://www.ekolo.net/show.php?page=viljat

Siellä on paljon myös kaikenlaisia muitakin jyviä ja ryynejä. (Ja nyt vasta tajusin, että muutamia ideoita käyttöönkin, luomukaupat ovat kyllä erityisen palvelevia ja avuliaita)

Ja ovat muuten tosiaan älyttömän hyviä nuo viljatuotteet. Huomaa eron perustavaraan verrattuna. Ostin muun muassa luomuja neljän viljan hiutaleita, ah miten hyvää puuroa niistä saikaan aikaan!

Anonyymi kirjoitti...

Keitettynä ruis on ihanaa ruokaisissa salaateissa

Meri, Helsinki kirjoitti...

Heipparallaa taas! Ja niin se sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Ekoloon en vielä ehtinyt, vaikka sellainenkin on naapurissa, mutta tänään hallissa pällistelin Keliapuotia, jossa oli Aitokauratuotteita. Ja siis myös kokonaisia ryynejä! Mahtavaa :-D Huomisaamuna aion keitellä puuron oikein kauraryyneistä siis <3 Ja sinun leipääsi on varmaan pakko kokeilla. Hyvännäköinen rieskaohjekin on tuossa paketissa, avot.

Kiitos ohjeistuksesta myös, näin ne plokit levittää tietoa. :-)

Sammakko kirjoitti...

Kauraryyneistä eli -suurimoista eli -riisistä: Pääkaupunkiseutua kiertävillä maalaismarkkinoilla on ollut yksi vanhempi herrasmies, jolta saa tosi hyviä kaura- ja ohrasuurimoita, ja kaikenmaailman jauhoja. Myy suoraan pakustaan. Viimeksi ainakin oli euron kilo, mutta siitä on kyllä vuosi aikaa. Silmä tarkkana!

Sammakko kirjoitti...

Ai niin, siitä käytöstä: minä lisään (valkoiseen) riisiin pikkuisen ohra- tai kaurasuurimoita, tulee kevyempää ja mun mielestäni maukkaampaakin. Riippuen tietenkin tilanteesta ja minkä kanssa riisiä syö.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kiitos vinkeistä Sammakko :).