Idean tähän leipään sain kahdesta paikasta: ystävältäni, joka juhannuksena maisteli hunajaolutta sekä uusimmasta kirpparilöydöstäni, Baka matbröd kirjasta, jossa neuvottiin kokeilemaan leipätaikinan nesteeksi olutta. Käytin tässä koeversiossa ykkösolutta ja hunajaa. Tumma olut olisi taatusti omiaan antamaan vielä tummemman värin ja pehmeämmän maun ja toki sitä hunajaoluttakin voisi käyttää. Jatkokoikeiluissa ehkä sitten jotakin toistakin laatua voisin testata. Leivän maku oli ihanan täyteläinen ja rukiinen, rakenne oli pehmeä ja kuohkea. Lieneekö sitten jotakin taikaa oluen sisältämässä hiilihapossa ja tietenkin sen maltaisessa maussa. Tätä leivon ehdottomasti toistekin!
OLUT-HUNAJALEIPÄ (2 leipää)
Taikina:
1 plo olutta (0.33 l)
2 dl vettä
1 tl suolaa
1/2-3/4 dl hunajaa
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 pss kuivahiivaa
(1 dl liotettuja ruismaltaita)
4 dl ruisjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
1:1 hunajaa ja vettä
Sekoita huoneenlämpöisten nesteiden sekaan suola ja hunaja (sekä halutessasi maltaat). Sekoita ruisjauhoihin kuivahiiva ja vatkaa nesteeseen. Vaivaa joukkoo vähitellen vehnäjauhot, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota peitettynä vedottomassa paikassa tunnin verran. Nujerra taikinasta kuplat, leivo leiviksi ruisjauhon avulla ja anna kohota paperoidulla pellillä vielä puolisen tuntia. Voitele leivät hunajavedellä ja paista 200 c 30-35 minuuttia tai kunnes leipä on kauniin ruskea ja pohjaan koputettaessa kuuluu kumea ääni. Nauti keittoruuan kera tai sellaisenaan.
1 kommentti:
Kuulostaa taivaalliselta :P
Lähetä kommentti