sunnuntai, joulukuuta 31, 2006

Värikäs possuvuoka

Tämä on helppo, edullinen ja maukas arkiruoka, johon voi käyttää kaikki kaapista löytyvien juuresten ja vihannesten tähteet.


VÄRIKÄS POSSUVUOKA

400 g maustamattomia possunsuikaleita
2 rkl (oliivi-)öljyä
2 rkl soijaa
1 tl pippurisekoitusta
1 tl meiramia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 pieni paprika tai n. 100 g paprikasekoitusta
1 tlk ananasmurskaa
1 dl punaisia linssejä
oliiviöljyä
vettä

1 1/2 dl riisiä
2 dl liha- tai kasvislientä
1 laakerinlehti

Nosta liha huoneen lämpöön ja kaada joukkoon öljy,soija, pippurit ja meirami ja pyörittele lihat huolellisesti mausteissa. Laita uuni kuumenemaan 175c. Suikaloi kasvikset. Suikaloi porkkanat ohuiksi kuorimaveitsen tai juustohöylän avulla. Paprikan ja sipulin voit leikata reilummiksi paloiksi. Valmista kasvis-/lihaliemi. Kaada öljyttyyn uunivuokaan riisit, laakerinlehti ja päälle kuuma liemi sekä anaksen mehut. Laita vuoka uuniin. Purista valkosipulinkynnet ja kuullota niitä sekä sipulia hetki oliivöljytilkassa. Lisää possunsuikaleet ja ruskista niihin kovalla lämmöllä kaunis ruskea pinta. Ota vuoka uunista, poista laakerinlehti ja kaada riisin päälle huuhdellut linssit, sitten possunsuikaleet ja lopuksi kasvikset sekä ananas. (ÄLÄ sekoita vielä tässä vaiheessa, jotta riisit ja linssit kypsyvät eikä liha kuivu!) Huuhtele pannu vedellä (n. 2 dl) ja kaada koko komeuden päälle. Peitä vuoka foliolla, laita uuniin ja anna ruuan hautua 35-40 minuuttia. Sekoita ainekset paistamisen loppuvaiheessa, poista folio ja anna ruuan olla vielä hetki uunissa. Nauti vuoka raikkaan salaatin kera.

perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Soijarouhelasagne


SOIJAROUHELASAGNE (3-4 hengelle)

2 dl soijarouhetta
2 dl vettä
1/2 kana-/liha-/kasvisliemikuutio
1/2 tl chilimausteseosta
1 tl broiler- tai grillimaustetta

Tomaattikastike:
500 g tomaattimurskaa
1 iso keltasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
2-3 tl yrttisekoitusta (esim. provence)
1 rkl balsamipunaviinietikkaa
2 rkl ketsuppia
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Juustokastike:
1 prk Valion kolmen juuston ruokakermaa
1 dl vettä
2-3 tl vehnäjauhoja
mustapippuria

Lisäksi:
lasagnelevyjä ja juustoraastetta

Mausta ensin soijarouhe. Liuota liemikuution puolikas kuumennettuun veteen ja kaada liemi rouheelle. Lisää muut mausteet, sekoita ja anna nesteen imeytyä rouheeseen. Kuullota sillä välin pannulla sipulit. Sekoita sipulit, tomaattikastikkeen mausteet sekä soijarouhe tomaattimurskan joukkoon. Valmista juustokastike kuumentamalla juustokerma ja vesi kattilassa. Saosta kastike jauhoilla ja mausta mustapippurilla. Kun kastikkeet ovat hiukan jäähtyneet, kasaa lasagne voideltuun tai öljyttyyn vuokaan. Laita alimmaiseksi kerros tomaattikastiketta ja juustokastiketta ja peitä lasagnelevyillä. Tee seuraavat kerrokset samoin, kunnes niitä on vuoan koosta riippuen 3-5. Laita päällimäiseksi kastikekerros ja ripottele päälle tasainen kerros juustoraastetta. Paista lasagnea 175c uunin alatasolla 45-50 min. Peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jos pinta alkaa saada liikaa väriä. Anna valmiin lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit valmistaa lasagnen myös jauhelihasta. Toimi silloin muuten samoin, mutta paista mausta jauheliha (n. 300-400g) ja käytä sitä soijarouheen tilalla.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Appelsiininen tiikerikakku

Tämä on itse kehittelemäni makoisa muunnos perinteisestä tiikerikakusta. Hiukan "mausteisempana" tämä sopii myös mainiosti jouluisissa tunnelmissa maisteltavaksi. Tein tätä joskus joululahjaksi ja tästä pidettiin kovasti. Kannattaa kokeilla!


APPELSIININEN TIIKERIKAKKU

4 1/2-5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 maustemitallinen suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
n. 1 1/2 appelsiinin mehu (2 dl)
150 g margariinia (laktoositonta)
2 kananmunaa

Vaaleaan osaan:
1 1/2 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä

Raitoihin:
1 1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 rkl kaakaojauhetta (sokeritonta)
(muutama pala tummaa suklaata rouhittuna, jos haluat)

Raasta appelsiinin kuori pieneen erilliseen kulhoon ja purista appelsiineista mehut. Sekoita isommassa kulhossa keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon mehu, sulatettu margariini ja munat. Kaada noin kolmannes taikinasta kulhoon, johon raastoit appelsiinin kuoren. Mausta vaaleaksi jäävä (isompi) osa taikinasta kardemummalla ja inkiväärillä ja pienessä kulhossa oleva taikina kaakojauheella (appelsiinin kuori oli siis jo kulhossa). Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja kaada vaalea taikina vuoan pohjalle ja päälle tumma taikina. Upota haarukka taikinaan harvahkoin, tasaisin välein (aaltomaisesti tai kohtisuoraan painamalla) koko vuoan ympäri, jotta "tiikeri saa raidat". Älä sekoita. Paista kakkua 175 c uunissa noin 45 minuuttia. Koristele jäähtynyt kakku halutessasi sulatetulla suklaalla tai kaakaotomusokerikuorrutuksella. (Vinkki: Kakku on parhaimmillaan tekeydyttyään päivän tai pari.)

Chili con carne Tuulentuvan tapaan

Rupesipa tänään tekemään kovasti mieleni chili con carnea. Se on mukavan lämmittävä ruoka, vaikka nyt ei pakkasia olekaan. Tällä kertaa pehmensin makua Valion kolmen juuston ruokakermalla ja se sopikin tähän oikein mainiosti! Idea pulppusi itseasiassa New Yorkin matkalta, jolla maistelin kyseistä pataa cheddarjuustolla ryyditettynä. Tämä kuuluu jälleen helppoa ja nopeaa kategoriaan =).


KOLMEN JUUSTON CHILI CON CARNE (4 hengelle)

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
2-3 tl chilimausteseosta (suolatonta)
5-10 tippaa tabascoa tai vastaavaa chilikastiketta
1/2 tl suolaa
4 rkl ketsuppia
2 tl sinappia
n. 400 g tölkillinen papuja (ruskea- tai kidney-)
500 g tomaattimurskaa
n. 1 dl kolmen juuston ruokakermaa

Koristeluun: kolmen juuston ruokakermaa

Leikkaa sipuli isohkoiksi kuutioiksi ja purista valkosipulin kynnet. Kuulota sipuleita hetki öljytilkassa. Lisää jauheliha ja ruskista ja mausta se. Kaada joukkoon pavut, tomaattimurska ja juustokerma. Sekoittele ja anna padan hautua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Koristele valmis pata tai annokset valuttamalla juustokermaa ohuena nauhana ruuan päälle. Nauti sellaisenaan tai riisin kera. (Jos padasta tulee vahingossa liian tulista, voit lisätä 1-2 dl vettä ja keittellä kunnes pata jälleen sakenee hiukan.)

Tässä vielä koristeluvinkkiä:

sunnuntai, marraskuuta 26, 2006

Pannaria ja hedelmärahkaa

Tänään tein tälläistä perinteistä jälkkäriä. Minun pannariversiossani on yleensä hiukan sokeria sekä vaniljaa ja kardemummaa. Sopivat molemmat mausteet tähän herkkuun. Oli muuten oikein maistuvaa myös tämän viileän ja raikkaan rahkan kanssa.




VANILJA-KARDEMUMMAPANNARI JA HEDELMÄRAHKA (4 hengelle)

Pannukakkutaikina (30*22cm vuokaan)

3 1/2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
vajaa 1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl vanilliinisokeria)
1 tl kardemummaa
1 iso kananmuna
1 rkl margariinia

Laita uuni kuumenemaan 200c. Sekoita maito, jauhot ja mausteet ja anna taikinan turvota sen aikaa, kunnes uuni on kuuma. Lisää juuri ennen paistamista kananmuna ja rasva ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista 20-25 min. (Vinkki: Jos haluat koko uunipannullisen, tee kaksinkertainen annos taikinaa.)

Hedelmärahka

2 dl maitorahkaa
2 dl vanilja- tai hedelmäjogurttia
3-4 rkl maitoa
2-3 rkl sokeria tai hunajaa
1 tl vaniljasokeria
(loraus sitruunamehua)
puolikas keskikokoinen banaani
puoli purkillista ananaspaloja (n. 100g)
1 mandariini

Kuori banaani ja mandariini. Leikkaa banaani viipaleiksi. Irrota mandariinista lohkot ja leikkaa ne puoliksi. Sekoita rahka, jogurtti, maito ja sokerit sekä sitruuna mehu, jos haluat käyttää sitä. Kaada joukkoon hedelmät, sekoita tasaiseksi ja laita kylmään vetäytymään, jotta maut tasaantuvat.

perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Bostonpullaa Dallas-täytteellä

Olen jo pitkään etsinyt hyvän vaniljakreemitäytteen ohjetta. Nyt sen löysin - kiitos Pakkopulla-blogin pitäjälle, alkuperäinen reepti on Pirkan sivuilta. Täyte on siis sitä, jota on Dallas-pullissa, mutta tein tästä bostonkakkutyylisen. Olkoon nyt sitten vaikka bostonpullaa Dallas-täytteellä. Jätin alkuperäisohjeessa mainitun mantelin pois. Tämä oli varmasti parasta pullaa, jota olen koskaan tehnyt! Suosittelen ehdottomasti vaniljan ystäville.



VANILJAINEN BOSTONPULLA (24cm piirakkavuokaan)

Taikina:
2 1/2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
100 g margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Täyte:
50 g margariini
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
1/2 tlk maitorahkaa
1 pss Ekströmin vaniljakastikejauhetta

Voiteluun:
kananmunaa

Valmista pullataikina. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Vispilöi joukkoon muna, kardemumma ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen sekä loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi eli kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi .
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta ohuehko levy ja valmista täyte sekoittamalla se ainekset kulhossa juuri ja juuri sekaisin. Muista, että rasvan pitäisi olla huoneenlämpöistä, jotta se on riittävän pehmeää ja sekoittuu hyvin täytteeseen. (Huom. ÄLÄ tee täytettä etukäteen, ettei siitä tule jähmeää kakkua, jota on hankala levittää pullalevylle.) Levitä täyte levylle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla reiluiksi noin 4 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta palat pyöreään voideltuun piirakkavuokaan. Asettele palat hiukan irti toisistaan, leikkauspinta ylöspäin. Anna bostonin kohota vartin verran, voitele kananmunalla ja paista uunin alatasolla 200c 25-30 min.

P.S Itse tein tätä saman tien kokonaisen pellillisen, kun lähdimme mökille viikonlopuksi kaveriporukalla. Maistui muuten kuullemma sellaisillekin, jotka eivät peruspullasta muuten niin välittäneet. =)


tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Juustoiset punajuurimuffinssit

Kokkailin näitä Pastajanjauhannan muffareita ja muuntelin reseptiä hiukan ainesosien puutteessa. En myöskään pidä aurajuustosta, joten vaihdoin sen voimakkaaseen Koskenlaskija-juustoon. Se toimi mielestäni tässä hyvin. Aurajuuston ystävien kannattaa tietenkin laittaa aurajuustoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa. Nämä olivat kyllä hyviä, ihan uusi makuelämys ainakin minulle. Kannattaa kokeilla!



JUUSTOISET PUNAJUURIMUFFINSSIT (12 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl basilikaa
100-150 g Koskenlaskijaa (tai aurajuustoa)
100 g tuoretta tai etikkapunajuurta
2 dl maitoa (tai ruokakermaa)
3 munaa
1/2 dl sulatettua margariinia tai öljyä
(suolaa, jos käytät öljyä ja vähäsuolaista juustoa)

Sekoita kuivat aineet. Jos käytät tuoretta punajuurta, paista sitä hetki pannulla öljyssä. Lisää kuivien aineiden joukkoon murusteltu juusto ja punajuuriraaste. Sekoita lopuksi nopeasti joukkoon ruokakerma, munat ja rasva. Nostele taikinaa voidellulle muffinipellille tai -vuokiin. Paista 200 asteessa n. 18 min.

(P.S Näin jälkiviisaana lisäisin tuorepunajuuri-tapauksessa myös ehkä 1-2 tl etikkaa terää antamaan.)

lauantaina, marraskuuta 04, 2006

Pienet marjakukot

Tässä - lähinnä ulkonäköön liittyvä - sovellus perinteisestä suomalaisherkusta. Ohjeen otin Ruokalan sivulta. Hitusen sitä vaan muokkailin, rasvaa oli alkuperäisessä peräti 250g ja marjat soseena. Ajattelin, että vähemmälläkin rasvalla saa maukkaan tuloksen ja kokonaiset marjat antaisivat mukavaa tekstuuria. Hyvin toimi näinkin. Rapea ruiskuori ja lämmin, marjainen sisus maistuvat vastustamattomilta vaniljajäätelön kanssa. Jäähtyneinä kukot voi herkutella vaniljakastikkeen kera.



MARJAKUKOT

200 g margariinia (laktoositonta)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250-300 g marjoja
reilu 1 rkl perunajauhoja
sokeria

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, lisää seos voi-sokerivaahtoon. Painele n. 2/3 taikinasta muffinssipellin vuokien pohjalle ruisjauhoja apuna käyttäen. Pyörittele marjat perunajauhossa ja kaada marjat pohjien päälle. Ripottele marjoille kulhon pohjalle mahdollisesti jäänyt perunajauho sekä sokeria marjojen happamuudesta riippuen n. 1 tl per vuoka. Peitä marjat lopusta taikinasta tekemälläsi kannella. Ota pallo taikinaa, litistä siitä sormiesi välissä suunnilleen vuoan kokoinen ympyrä ja painele marjojen päälle ruisjauhoja apuna käyttäen. Muista painella reunat hyvin kiinni. Kannet saavat jäädä kupruisiksi ja ne repeilevät uunissa, mutta röpelöisyys tekee kukoista vain kauniimman näköisiä. Paista kukkoja 200 C uunissa keskitasossa noin 2o minuuttia. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Tässä kuvaa vielä suoraan muffinssipelliltä:

Lumihankimuffinit

Näiden ohjeen sain työkaveriltani silloin kun aloitin blogini pitämisen. Moneen kertaan on näitä pitänyt kokeilla, mutta aina se on vaan jostain syystä unohtunut. Nyt ystäväni teki näitä minttusuklaisia herkkupaloja leffailtaamme varten ja sain vihdoin maistaa näitä. Laitoin niistä nyt postauksen, jotta muutkin saavat kokeilla. Kaikki kunnia siis kuitenkin reseptistä ja lopputuloksesta kamulle!! Alun perin ohje on kuulemma kaiketi parin joulun takaa Kotiliedestä. Nämä ovat hiukan erilaisia ja todella herkullisia. Kannatta kokeilla!



LUMIHANKIMUFFINIT (16 kpl)

Taikina:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
3/4 dl kaakaojauhetta
2 1/2 dl kuumaa vettä
1 dl ruokaöljyä
1 tl etikkaa

Päälle:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 muna
1 dl sokeria
1/8 tl suolaa
100 g Marianne-rouhetta


Sekoita kuorrutuksen aineet ja laita jääkaappiin odottamaan taikinan valmistamisen ajaksi. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja levitä muffinivuoat pellille (kannattaa käyttää niitä isoja ja jämäkämpiä tai sitten ihan muffinipeltiä, etteivät leviä). Sekoita taikinan ainekset ja täytä vuoat n. 1/3 - 1/2 tilavuudestaan. Levitä pinnalle kuorrutus ja paista n. 25 minuuttia.

(P.S Varoitus, kuorrute on aika tahmaista =)! )

perjantaina, marraskuuta 03, 2006

Sitruunaleipä

Tämä leipä syntyi Mat med Tinan reseptin innoittamana. Jotenkin leivän ja sitruunan yhdistäminen tuntui vastustamattomalta idealta. Tästä tulikin todella rapeakuorinen ja sisältä pehmeän kuohkea leipä. Vaikka sitruunaa on melko reippaasti, sen maku on kuitenkin hienostuneen vieno ja aromaattinen. Olin oikein tyytyväinen lopputulokseen. Leipä sopisi varmasti hyvin esimerkiksi illanistujaisiin valkoviinin, salaatin ja miksei juustojenkin seuraksi.



SITRUUNALEIPÄ

6 dl vettä
11-12 dl karkeita vehnäjauhoja
2 dl vehnäleseitä
1 1/2 tl suolaa
2 tl hunajaa
25 g hiivaa (1/2 pkt)
2 1/2- 3 sitruunan raastettu kuori (maun mukaan)
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kulhossa kylmä vesi, suola, hunaja, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Murustele joukkoon hiiva ja liuota se veteen. Vaivaa joukkoon huolellisesti vehnäjauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina tekeytymään 2 tunniksi huoneenlämpöön. Vaivaa tekeynyttä taikinaa hiukan ja muotoile siitä kostutetuin käsin 2 pyöreää, matalaa leipää. Anna leipien kohota kymmenisen minuuttia lämpimällä, paperoidulla pellillä. Paista leivät 200c uunin keskitasossa 30-40 min eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Halutessasi voit vielä sivellä kuuman leivän öliiviöljyllä.

keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

TUULENTUVAN VIERASKIRJA

Tervehdys kaikki Tuulentuvassa vierailevat ja viihtyvät! Naputelkaa ilokseni muutama rivi ja jättäkää jälkenne tähän vieraskirjaan. Olisi mukavaa saada kommentteja, ideoita, ajatuksia tai vaikka toivomuksia reseptien ja ruuanlaiton suhteen. Tiedän sitten paremmin keitä täällä käy ja millaisista ruokaan ja ruuanlaittoon liittyvistä asioista muut ovat kiinnostuneet. Mahdollisesti tutustun myös sellaisiin sivuihin, joilla en ole vielä tajunnut vierailla. Jättäkää siis myös yhteystiedot omille sivuillenne, jos teillä sellaiset on. Kaikenlaiset ruokablogit ja muukin näpertely kiinnostavat minua erityisesti. Kiitokset jo etukäteen kommenteista, nyt vain rohkeaa kekustelua =)!

Terv. Tuulentuvan emäntä


tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Neljän viljan sämpylät

Tuoreet sämpylät maistuvat aina! Tällä kertaa tällaisia:


NELJÄN VILJAN SÄMPYLÄT (15-20 kpl)

5 dl vettä
vajaa paketillinen hiivaa (n. 35-40g)
1/2-1 tl suolaa
2 tl hunajaa tai siirappia
4 1/2 dl neljän viljan puurohiutaleita
8-9 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Mittaa kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja tai siirappi. Liuota joukkoon myös tuore hiiva. Lisää hiutaleet ja vähitellen vehnäjauhot. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa sekoita joukkoon myös öljy. Alusta taikina hyvin ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi. Tähän menee puolisen tuntia. Nujerra kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä suoraan paperoidulle leivinpellille. Kohota sämpylöitä vielä 10-15 minuuttia. Paista kohonneita sämpylöitä 225c 15-20 minuuttia.

sunnuntai, lokakuuta 29, 2006

Täytetyt jauheliharullat

Tänäänkin harrastin hiukan viimeaikoja kokeilevampaa keittiötä. Poikaystävä toivoi lihapullia (kuten aina, heh) ja halusin niihin vähän vaihtelua. Ajattelin tehdä jauhelihasta jotakin täytettyä ja päädyin kepakoiden tyyppisiin rulliin, koska ne kypsyvät nopeasti. Kaupasta mukaan tarttuivat pienen pyöriskelyn jälkeen tuoreet tomaatit, punasipuli ja cheddarjuusto. Cheddar olikin erityisen hyvää, sillä se teki rullista meheviä sulaessaan kuumassa uunissa pehmeäksi ja kastikemaiseksi. Voisin sanoa cheddarin tuovan jopa ehkä amerikkalaishäivähdystä, jonka tietenkin kruunaisivat rullien kanssa nautitut ranskalaiset - itse tehdyt tahi valmiit pakasteet. Tässä kuitenkin "suomalaisittain" ruisriisin keralla.


TÄYTETYT JAUHELIHARULLAT

400 g jauhelihaa
1 muna
2 rkl korppujauhetta
1 rkl venhäjauhoja
1 keltasipuli
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl pippuriskeoitusta
1 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
2 tl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa maun mukaan

Täyte:
kolmannes pienestä paprikasta
1 tomaatti
puolikas punasipuli
4 1/2 viipaletta cheddarjuustoa (yksittäispakattua, yhteensä n. 120 g)
vajaa 1 tl yrttisekoitusta
muutama rouhaisu suolaa ja mustapippuria

Kuutioi täytteen kasvikset pieniksi kuutioiksi, kuullota niitä hetki pannulla öljyssä ja mausta. Laita täyte jäähtymään. Kuullota hienoksi kuutioidut keltasipuli ja valkosipuli pannulla öljyssä. Sekoita jauhelihataikinan aineet keskenään ja lisää joukkoon jäähtyneet kelta- ja valkosipulit. Painele alustan päällä jauhelihataikinasta ohuehko, noin sentin paksuinen levy ja jaa se veitsellä tai pizzaleikkurilla yhdeksään osaan. Aseta jokaisen neliön toiselle sivulle puolikas viipale cheddarjuustoa ja sen päälle 2-3 teelusikallista vihanneksia. Rullaa neliöt täytereunasta päin aloittaen ja nipistä päät huolellisesti kiinni. Nosta valmiit rullat paperoidulle leivinpellille ja paista niitä 200c n 15-20 min.

lauantaina, lokakuuta 28, 2006

Kanaa hunajaisessa fraiche-chilikastikkeessa

Nyt kyllä lunastin lupaukseni uudesta makuelämyksestä ja yllätin jopa itseni! Näin hyvää kanakastiketta en ole vielä koskaan tehnyt itse tai sen paremmin reseptinkään avulla. Halusin kokeilla lahjaksi saamaani chili-valkosipulikastiketta ja kehittelin tälläisen reseptin sen ideoimana. Chili-valkosipulikastike on ilmeisesti itämaisen ruuan kaupasta ostettua, ainakin etiketin perusteella. Tuoteselosteen mukaan kastike sisältää: chiliä, valkosipulia, etikkahappoa, vettä, suolaa ja aromia. Uskon, että sitä tai vastaavaa löytyy melko helposti, ehkä jopa hyvin varustelluista marketeista. Kastike ei ole hirvittävän tulista, josta pullon isohko kokokin kielii (375ml). Tämä ei siis ole mitään tabascon tapaista, "muutama tippa riittää"- tyyppistä kastiketta. Makulehdestä löysin myös makumaailman sopivan marinadiohjeen ja lopputulos oli kyllä mahtava. Pakko kehua, kun tämä oli omasta mielestäni niin herkullista! Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka tykkäävät hiukan makeista ja tulisista kastikkeista. Tulisuutta ja makeutta voi toki helposti säädellä hunajan ja chilikastikkeiden määriä muuttelemalla. Itse tein isommilla määrillä ja poikaystävästäni tämä oli ehkä aavistuksen liian tulista, mutta minusta sopivaa. Kannattaa muistaa, että kastikkeen kiehuessa pannulla maut vielä tiivistyvät.



KANAA HUNAJAISESSA FRAICHE-CHILIKASTIKKEESSA

3-4 marinoimatonta kanan rintafileetä

Marinadi:
3 rkl hunajaa
3 rkl sweet-chilikastiketta
1 rkl tomaattipyreetä
1 valkoipulinkynsi
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä

Kastike:
2 dl (kevyt) fraichea tai ranskankermaa
2-3 rkl chili-valkosipulikastiketta (omani merkki: Yeo's)
1 rkl sweet-chilikastiketta
1 tl broilermaustetta (tai 1/2 tl paprikajauhetta ja 1/2 tl currya)
1/2 tl kurkumaa
1/2-1 tl hunajaa
mustapippuria muutama rouhaisu
suolaa maun mukaan (1/2-1 tl)

Sekoita marinadin ainekset, kaada ne kanafileiden joukkoon ja pyörittele kanat hyvin marinadissa, jotta ne maustuvat joka puolelta. Laita kanat viileään maustumaan marinadeineen vähintään tunnin ajaksi.
Nosta kanat huoneenlämpöö noin 20 min ennen valmistamista, jotta liha ehtii hiukan lämmetä. Tällöin liha ei saa "shokkia" kuumalla pannulla ja lihasnesteet pysyvät kanan sisällä, jolloin liha pysyy mehevänä. Sekoita fraiche-chilikastikkeen ainekset keskenään ja anna sen vetäytyä viileässä sen aikaa kun kanat lämpiävät.
Nosta kanat marinadista (marinadia ei tarvitse sen kummemmin valutella tai pyyhkiä pois). Paista kanoihin ensin öljytilkassa, melko kovalla lämmöllä kaunis ruskea pinta. Säädä sitten lämpö pienemmälle, kaada pannulle fraiche-chilikastike ja anna kanojen kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä kypsiksi noin 20 min. Jos haluat kastikkeestaa paksumpaa, voit saostaa sen lopuksi perunajauho- tai maissisuuruksella. (Osaneste suurustus tehdään sekoittamalla kylmään vesitilkkaseen jauho, tässä reilu teelusikallinen, ja kaatamalla suurus ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan samalla sekoittaen. Keitä lisäkkeeksi basmati- tai jasminriisiä.

Vinkkinä: Jos et ehdi odottaa kanan marinoitumista tai muuten halua nähdä lisävaivaa, voit tehdä tämän myös valmiiksi hunaja-marinoiduista kanan rintafileistä. Se saattaa hiukan vaikuttaa myös kastikkeen makuun, koska marinadia sekoittuu paistettaessa kastikkeeseen. Lopputulos lienee kuitenkin joka tapauksessa herkullinen.

(P.S Kuvien laatu ei ole valitettavasti vielä muuttunut paremmaksi...)
(P.P.S Tein vielä pieniä muutoksia, kun tuli unohdettua muutamia juttuja yöllä silmät ristissä kirjoittaessani )

torstaina, lokakuuta 26, 2006

Ruokaohjeiden tasosta

Voi sentään! Kyllä harmittaa, kun on viimeaikoina päässyt ruuan kanssa plärääminen lähes lopahtamaan. Viimeisimmistä resepteistä ei ole kovasti herunut luovuuspisteitä tai uusia makuelämyksiä. En ole kokeillut yhtäkään niistä ihanista resepteistä, joita olen vuosien (kyllä nimenomaan vuosien!) aikana arkostoihini haalinut. Opiskelu tuntuu vievän yllättävän kovasti aikaa myös viikonlopuista. Vaikka kokkamiselle olisikin silloin enemmän aikaa, sekin vähä meinaa mennä akkuja laitaillessa ja vähän opiskellessakin. Nyt siis lupaan ottaa itseäni niskasta kiinni ja ruveta jälleen hiukan luovempaan ja innostavampaan kokkailuun, josko joku muukin saisi siitä sitten ideoita irti. Valokuvaukseen pitäisi kai pyytää pikaista intensiivikurssia poikaystävältä, kun hän on siinä hommassa kokeneempi ja lahjakkaampi puolisko. Tähän mennessä ottamani ovat vähän mitä ovat... Katsotaan mitä tapahtuu tulevana viikonloppuna. Sen voin ainakin luvata, että tarkoitusperäni ovat mitä parhaimmat ja yritteliäimmät. Palaillaan siis taas uusien, toivottavasti kiintoisien reseptien merkeissä ja mieluusti kauniiden kuvien kera!!

Katkarapu-kirjolohipasta

Tällä kertaa tein sunnutairuuaksi mehevää pastaa kirjolohisuikaleista, säilykekatkaravuista sekä kauramakaronista. Kyllä maistuikin erinomaisen hyvältä! Ja tämä kuuluu jälleen kategoriaan helpot ja nopeat. Valmistelut mukaan lukien ruuan matka kestää keittiöstä pöytään vain parikymmentä minuuttia.



KATKARAPU-KIRJOLOHIPASTA

250 g lohisuikaleita hunajamarinadissa
250 g pakaste- tai säilykekatkarapuja
3 1/2-4 dl kaurapastaa
2 dl kevyt kermaa
1 kalaliemikuutio
2 valkosipulinkynttä
ripaus sitruunapippuria
2 tl öljyä paistamiseen

Laita pasta kiehumaan kalaliemikuutiolla maustettuun veteen, mutta otta pala liemikuutiota talteen (n 1/5) kastikkeen maustamista varten. Keitä pasta lähes kypsäksi (n. 8 min.). Murskaa valkosipulit ja paista pannulla niitä kuumennetussa öljyssä, kunnes murska saa vähän väriä. Lisää lohisuikaleet ja paista kypsiksi. Lisää joukkoon valutetut, huoneenlämpöiset katkaravut, sitruunapippuri, ruokakerma ja pasta. Murustele joukkoon vielä kalaliemikuution palanen ja sekoita. Hauduttele pastaa vielä muutama minuutti (ei juuri kauempaa, etteivät katkat sitkisty).

perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Mehevä omenakakku

Tämä on itse kehittelemäni resepti. Piti päästä eroon ylimääräisistä omenoista ja ajattelin tehdä omenapiirakan. En kuitenkaan halunnut tehdä perinteistä pohja+omenalohkot- versiota. Ajattelin sitten kokeilla upottaa hedelmät pohjaan, jolloin koko kakku mehevöittyisi mehukkaista omenoista. Ja niin omaksi yllätyksekseni myös kävi - lopputulos oli odotettua parempi. Poikaystäväkin sanoi, että tämä oli tosi hyvää=). Vaatimatonta ulkonäköä tarvinnee tosin ehkä kahvipöytää varten kohentaa esimerkiksi tomusokerilla.

TUULENTUVAN OMENAKAKKU

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1/2 siirappia
2 1/2-3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 dl karkeaa omenaraastetta (noin 2 keskikokoista omenaa)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl omenamehua tai maitoa

Vaahdota keskenään rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon siirappi, mausteet ja kananmunat hyvin vatkaten. Lisää seokseen vuorotellen omenaraaste ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe sekä lopuksi mehu tai maito. Levitä taikina tasaisesti voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija 24cm) ja paista sitä uunin alatasolla 175c 40-45 min. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen.

KOTITEKOINEN VANILJAKASTIKE

2 dl kevytkermaa/maitoa (kuohukermaa+maitoa)
3 keltuaista
1/2 tl perunajauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria (vaniljatanko)

Sekoita ainekset kattilassa ja kuumenna seosta koko ajan hämmentäen, kunnes se sakenee. Älä keitä. Anna kastikkeen jäähtyä.
Hienompaan versioon voit käyttää puolet kuohukermaa ja puolet maitoa sekä korvata vaniljasokerin vaniljatangolla. Valmista kastike silloin muuten samoin, mutta älä laita kastikkeeseen perunajauhoja. Poista vaniljatanko kastikkeen jäähdyttyä.

Värikäs kinkkupasta

Viime viikonloppuna tein tälläistä värikästä ja maukasta kinkkupastaa savukinkkusuikaleista. Tuli yllättävän hyvää näinkin yksinkertaisista aineksista. Sarjassamme nopeat ja helpot reseptit:


VÄRIKÄS KINKKUPASTA

200 g savukinkkua suikaleina
200 g tricolori pastaa (raakapaino)
2 pientä sipulia
2 isohkoa valkosipulinkynttä
(1 prk ananasmurskaa)
2 dl ruokakermaa
1 1/2 rkl sinappia
1 tl kurkumaa
1/4 kanaliemikuutiota (kastikkeeseen)
rouhaisu mustapippuria

Keitä pasta liemikuutiolla maustetussa vedessä lähes kypsäksi (n. 8-9 min pastasta riippuen). Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja purista valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita hetki ja
lisää joukkoon valutettu ananas, kinkku ja pasta. Kaada joukkoon ruokakerma, mausteet ja murusteltu liemikuution pala. Halutessasi voit lorauttaa mukaan myös ananaksen mehua tai toisaalta jättää ananaksen kokonaan pois, jollet siitä välitä. Sekoita ja anna pastan muhia viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/sinappia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

keskiviikkona, lokakuuta 18, 2006

Pikaista pizzaa

Tein toissa viikonloppuna myös pitkästä aikaa pizzaa. Huomasin, että monessakin blogissa sitä oli viimeaikoina kokeiltu ja pohjan aineksista ja tekotavasta ollut kovastikin keskustelua. Nyt hieman häpeissäni esittelen tämän hyvin epäitalialaisen ja antisofistikoituneen versioni. Varsinkin kun tämä erehtyi olemaan uunissa hiukan liian pitkään. Hyvältä tämä kumminkin maistui, mikä lienee olennaisinta!


PIZZA

Pohja:
2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
3 rkl öljyä
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja

Kastike:
1 prk tomaattipyreetä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl ketsuppia
1 tl balsamiviinietikkaa
(2 tl yrttisekoitusta)

Päälle (tässä versiossa):
n. 150 g kinkkua
1 prk valutteua tonnikalaa
2 pientä tuoretta tomaattia kuutioina, siemenet poistettuna
1 keskikokoinen sipuli puolirenkaina
1 prk valutettua ananasta

Lisäksi:
juustoa oman maun mukaan

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen ja hyvin alusten. Anna taikinan kohota ja levätä lämpimässä noin vartin verran. Nujerra kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja kauli se ohueksi uuninpannun kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä pohjan päälle keskenään sekoitetut tomaattikastikkeen ainekset ja sen päälle täytteet sekä juusto. Esikuumenna uunipannu kuumassa uunissa ja nosta pizza sen päälle. Paista pizzaa 250c uunissa noin 15 minuuttia.

Kanelikierteitä ja voisilmäpullia

Onpas ehtinyt vierähtää aikaa viimeisimmästä päivityksestä! Olen kyllä puuhaillut keittiön puolella, mutta ainoastaan viikonloppuisin ja silloinkin on ollut paljon muuta puuhaa lisäksi. Olen ehtinyt vain räpsytellä ohessa muutaman kuvan. Viikolla on niin kiirusta koulujuttujen kanssa, ettei paljon meinaa muuta ehtiä. Näitä pullia tein pari viikkoa sitten ja oikein ison satsin, kun ne tahtovat tehdä meillä kauppansa liiankin nopsasti =). Pullataikinaohjeita on varmasti monia, mutta ne ovat hyvin samankaltaisia - vain sokerin, jauhojen ja rasvan määrä hiukan vaihtelee. Itse leivoin pullataikinan 'Hyvä kokki' kirjan ohjeella, lisäsin tosin hiukan vehnäleseitä antamaan rakennetta, makua ja kuituja. Täytteet sovelsin itse, hyvin perinteiseen tyyliin. Tämän näköisiä niistä tuli.


PULLATAIKINA

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1-1 1/2 tl suolaa
1 muna
1 rkl kardemummaa
(1 dl vehnäleseitä)
13-15 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia

Voiteluun:
munaa

Kanelikierteiden täytteeksi:
n. 50 g margariinia
n. 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl kanelia

Voisilmäpulliin:
margariinia ja sokeria

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Vispilöi joukkoon muna, kardemumma (vehnäleseet) ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen sekä loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi eli kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (mikro toimii tässä loistavasti, kunhan et laita sitä vahingossa päälle) .
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo kanelikierteitä varten puolikkaasta taikinasta ohuehko levy. Levitä levylle pehmeä margariini ja ripottele päälle reilusti kaneli-vaniljasokeri-sokeriseosta. Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä parin sentin paksuisia kiekkoja ja nosta pellille kohoamaan. Voitele kohonneet pullat munalla ja paista niitä 225c uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.
Tee toisesta taikinan puolikkaasta tanko ja jaa se noin 20 palaan. Pyörittele paloista pikkupullia ja nosta kohoamaan. Paina kohonneeseen pullaan peukalolla syvä kuoppa. Laita kuoppaan voinokare, jonka päälle vielä sokeria. Voitele pullien reunat ja paista kuten edellä.

sunnuntai, syyskuuta 24, 2006

Perinteisiä porsaankyljyksiä

Tänä viikonloppuna halusin kokeilla 05/06 Maku-lehdestä löytämääni porsaankyljysreseptiä. Kyljykset olivatkin kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullisia ja erittäin helppoja valmistaa. Poikaystävän kyljykset saivat kommentoimaan: "Kulta, osaat herkkureseptejä." Maistui siis myös miesväelle =). Näitä kannatta ehdottomasti kokeilla! Alkuperäisessä reseptissä oli sitruunan lisäksi mausteina vai 1tl suolaa ja 1/2 tl valkopippuria. En kuitenkaan itse välitä erityisemmin valkopippurista, joten tässä resepti hiukan mukaeltuna:


PORSAANKYLJYKSET

4 porsaankyljystä
1/2 sitruuna

Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3/4 tl grillaus-/pihvimaustetta (suolaa sisältävää)
1/4 tl valkopippuria
ripaus sitruunapippuria
rouhaisu mustapippuria
1 muna
1 dl korppujauhoja

Poista kyljyksistä mahdolliset luunpalat. Nuiji kyljyksiä kevyesti ja leikkaa ulkoreunaan pari pystyviiltoa. Se estää kyljyksiä käpertymästä paistettaessa. Hiero kyljykset sitruunalla.
Sekoita mausteet ja vehnäjauhot ja pyörittele kyljykset niissä. Kasta kyljykset kevyesti vatkattuun munaan ja kieritä vielä korppujauhoissa. Paista kyljykset ruskeiksi voi-öljyseoksessa ja anna hautua kypsiksi miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Tarjoa lisänä sitruunalohko ja perunaa tai riisiä.

perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Suklaakuorrutteisia pusuja

Luin muutama viikko sitten Marien blogista ihanan pusuohjeen. Nyt sitten vihdoin päätin kokeilla sitä ja tehdä pusuja tutorilleni synttärilahjaksi. Niistä tuli todella herkullisia, suotta ei ollut ohjetta kehuttu=)! Luulen, että lahjan saaja on samaa mieltä. Ulkonäkö on pusuissani tosin vähän liiankin kotitekoinen, koska pusujen sulaan suklaaseen kastaminen on yllättävän taitoa vaativaa puuhaa. Pienen harjoituksen jälkeen se varmasti luonnistuu jo paremmin. Mauiksi valitsin pusuihini Mariannerouheen ja mokan. Näin ne siis tehdään:



PUSUT (noin 15 kpl)

Vaniljavaahto:
3 munan valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pohjiksi:
15 kpl keksejä (esim Marie) tai 7-8 ohutta vohvelilevyä

Kuorrutukseen:
150-200g suklaata
noin 1 tl öljyä

Erottele kananmunista valkuaiset varoen, jottei yhtään keltuaista pääsee joukkoon. Laita puhtaaseen ja kuivaan kulhoon valkuaiset ja puolet sokerista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on niin sitkeää, että se pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin. Mausta vaahto vaniljasokerilla tai muulla haluamallasi makuaineella. Kääntele seos sekaisin.
Painele vohvelilevystä muotilla pyöreitä pohjia tai käytä keksejä. Laita pohjat paperoidulle pellille ja pursota vaahto pursottimella tai kulmasta auki leikatulla muovipussilla keoiksi pohjien päälle. Paista vaahtokekoja uunissa 150c 6-8 minuuttia niin, että vaahto kiinteytyy.
Pilko sulkaa paloiksi ja sulata se öljytilkan kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta vaahtokeot jäähtyneeseen suklaaseen ja nosta alustalle. Koristele pusut halutessasi esimerkiksi nonparelleilla tai kookoshiutaleilla. Laita kuorrutetut pusut jääkaappiin kovettumaan ja säilytä ne myös siellä. Parhaimmillaan pusut ovat seuraavana päivänä.

Erilaisia makuvaihtoehtoja:
Mokkapusut: 1 tl pikakahvijauhetta
Kaakaopusut: 1-2 rkl kaakojauhetta
Mariannepusut: 1 dl Marianne-murskaa
Kookospusut: 2 dl kookoshiutaleita
Mansikkapusut: käytä vain 1/2 dl tavallista sokeria ja 1 1/2 dl mansikkatomusokeria

Omista pusuistani sen verran kommenttia, että pohjina käytin Marie-keksejä. Mokkapusuihin laitoin 1/2 annospussia Pirkan choco-capuccinojauhetta.

tiistaina, syyskuuta 19, 2006

Sunnuntairuokaa suomalaisimmillaan

Viime sunnuntainakaan ei paljon tarvinnut keittiössä rehkiä, kun kokkasin tätä vähemmän fiiniä, mutta perinteisen herkullista yhdistelmää:


UUNIMAKKARA JA PERUNAPORKKANAMUUSI (kahdelle)

2 kpl:n paketti uunimakkaraa
4 siivua juustoa

5-6 pienehköä perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
nokare voita
loraus maitoa
suolaa maun mukaan


Kuori perunat ja porkkanat. Pilko paloiksi: perunat neljään osaan ja porkkanat noin puolen sentin viipaleiksi. Laita palaset kiehuvaan veteen, niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat tikulla kokeiltaessa pehmeitä. Kaada pois vesi ja survo kuumat juurekset perunasurvimella. Muusissa on tarkoituskin olla rakennetta, joten pienet sattumat eivät haittaa. Lisää voinokare, loraus maitoa ja suola. Sekoita ja tarkista maku.

Kuori halutessasi uunimakkarat ja vedä niihin neljä syvää viiltoa. Laita jokaiseen viiltoon puolikas viipale juustoa. Laita makkarat vuokaan ja paista uunissa 200c 15-20 min eli kunnes makkaroiden ja juuston pinta on saanut väriä. (Huom! Uunimakkara kestää suunnillen saman verran kuin juuresten kypsyminen, joten laita makkara uuniin heti sen jälkeen kun olet laittanut juurekset kiehumaan.) Nauti annos salaatin kera.

Pellavainen vehnäleipä



PELLAVAINEN VEHNÄLEIPÄ

6 dl vettä
1-2 tl suolaa
1rkl siirappia tai sokeria
50g hiivaa
1 1/2 dl pellavarouhetta
10-11 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Liutoa hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja siirappi/sokeri. Kaada joukkoon pellavarouhe ja sekoita. Lisää jauhoja vähitellen samalla hyvin vaivaten. Jätä taikina löysähköksi, jotta leivästä tulee pehmeää. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Nujerra taikinasta ilmakuplat vaivaamalla. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja tasoita pinta kostealla kädellä. Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi lämpiässä paikassa. Jos et omista kahta leipävuokaa, voit tehdä puolikkaasta taikinasta myös sämpylöitä. Ota siinä tapauksessa taikinaa sopiva määrä kostutettetuihin käsiin, pyöräytä palleroksi ja nosta suoraan pellille. (Jos haluat tehdä pelkkiä sämpylöitä, niitä tulee tästä ohjemäärästä pari pellillistä.) Anna sämpylöiden kohota vartin verran. Paista leipiä uunissa 175c noin 45 minuuttia ja sämpylöitä 225c 10-13 minuuttia .

sunnuntai, syyskuuta 17, 2006

Auringonkukkamuffinit

Minun oli tarkoitus jo eilen leipoa näitä lempparimuffineitani, mutta en ehtinyt. Tänään oli sitten pakko vielä väkertää näitä, kun teki mieli. Ohjeen löysin joskus auringonkukansiemenpussin kyljestä:



AURINGONKUKKAMUFFINIT (12 kpl)

2 dl vehnäjauhoja
2 dl leseitä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl fariinisokeria (tavallinenkin käy)
ripaus kanelia ja/tai inkivääriä (ei alkuperäisessä ohjeessa)
1 dl sulatettua margariinia
1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl maitoa
1 muna
Koristeluun: auringonkukansiemeniä

Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja muut toisessa. Yhdistä kuivat aineet toiseen seokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi turhia vaivaamatta. Jaa taikina voideltuihin muffinipellin vuokiin. Koristele auringonkukansiemenillä ja paista uunin keskitasossa 200c 15-20 minuuttia.

Näihin tämänpäiväisiin käytin tavallista sokeria, koska fariinisokeria ei ollut. Maustoin taikinan myös pienellä määrällä kanelia ja inkivääriä (yhteensä laitoin noin 3/4-1 tl). Tuli herkullisia!!

lauantaina, syyskuuta 16, 2006

Kanaa ja kasviksia

Tänään tein tälläistä helppoa uuniruokaa:


KANAA JA KASVIKSIA (4:lle)

4 broilerin koipi-reisipalaa
2 isoa porkkanaa
3 pientä sipulia
1 tlk ananasmurskaa liemineen
2 dl basmatiriisiä

Liemi:
4 dl vettä
1/2 kanaliemikuutiota
2 tl rakuunaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl currya
2 pientä valkosipulinkynttä

Paista koipi-reisipaloja uunivuoassa 200c 15-20 min. Paloittele sillä välin porkkanat ohuehkoiksi viipaleiksi ja sipulit pieniksi lohkoiksi. Ota kanat uunista, siirrä ne lautaselle ja kaadan vuoasta "huolimattomasti" pohjalle valunut marinadi ja rasva. Älä huuhtele vuokaa.
Kuumenna kattilassa vesi ja lisää liemikuutio, mausteet ja valkosipulinkynnet murskattuina. Kaada riisit vuoan pohjalle ohueksi kerrokseksi ja kuuma liemi riisien päälle. Kaada päälle ananasmurska ja kasvikset. Painele tasaiseksi, mutta älä sekoita, jotta riisit jäävät nesteen alle. Nosta päällimmäiseksi vielä koipi-reisipalat
Laita vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista 40-45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla paistamisen loppuvaiheessa, jos kanat alkavat ruskistua liikaa.

Jogurttinen omenapiirakkaa

Ostin eilen ensimmäistä kertaa Valion Uuniomenajogurttia ja se olikin tosi hyvän makuista. Tänään sitten ajattelin kokeilla sitä omenapiirakan täytteeksi ja hyvää tuli. Tämä resepti on omiaan niille, jotka eivät tykkää hirveän makeasta tai haluavat vaihtelua perinteiseen omenapiirakkaan:



JOGURTTINEN OMENAPIIRAKKA

Pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl murskattuja maapähkinöitä (voi jättää pois)

Täyte:
1 iso omena
1 rkl tummaa siirappia
(1/2-1 tl kanelia)

Päälle:
2 1/2 dl uuniomenan makuista jogurttia (Valio)
1 dl kevytruokakerma (7%)
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2-1 tl kanelia
2 pientä kananmunaa

Aloita pohjan tekemisestä. Vaahdota rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon murskatut maapähkinät. Lisää lopuksi vuorotelleen munat ja leivinjauheen kanssa sekoitetut jauhot. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, ettei se sitkisty. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja esipaista sitä 175c noin 1o minuuttia.
Viipaloi omena ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet lomittain esipaistuneen pohjan päälle. Painele viipaleita kevyesti kiinni taikinapohjaan. Valuta omenaviipaleiden päälle ohuena nauhana siirappi ja ripota päälle halutessasi kanelia. Sekoita huolellisesti jogurttitäytteen aineet ja kaada omenoiden päälle. Paista 175c vielä reilu puoli tuntia. Nauti jäähtyneenä tai kylmänä.

keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Rouheista leipää

Leivän tekeminen on minulle jo niin jokapäiväistä, etten edes ajattele sitä "ruuanlaittona". En myöskään enää käytä ohjeita tai mittoja, paitsi tietysti uusia reseptejä kokeillessani. Nyt sitten päätin pitkästä aikaa mittailla näppituntuman sijaan ja kirjoittaa ylös leipäreseptini. Tältä se näytti tällä kertaa:


ROUHEINEN MONIVILJALEIPÄ (1 pellillinen)

7 dl vettä
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa (maun mukaan)
1 rkl siirappia tai hunajaa
3 rkl seesaminsiemeniä
3 rkl pellavarouhetta
4 rkl auringonkukansiemeniä
1 1/2 dl lesesekoitusta (esim. Kuidukas)
2 dl neljän viljan hiutaleita
5 dl sämpyläjauhoja
n. 6-7dl vehnäjauhoja
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä (tai muuta ruokaöljyä)

Murenna hiiva ja liuota se kädenlämpöiseen veteen. Lisää huolellisesti sekoittaen suola, sokeri, siemenet, leseet ja hiutaleet. Lisää sämpylä- ja vehnäjauhot vähitellen, pari desiä kerrallaan, hyvin vaivaten (tai käytä yleiskonetta). Taikinaan pitää saada hyvä sitko. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lorauta mukaan myös öljy. Taikina saa jäädä melko löysäksi, jotta leivästä tulee pehmeää. Anna taikinan nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat, jotta rakenteesta tulee tasainen. Kaada taikina suoraan paperoidulle pellille ja taputtele jauhotetuin käsin pyöreäksi tai neliskanttiseksi leiväksi. Leivän on tarkoitus olla pari cm paksu ja peittää suurin osa pellistä. Anna leivän kohota vielä vartin verran. Paista uunin keskitasolla 200c reilu puoli tuntia eli kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

Pari vinkkiä vielä. Jos teet taikinan käsin, kannattaa taikinaa "vispata" kädellä reippaasti, kun se on vielä löysää (olet lisännyt vasta muutaman desin jauhoja). Tällöin varsinaista vaivaamista ei tarvitse niin tehdä paljon. Leivän leikkaamisen helpottamiseksi voit puolestaan jakaa leivän ruutuihin veitsellä tai pizzaleikkurilla juuri ennen uuniin laittoa. Silloin paloja on helppo murtaa valmiista leivästä, mutta taikinaa ei tarvitse sen kummemmin käsitellä (vrt. sämpylöiden pyörittely).

sunnuntai, syyskuuta 10, 2006

Maistuvaa siskonmakkarakeittoa

Tänään tein lempikeittoani, johon tulee kasvisraasteita, sulate- ja tuorejuustoa sekä siskonmakkaraa. Tästä keitosta monet perinteisen siskonmakkarakeiton inhoajatkin pitävät. Ohjeen olen saanut joskus kummitädiltäni, mutta alkuperäinen versio on hävinnyt ja nykyään olen tehnyt keiton näppituntumalta. Keitto on erittäin herkullista ja maku vain paranee säilytyksessä, joten keiton voi valmistaa jo syömistä edeltävänä päivänä. En löytänyt tähän hätään siskonmakkaraa, joten laitoin tilalle kanasuikaleita. Nekin sopivat keittoon vallan mainiosti. Tässä siis ohje:




SISKONMAKKARAKEITTO INTIALAISELLA KÄÄNTEELLÄ (3-4:lle hengelle)

2 tl öljyä
2-3 tl currya (tai maun mukaan, suosittelen 3 tl)
7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
puolikas keskikokoista lanttua (= vajaa 300 g)
4 keskikokoista porkkanaa (= vajaa 300 g )
350-400 g siskonmakkaraa (/kanasuikaleita)
100 g maustamatonta tai valkosipulisulatejuustoa
100 g valkosipulituorejuustoa

Sekoita curry ja öljy kattilassa ja kuumenna, kunnes seos alkaa hiukan kuplia. Lisää vesi ja liemikuutio. Raasta lanttu ja porkkana karkeaksi raasteeksi. Lisää kiehuvaan veteen raasteet, sulate- ja tuorejuusto ja sekoittele, kunnes juustot ovat sulaneet liemen joukkoon. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Purista raaka siskonmakkara kuoresta pienehköinä palleroina suoraan keiton joukkoon ja anna keiton kiehua vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes makkara on kypsynyt. Jos käytät kanasuikaleita lisää ne keittoon kypsiksi paistettuina. Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän kera.

maanantaina, syyskuuta 04, 2006

"Jotain hyvää" eli rahkapiirakka

Poikaystävällä oli eilen ilmeisesti lenkin jälkeen matala verensokeri, kun pyysi minua leipomaan illalla "jotain hyvää". Tuli sitten viikonloppuna makean kiintiö mukavasti täyteen, kun leivoin lauantainakin Marien vaniljakiisselipiirakkaa :). Tein siis työtä pyydettyä ja pyöräytin perinteisen rahkapiirakan. Tosin rusinoita en laittanut, koska en tykkää niistä. Tein piirakan piirakkavuokaan, koska silloin herkullinen täyte jää ihanan paksuksi. Taikinaan lisäsin mauksi vähän leseitä. Tässä siis perusohje pullapohjaiselle rahkapiirakalle:


RAHKAPIIRAKKA (24-26 cm vuoalle)

Pohjataikina:
2 dl maitoa
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 1/2 tl kardemummaa
1/2-3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaura- tai vehnäleseitä (voi jättää pois)
5-6 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia

Täyte:
250 g rahkaa
200 g vaniljajogurttia (esim. Danone tai Valion Vanilla, niissä on aitoa vaniljaa)
3/4-1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu
1 iso tai 2 pientä kananmunaa

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja suola. Vispilöi joukkoon sokerit, kardemumma, leseet ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille. Jos haluat pohjasta ohuen tai taikinaa jää yli, voit jättää osan koristeluja varten. Anna pohjan kohota hetki lämpimässä ja valmista sillä välin rahkatäyte. Sekoita huolellisesti kaikki rahkatäytteen ainekset ja tarkista maku.
Levitä täyte kohonneelle pohjalevylle. (Leivo yli jääneestä taikinasta nauhoja ja tee niistä piirakan päälle ristikko.) Halutessasi voitele reunat (ja ristikko) kananmunalla. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200c 20-25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista, jotta täyte ehtii kiinteytyä.

Vinkkejä:
Rahkatäytettä voi muunnella monella tavalla.
Sekoita täytteen joukkoon perinteiseen tapaan 1/2 dl rusinoita tai mausta se 1/2 sitruunan tai appelsiinin raastetulla kuorella. Voit myös laittaa täytteen päälle erilaisia marjoja ja/tai hedelmiä. Pakastemarjat kannattaa lisätä kohmeisina ja säilykehedelmät hyvin valutettuina. Käyttäessäsi marjoja tai hedelmiä voit kokeilla myös jogurtin vaihtamista makumaailmaltaan marjaisaan tai hedelmäiseen. Laita esimerkiksi täytteeseen mustikkajogurttia ja päälle vadelmia ja mansikan puolikkaita.

Tässä vielä kuvaa vinkkeihin liittyen. Mustikkajogurtilla ja mansikoilla päällystettyä piirakkaa:


sunnuntai, syyskuuta 03, 2006

Munakoisopaistosta

Halusin kokeilla jokin aikaa sitten Pastanjauhantaa-blogista bongaamaani munakoisopaistosta.
Munakoisopaistosta tein kolmanneksen ohjeen määrästä ja se olisi minusta riittänyt pääruuaksi 3-4:lle hengelle, joten alkuperäinen resepti on tosiaan aika isolle joukolle. Sovelsin myös vähän muun muassa mausteita ja kuorrutetta. Omasta mielestäni paistos oli oikein herkullista ja aion tehdä sitä vastaisuudessakin. Tekeminen vie aikaa, mutta suosittelen kokeilemaan. Maku on vaivan arvoista!


MUNAKOISOPAISTOS (3-4:lle hengelle)

1 iso munakoiso (400-500 g)
suolaa itkettämiseen
oliiviöljyä paistamiseen

Kastike:
1 purkki tomaattimurskaa
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl oliiviöljyä
1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl balsamicoetikkaa
2 rkl ketsuppia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Täyte:
175 g mozzarellaa viipaleina
tuoreita basilikan lehtiä

Kuorrutus:
40-50 g juustoraastetta
1 kananmuna

Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna itkettyä tunnin verran. Taputtele viipaleista irronnut neste talouspaperiin. Sudi viipaleet oliiviöljyllä tai käsittele ne öljysuihkepullolla (todella kätevä kapistus) ja paista kuumalla pannulla molemmin puolin. Laita siivut lautaselle rullaamista odottamaan.
Valmista tomaattikastike. Kuullota murskatut valkosipulinkynnet oliiviöljyssä ja lisää joukkoon tomaattimurska sekä muut mausteet. Anna kiehua 10-15 min, jotta maut tiivistyvät.
Tee munakoisorullat laittamalla jokaisen munakoisoviipaleen päälle mozzarellaviipale ja basilikan lehti ja kiertämällä viipale rullalle. Öljyä vuoka ja lado rullat vuokaan vierekkäin ja rouhaise päälle hiukan mustapippuria ja suolaa. Kaada päälle tomaattikastike. Sekoita kananmuna ja juustoraaste ja levitä vielä kuorrute tomaattikastikkeen päälle. Paista uunin alatasolla 175c noin tunti. Peitä paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jos pinta alkaa saada liikaa väriä.

Soijarouhe-lihapullia ja jogurtti-marjarahkaa

Soijarouhe on minun keittiössäni melko uusi tuttavuus. Kerran innostuin kuitenkin ostamaan pussillisen ja kokeilin sitä lasagnessa. Olin makuun ja lihamaiseen rakenteeseen oikein tyytyväinen. Sen jälkeen olen kokeillutkin käyttää sitä monissa ruuissa, kuten murekkeissa ja pastakastikkeisssa. Joskus olen ajatellut laittaa sitä myös pasteijoiden täytteeksi. Itsessään rouhe on mautonta, joten se pitää ennen ruokaan lisäämistä maustaa liottamalla sitä liha-, kana-, kasvis- tai muuten hyvin maustetussa liemessä. Suosittelen tutustumista kyseiseen tuotteeseen, sillä hintakaan ei päätä huimaa. Yhdestä pussillisesta riittää esimerkiksi tähän reseptiin ainakin kymmenen kertaa ja pussin hinta on reilut kaksi euroa.

Eilen tein soijarouhe-lihapullia. Soijarouhe toimii mainiosti jauhelihan jatkeena ja tekee lihapulliin kuohkean rakenteen. Tässä siis ohje pulliin - tällä kertaa kuvan kera:


KEVYET SOIJAROUHE-LIHAPULLAT (n. 20 kpl)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl oliiviöljyä
1 dl vettä
n. 1/4 liha-/kana-/kasvisliemikuutiota
1 dl tummaa soijarouhetta (esim SoyUp)
400 g kevytjauhelihaa
loraus balsamicoetikkaa
loraus (valkosipulilla maustettua) valkoviinietikkaa
2 rkl ketsuppia tai 1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 rkl herbes des provence yrttisekoitusta
suolaa maun mukaan (suositus n.1/4-1/2 tl)
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja

Kuullota pilkottu sipuli ja puristetut valkosipulinkynnet pannulla oliiviöljyssä. Siirrä sipulit syrjään, mutta älä huuhtele pannua. Kuumenna siinä vesi ja liuota veteen liemikuution palanen. Laita soijarouhe pienehköön astiaan ja kaada päälle kuuma liemi. Anna liemen imeytyä rouheeseen muutama minuutti. Kaada rouhe siivilään ja puristele siitä ylimääräinen neste - muutama painelukerta riittää. Laita jauhelihan joukkoon kaikki mausteet, kuullotetut sipulit sekä soijarouhe ja sekoita hiukan. Lisää lopuksi kananmuna ja vehnäjauhot ja sekoita taikina turhia vaivaamatta tasaiseksi. Halutessasi voit paistaa pienen koepalan mikrossa maun tarkistamiseksi. Muotoile taikinasta lihapullia kostein käsin ja paista niitä paperoidulla uunipellillä 175c noin 15 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi imeyttämällä keitetyn basmatiriisin ja salaatin kera.

P.S Muista huomioida suolan määrässä käytätkö tomaattipyreetä vai ketsuppia. Pyreen kanssa voit luonnollisesti laittaa suolaa enemmän.

Tein jälkkäriksi myös tälläisen raikkaan makuisen rahkan:


JOGURTTI-MARJARAHKA (3-4 annosta)

2 dl rahkaa
2 dl marjoilla maustettua jogurttia
2 dl marjoja (esim. vadelmia ja mustaherukoita)
2 rkl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna makujen tasoittua jääkaapissa tunnin verran. Tarjoa rahka kylmänä.

keskiviikkona, elokuuta 30, 2006

Elokuun aforismi

"Tuo surina tarkoittaa jotakin. Ei ole olemassa pelkkää surinaa sinänsä, pelkkää surisevaa surinaa, joka ei tarkoita mitään. Kun kuuluu surinaa, silloin joku surisee ja minä tiedän vain yhden syyn surista ja se on se, että on mehiläinen. ... Ja minä tiedän vain yhden syyn olla mehiläinen ja se on se, että tekee hunajaa. ... Ja minä tiedän vain yhden syyn tehdän hunajaa ja se on se, että minä voin syödä sitä. " -Nalle Puh

Viemisiä työkavereille

Lupasin tänään viedä työkavereille "lämpimäisiä" viimeisen työpäivän kunniaksi. Halusin kokeilla jotain uutta. Lopulta päädyin yhdistämään vanhasta reseptistäni leivospohjataikinan ja Marien blogista löytämäni, herkullisen kuuloisen vaniljakiisselitäytteen. Tuloksena oli seuraavaa:

VANILJAISET MARJALEIVOKSET

pohja:
150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

vaniljakiisseli:
2 dl maitoa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 keltuaista
1 dl sokeria
4 rkl maizenaa
1 tl vaniljasokeria

päälle:
marjoja (esimerkiksi mustikoita ja vadelmia)

1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan turhaa vatkaamatta, ettei taikina sitkisty. Siirrä taikina kylmään odottamaan.
2. Sekoita kaikki vaniljakiisselin aineet kattilassa huolellisesti kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen joitakin minuutteja, kunnes kastike sakenee niin paksuksi että se tarttuu vispilään eikä valu nostaessasi vispilän ilmaan. Siirrä kiisselli jäähtymään.
3. Voitele ja jauhota muffinssipelti. Jaa taikina 12:een osaan ja painele muffinssipellin vuokiin pohjalle ja runoille. Jaa vaniljakiisselli vuokiin ja koristele marjoilla. Käännä hieman taikinareunoja täytteen peitoksi esimerkiksi jauhotetulla lusikalla ja paina marjoja hiukan kiisselin sisään. Paista leivoksia uunin 200c uunin alatasolla 15-20 minuuttia eli kunnes reunat saavat kauniin värin.

Lopputulos oli mielestäni hyvä - poikaystävä tykkäsi kovastikin. Etenkin vaniljatäyte oli todella herkullinen. Pohjat olisivat kuitenkin omaan makuuni olla makeampia tuon täytteen kanssa. Maku oli nyt hiukan digestivemäinen. Lisäsinkin tänne kirjoittamaani reseptiin puoli desiä enemmän sokeria. Alkuperäisessä ja itse käyttämässäni reseptissä sokeria oli desin verran. Se varmasti riittäisikin, jos margariini/voi olisi vähäsuolaista tai suolatonta. Makuelämys on luultavasti hyvin samankaltainen kuin Marien marjapiirakkareseptissä, jota Marie oli itsekin kehunut HYVÄKSI. Kannattaa kokeilla jompaa kumpaa versiota!

Tuoretta höpsytysrieskaa

Tänään tein Maku-lehden (05/06) ohjeen mukaista höpsytys- eli lepsutusrieskaa. Pelkkä nimi oli niin hauska, että reseptiä oli ihan pakko kokeilla. (Mainittakoon, että leivon lähes aina leivän itse, joten uudet leipäreseptit kiinnostavat siinäkin mielessä.) Lopputulos olikin ihana: rapeakuorinen ja sisältä pehmeä, hapahko ohraleipä. Resepti saattaa vaikuttaa hankalalta höpsytyksineen, mutta toteutus on yllättävän helppoa - jopa pienessä keittiössä. Oikeastaan työvaiheita säästyy, kun taikinaa ei tarvitse sen kummemmin leipoa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti, jos pidät perinteisestä suomalaisesta leivästä!

HÖPSYTYSRIESKA

illalla hapantumaan:
1 litra piimää
25 g hiivaa
250 g (n. 4 1/2 dl) ohrajauhoja

aamulla:
1 rkl suolaa
375 g (n. 6 1/4 dl) ohrajauhoja
350 g (n. 5 3/4 dl) vehnäjauhoja


1. Liuota illalla hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja anna hapantua peitettynä kulhossa yön yli.
2. Lisää aamulla taikinaan suola ja loput jauhot ja alusta tasaiseksi. (Huom!, taikinan on tarkoituskin olla hyvin löysää.) Anna taikinan nousta peitettynä puoli tuntia.
3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Jauhota kolme leivinliinaa. Höpsytä eli hyppäytä kukin taikinapallo kaksin käsin ympäri pariin kertaan, jotta rakenne tasoittuu ja nosta leivinliinoille. Anna kohota peitettynä puoli tuntia.
4. Kumoa rieskat liinoilta paperoiduille tai jauhotetuille leivinpelleille. Paista rieskoja 275c uunissa noin 25 minuuttia.

(P.S En vielä ottanut kameraa kauniiseen käteeni, mutta kuvan ja alkuperäisen reseptin taustatarinoineen löydät täältä.)

tiistaina, elokuuta 29, 2006

Hyvän aamun aloitus

Ajattelin tässä aluksi julkaista helpon ja makoisan kotimyslireseptin, koska sitä on viime aikoina tullut käytettyä paljon. Edullista, terveellistä ja mikä parasta, maut saa valita omien mieltymysten mukaan toisin kuin valmismysleissä. Itse pidän kovasti erilaisista siemenistä ja pähkinöistä, joista tuleekin uunissa paahtamisen jälkeen oikein herkullisen makuisia.

Tässä siis perusohje:

6 dl puurohiutaleita (esim. neljän viljan tai voit korvata osan aamiaishiutaleilla esim. maissi-)
2 dl erilaisia leseitä ( kaura, vehnä tai ruis)
maun mukaan 2-3 lajia erilaisia siemeniä ja pähkinöitä 1-2 rkl kutakin (esim. kookoshiutaleita, auringonkukansiemeniä ja maapähkinöitä)
1 rkl (fariini-)sokeria
1-2 rkl siirappia tai hunajaa
maun mukaan kuivahedelmiä 1/2-1 dl (esim. rusinoita ja kuivattuja aprikooseja pilkottuna)

Laita uuni kuumenemaan 200c. Sekoita hiutaleet, leseet sekä sokeri ja levitä reunalliselle, leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele päälle siemenet/pähkinät ja valuta siirappi/hunaja ohuena nauhana tasaisesti ainesten päälle. Paahda mysliä noin kymmenen minuuttia eli kunnes siirappi/hunaja alkaa kuplia ja siemenet ovat saaneet sopivasti väriä. Jäähdytä, lisää joukkoon kuivahedelmät ja sekoita. Säilytä kannellisessa astiassa huoneenlämmössä.

Aineksista tulee sopiva satsi 1l vetoiseen purkkiin. Siemenet laitan hiutaleiden päälle, koska silloin niihin tulee hyvä, paahteinen maku ja kullanruskeasta väristä voi päätellä koska mysli alkaa olla valmista. Sokeri ja siirappi puolestaan tarttuvat siemeniin ja pähkinöihin mukavasti ja mysliin tulee rapeita sattumia. Kaikki ainekset voi toki sekoittaa ennen pellille levittämistäkin, mutta koekeittiöni on todennut edellä kuvatun menettelyn hyväksi ja omaan makuun parhaaksi. Huomauttaisin myös, että sokerin/siirapin/hunajan määrää voi toki tuosta vähimmäismäärästä lisätäkin, jos on makeamman myslin ystävä.

maanantaina, elokuuta 28, 2006

Tuulentuvan avajaiset

Täten julistan Tuulentuvan avatuksi! Jatkossa kokkaan täällä kaikenlaista - ja toivottavasti hyvää - ruokaa. Talon reseptit ovat kaikkien saatavilla ja uusia otetaan vastaan ilomielin. Myöhemmin luvassa on myös mahdollisesti todistustaineistoa, jos vain innostun kameroineni räpsyttelemään kuvamateriaalia reseptieni kylkeen. Ruuasta keskustelu on tietysti olennainen osa hauskuutta, joten siihen haluan rohkaista kaikkia vierailijoita. Välillä saatan istahtaa kanssasi takkatulen ääreen ja kertoa lyhyesti muitakin tarinoita elämän ihmeellisyyksistä. Lämpimästi tervetuloa toistekin, ole kuin kotonasi!!