torstaina, maaliskuuta 11, 2010

Broileria appelsiini-rosmariinikastikkeessa

Satuin tässä taannoin seikkailemaan BBC Good Foodin sivuilla ja törmäsin tähän ihanaan reseptiin. Tässä ruuassa on kaikki kohdallaan: hapokkuus, makeus ja mausteet. Tässä jälleen huomaa miten maukasta yksinkertainen ja simppelisti maustettu ruoka on!!


BROILERI APPELSIINI-ROSMARIINIKASTIKKEESSA


4 broilerin rintafilettä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa
150 ml vastapuristettua appelsiinimehua
150ml kanalientä
2 ruokalusikallista tuoretta rosmariinia silputtuna
1 rkl vaaleaa muscavadosokeria
1-2 rkl voita tai margariinia
suolaa ja pippuria
Korsteeksi: appelsiinin lohkoja (kalvot poistettuna) ja tuoretta rosmariinia

1. Nuiji fileet tuorekelmun välissä ja mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja paista fileitä n. 5 minuuttia kummaltakin puolelta.
3. Kaada broilerin päälle 2 rkl viinietikasta, appelsiinimehu ja kanalieni sekä rosmariini ja hiukan suolaa. Kiehuttele viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen ja käännä fileet puolivälissä.
4. Sekoita joukkoon sokeri, voi ja loppu viinietikka. Kiehuttele pari minuuttia, kunnes kastike muuttuu kiiltäväksi.
5. Koristele valmis broileri appelsiinipaloilla ja rosmariinilla. Tarjoa riisin tai perunan ja salaatin kera.

Ennakkoluulottomuuden loppu: Rommi-taatelimuffinit

Ostin taateleita, kun ajattelin opetella syömään vihdoin kuivahedelmiä. En pystynyt. Ne olivat kamalia. Siispä tein muffineita, koska nehän eivät voi koskaan olla pahoja. Nämä upposivat erittäin hyvin ottaen huomioon, että mies(kin) vihaa taateleita... Oikeasti, nämä olivat aika hyviä! Eli parempi kun en puhu reseptiäni enää pahempaan liemeen. Kokeilkaa, jos uskallatte :)!

ROMMI-TAATELIMUFFINIT

100 g kivettömiä taateleita
3 rkl rommia
3 rkl vettä
3 rkl siirappia
1 dl maitoa tai kahvijuomaa
2 kananmunaa
125 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl kanelia

1. Sekoita rommi, vesi ja siirappi ja laita taatelit seokseen likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Laita taatelit liemineen tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi.
2. Sulata margariini ja sekoita joukkoon taatelitahna, maito/kahvi ja kananmunat.
3. Sekoita keskenään loput kuivat aineet ja sekoita mahdollisimman vähän vaivaten kaikkien muiden aineiden joukkoon. (Pieniä jauhopaakkujakin saa jäädä).
4. Paista 200 c noin 15 minuuttia.
5. Koristele jäähtyneenä kanelilla ja kaakaolla maustetulla tomusokerikuorrutuksella.

Tomaatti-chasewpasta (YUM YUM AGAIN!)


Tämä monessa blogissa jo kokeiltu ihanainen pasta löysi tiensä meidänkin keittiöömme. Jälleen kyseessä on Vegan yum yum:in tuotos, mutta oma ohjeeni on napattu Lettupannun versiosta, jota hiukan jalostin. Kävin näet saman pohdinnan Lettupannun Hennan kanssa: "Kannattaako satsata tuoretomaatteihin tähän vuodenaikaan?" Monesti tuppaa saamaan kalliilla huonoa laatua. Minä päädyin siihen, että satsasin sen sijaan Punnitse & Säästä-kaupan kuiviin irtotavarana myytäviin aurinkokuivattuihin tomaatteihin (kuvassa alla). Kourallinen tomskuja imi makuja itseensä ja paksunsi kastiketta sopivasti. Ja tuli muuten aivan älyttömän hyvää!! Suosittelen myös lihansyöjille!!

(En kirjoita enää reseptiä tähän, koska löydätte sen helposti ylläolevista Vegan yum yum:in ja Lettupannun linkeistä. Kiitos ja anteeksi.)

sunnuntai, helmikuuta 14, 2010

Ystävän voimajuoma

Hyvää ystävän päivää kaikille!

Tämä päivä alkoikin pirteän hedelmäisesti. Tosin siitä ei ole kiittäminen omia hoksottimia, vaan sain innoitusta jälleen muiden blogeja selaillessani. Ihastelin tuossa nimittäin jokunen päivä sitten Pastanjauhajien lähes kadehdittavaa mehubaarimeininkiä. Aluksi se oli itse asiassa kadehdittavaa, mutta nyt vain lähes, koska hoksasin, että kyllähän tehosekoittimella ja sitruspuristimella pääsee jo varsin pitkälle. Varsinkin näinä aikoina kun appelsiinit ovat mehukkaimmillaan ja vieläpä varsin huokeita. Olin ylipäätään hetkeksi unohtanut koko teharin ja jogurttipohjaiset smoothie-juomat joita yhteen väliin surruttelin parhaimmillaan kahdesti päivässä. Nytpä sitten vain jätin jogurtin pois ja tein 100% hedelmäisen fruitie-version. Ja hyvää tuli! Tätä kelpaa vaikka pullottaa ja käydä ilahduttamassa ystävää iltapäivämehulla.

YSTÄVÄN VOIMAJUOMA (2:lle)

2 appelsiinin mehu (ja halutessa myös hedelmäliha)
1 banaani
1/2 dl vettä
2 tl vadelma- tai mansikka hilloa
1/2-1 rkl sitruunan tai limen mehua (riippuen kuinka kirpakasta pidät)

1. Purista appelsiineista ja sitruksesta mehu.
2. Kuori ja paloittele banaani.
3. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surruttele tasaiseksi.
4. Nauti jäähdytettynä tai lisää hiukan jääpaloja jo surrutteluvaiheessa.

lauantaina, helmikuuta 13, 2010

Rustiikkinen munakoisolasagne (YUM YUM!)

Pakko sanoa heti kärkeen, että tämä on varmasti yksi parhaita ruokia mitä olen koskaan tehnyt!!! Kaikki oli kohdallaan: mausteisuus, kosteus ja etenkin rakenne. Mies komppasi: "Tajuttoman hyvää". Tämän ruuan olen bongannut jo ties kuinka kauan sitten Vegan yum yum-blogista, mutta vasta nyt sain kokeilluksi. (Vegan yum yum on muutoinkin vallan mainio blogi muun muassa siksi, että valmistuvaiheetkin on kuvattu. Eli jos homma on hakusessa, käypä tsekkaamassa lisäohjeistusta.) Muokkasin jälleen kerran alkuperäistä reseptiä hiukan, jotta sain avattuja purnukoita käyttöön. Juustonhimoissani heitin sekaan myös parmesaania, joka oli mielestäni piste i:n päälle. Myös vegaaniversio on kuitenkin epäilemättä todella herkullinen, joten kokeilkaa kumpaa versiota vain. Takaan, ettette pety!! Tämän ruuan kyytipoikana maistui muuten Glorian ruoka ja viini-lehdessä 1/2010 kehuttu Trapichen Temparnillo-rypäleestä valmistettu punkku.

Pitääkin tähän väliin mainita, että olen alkanut ostella ja maistella viinejä ihan viikottain. Testauksessa luotan muun muassa Glorian suosittamiin alle 10 e viineihin. Ilokseni olen tästä opiskelijakukkarolle sopivasta hintaluokasta löytänyt varsin hyviä viinejä. Tutkimusmatka on ollut hauska ja olen ollut varsin tyytyväinen viinipruuvin suosituksiin. Olenkin tämän myötä välimerellistynyt (vai peräti keskiluokkaistunut), sillä olen juonut ruuan kanssa lasillisen viiniä useampana päivä viikossa. Pyrkimyksenä on oppia viineistä ja niiden mauista ja löytää hyviä viini-ruoka-yhdistelmiä. Muitakin viinivinkkauksia voisin tässä antaa. Esimerkiksi etelä-afrikkalainen Dorstdy-Hof on yksi suosikkini, samoin chileläinen La Vida. Molemmat ovat hyviä yleisviinejä ja sopivat mielestäni varsinkin pastan ja mausteisten ruokien seuraksi. Tämä on tosin varsin arkinen mielipiteeni, sillä en ole kovin harjaantunut maistaja. Joka tapauksessa nämä viinit ovat olleet miellyttäviä makunystyröilläni. Olisinkin kiinnostunut, jos teillä on antaa vinkkejä hyvistä viineistä, etenkin punkuista. Kuulisin mieluusti myös muita kommentteja viinituntemuksestanne ja siitä millaisia onnistuneita (tai epäonnistuneita, heh) makuyhdistelmiä olette ruokapöydissänne maistelleet.

Mutta nyt siis itse asiaan.



RUSTIIKKINEN MUNAKOISOLASAGNE

3 rkl oliiviöljyä
3 kynttä valkosipulia
1 iso tlk tomaattimurskaa + 1-2 dl vettä
1 1/2 dl ajvar-tahnaa
1 tl suolaa
4 tl yrttejä (timjamia, basilikaa, oreganoa ja rosmariinia)
2-3 keskikokoista munakoisoa
n. 10 suurta viipaletta täysjyväleipää (hapanjuureen tehtyä jos löytyy)
100 g parmesaania
öliiviöljyä voiteluun ja paistamiseen

1. Kuumenna uuni 200 c.
2. Laita kattilaan oliiviöljy ja kuullota siinä hetki valkosipulia.
3. Lisää tomaattimurska, vesi, ajvar, suola ja yrtit. Jätä pöhisemään miedolle tulelle.
4. Kuori ja viipaloi munakoisot 1 cm vahvuisiksi viipaleiksi.
5. Aseta viipaleet paperoidulle pellille ja voitele oliiviöljyllä. Paista uunissa 30 min.
6. Paahda sillä välin leipäviipaleet.
7. Ota munakoisot uunista ja tomaattikastike levyltä.
8Kokoa lasagne voideltuun vuokaan: kastiketta-leipää-munakoisoja-kastiketta-puolet juustosta-leipää-munakoisoa-kastiketta- loput juustosta.
9. Paista uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Tarjoa seurana esimerkiksi appelsiini-punasipulisalaattia ja porkkanaraastetta.


Falafel rokkaa!

Halusin piiitkästä aikaa tehdä falafelpyöryköitä. Viimeksi tosin tein "papumuunnoksen" ja tällä kertaa ehtaa kikhernepalleroa. Ovat nämä vaan niin pirun hyviä, ah! Juuri sopivasti raikkautta ja mausteisuutta, kun sitruuna ja persilja luovat kontrastia chilille ja jeeralle. Eikä tietenkään parane unohtaa korianterin ja valkosipulin siivittämiä välisointuja. Ei tarvita muuta kuin jogurttidippiä ja salaattia sekä mahdollisesti tuoretta pitaleipää ja VOT! Jos oikein innostut (kuten allekirjoittanut), voit vielä hankkia ajvariakin kyytipojaksi. Tämä resepti on Hesarin ruokasivuilta. Aavistuksen muuttelin ohjeistusta ihan käytännön- ja vähän makusyistäkin. Vaihdoin tahinin maapähkinätahnaan, koska sitä sattui olemaan kaapissa. Sitruunamehun lisäksi lisäsin palleroihin kuoretkin, koska rakastan sitruunan aromeita. Pähkinäistä makua korostin paistamalla pallerot kymäpuristetun rypsiöljyn ja paahdetun seesamöljyn seoksessa. Mmm-mmm-mmm!


FALAFELIT

1 tlk (850/450 g) keitettyjä kikherneitä
3 rkl tahinia (maapähkinätahnaa)
1 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua (+ 1/2 sitruunan kuori)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 iso muna
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 punainen chili (1/2 tl chilitahnaa)
1 ruukku korianteria tai persiljaa
1 muna
3/4 dl korppujauhoja (ruis-)
Uppopaistoon:auringonkukka-, rypsi- tai soijaöljyä

1. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna yrtit. Poista chilistä siemenet, hienonna chili.
2.Jauha kikherneet monitoimikoneessa tai tehosekoittajassa karkeahkosti.
3. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.
4. Muotoile seoksesta samankokoisia palleroita ja uppopaista ne kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi.
5. Valuta talouspaperilla päällystetyllä lautasella. Tarjoa salaatin ja jogurttipohjaisen kastikkeen sekä tuoreen pitaleivän kanssa.

tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Mummo hörppää rommia

Nämä leivonnaiset ovat samaisesta Maku-lehdestä, kuin aiemmin postaamani broilerirullakin. Muistan jo ensimmäisen kerran leivonnaisista lukiessa ajatelleeni, että näitä on kokeiltava jo pelkästään siksi, että nimi on niin mukava sanoa : "rommmmimummmmo...mmmm". Ja pistäähän se vähän suupieliäkin kohoamaan korvia kohti. Makoisilta nämä maistuivatkin! Omasta mielestäni oli tosin hiukan vaikea arvioida kostutusliemen tasaus vuokiin. Aluksi laitoin liian vähän lientä, kun se tuntui melko paljolta. Tein nimittäin pienehköjä mummeleita. Loppujen lopuksi kaiken liemen olisi kuitenkin saanut laittaa, koska mummot olivat yllättävän janoisia! (Leivokset ovat ilmavia ja näyttävät imevän nestettä sienen tavoin.) Suosittelen näitä lämpimästi ei-niin-makeasta pitäville tai perinteisiin laskiaispulliin vaihtelua haluaville. Mummot hörpännevät mielellään myös esimerkiksi punssia tai vaikkapa sitruslikööriä.



ROMMIMUMMOT (10-12)

1 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 munaa
125 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja

Mummon hömpsy:
2 dl vettä
2 dl sokeria
1–2 rkl rommia

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, munat ja pehmeä voi.
2. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita tasainen, löysähkö taikina. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksikertaiseksi.
3. Voitele ja jauhota pienet kahvikupit tai leivosvuoat huolellisesti. Täytä kupit taikinalla vain puolilleen.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja anna mummojen kohota, kunnes taikina hipoo kuppien yläreunaa.
5. Paista mummoja noin 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes ne ovat kauniisti ruskettuneita. Anna leivonnaisten jäähtyä vuoissaan.
6. Keitä sillä välin mummon hömpsy. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta seos. Nosta kattila liedeltä, lisää rommi ja anna seoksen jäähtyä.
7. Kumoa mummot varovasti vuoistaan keittiöpyyhkeen päälle. Tasaa rommiliemi vuokien pohjalle ja nosta mummot varovasti takaisin vuokiinsa.
8. Anna mummojen vetäytyä seuraavaan päivään viileässä. Siivilöi ennen tarjoilua mummojen pintaan tomusokeria. Nauti esimerkiksi vaniljavaahdon ja vadelmahillon kera.

lauantaina, helmikuuta 06, 2010

Runebergin nimikkoleivonnaisia vai miten se oli?

Leivoin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni Runebergin torttuja - tai siis Fredrikan torttuja. Vähän vinkuralleen meni hillosilmä, vaikka itsetehty saa toki näyttääkin itsetehdyltä. Nämä hilloversiot olivat miestä varten ja itselleni tein vain pienen kuorrutekiehkuran koristamia hillottomia versioita. Kenties jo muistattekin hilloepäluuloni enkä tässäkään halunnut hilloa hyvää leivonnaista pilaamaan :). Nappasin ohjeen Hesarista, torstain ruokaliitteestä, jossa se tosiaan kulki nimellä Fredrikan tortut. Tämä resepti olekaan suotta noussut yhdeksi toivotuimmista. Tortuista tuli nimittäin niin herkullisia, että voisin leipaista niitä ihan muutenkin vain kahvipöytään! Tai viimeistään sitten vuoden kuluttua :).



FREDRIKAN TORTUT (14-16 torttua)

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g hienoksi hakattua mantelia
2 dl korppujauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 dl kuohukermaa (laitoin maitoa)
Kostutukseen: punssia (tai rommia) ja sokerivettä
Koristeluun: vadelmahilloa, tomusokeria ja vettä tai sitruunamehua
1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
2. Vatkaa keskenään voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen ja jatka vatkaamista.
3. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman (tai maidon) kanssa ja sekoita.
4. Voitele muffinipellin kolot. Jaa taikinaa koloihin.
5. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12–20 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä.
6. Kostuta tortut halutessasi punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella, noin 1–2 rkl/torttu. (Laitoin rommia ja sokerivettä.)
7. Sekoita tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä tai sitruunanmehua melko jäykkä kuorrutus. Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja valuta hillon ympärille kuorrutusta.

Seesamkuorrutettu broilerirulla

Tämä resepti löytyi selaillessa vanhaa Maku-lehteä (4/05). Jätin vain pois alkuperäiseen reseptiin kuuluvan pekonin, koska mies ei välitä punaisesta lihasta. Rulla oli tarkoitettu grilliin, mutta näinkin tuli todella herkullista! Broileri pysyi todella mehevänä ja pesto ja mozzarella sopivat sen kanssa kuin nakutettu. Tosin pintaväriä en saanut rullaan aivan toivotusti, koska jouduin arvioimaan paistolämpötilan itse. Laitan reseptiin saman paistolämpötilan jota nyt käytin. Jatkossa ehkä kuitenkin kokeilisin aluksi oikein korkeassa lämpötilassa värin ottamista ja sitten jatkokypsytystä tuossa 200 c. Tehkää siis kuten viisaimmaksi näette :).


SEESAMIKUORRUTETTU BROILERIRULLA

8 broilerin rintafileetä
4 rkl pestoa
1 dl juustoa mozzarellaa
Pinnalle: seesaminsiemeniä

1. Nuiji fileet ohuiksi kahden tuorekelmun välissä.
2. Ripottele ison foliopalan päälle seesaminsiemeniä ja asettele fileet vieretysten foliolle.
3. Levitä fileille pestoa tasaisesti ja ripottele päälle juustoa.
4. Kääri fileet rullaksi kääretortun tapaan ja kääräise rullan ympärille folio niin, että saat tiukan paketin.
5. Paista rullaa uunissa 200 c 20-25 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää.

Kasviksia osterikastikkeessa

Nyt harjoittelun alettua, olen huomannut, etteivät rahkeet tahdo arki-iltaisin riittää pitkälliseen saati mutkikkaaseen kokkailuun. Uuden oppiminen ja aivotyöskentely on yllättävän raskasta! Niinpä olen koittanut keksiä hyviä keinoja mennä siitä missä aita on matalin. Toisaalta kuitenkin eineksiä välttelevänä, pyrin tekemään ruuan mahdollisimman pitkälle itse. Tässä yksi tälläisistä pikatekeleistä, joka vie nälän ja on myös maukasta. Reseptin idea on alunperin muokattu "Ruokasuosikit: Kiina"-opuksen "Härkää osterikastikkeessa-reseptistä". Kasvisten sekaan voikin oman maun ja kaapin sisällön mukaan lisätä kanaa, katkarapuja (tässä versiossa pussinpohjallinen niitäkin) tai vaikka tofua. Lihan ja kanan voi antaa marinoitua kastikeseoksessa jonkin aikaa ennen paistamista.



KASVIKSIA OSTERIKASTIKKEESSA (3-4:lle)

1 iso pussi pakastewokkivihanneksi
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl osterikastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa (tai muuta viinietikkaa)
2 tl seesamöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamin siemeniä
Paistamiseen: ruokaöljyä

1. Hienonna valkosipuli ja laita vihannesten kanssa kulhoon.
2. Sekoita keskenään osterikastike, etikka, öljy ja soija ja sekoita vihannesten joukkoon.
3. Kuumenna öljy wokissa tai isossa paistinpannussa ja lisää kasvikset kastikeineen.
4. Paistele muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kuumia, mutta vielä rapeita.
5. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja tarjoa wokin kanssa nuudeleita tai riisiä.

maanantaina, marraskuuta 02, 2009

Menninkäisen sämpylät

Tämä postaus on odottanut valmistumistaan jo ties kuinka kauan. Syksy oli varsin kiireistä ja minulla meni koko joululoma vain lepäilyyn. Loman jälkeen aloitin harjoittelujakson, joka on niin ikään vienyt kovasti aikaa ja voimiakin, kun on niin paljon uutta opittavaa. Pahoittelen siis, että olette joutuneet näin kauan odottelemaan. Olen tällä välin kuitenkin saanut monelta kärsivälliseltä vierailijalta viestejä, joten kiitos siitä! Mutta nyt siis itse asiaan.

Nämä hauskasti nimetyt Menninkäisen sämpylät olen napannut mainiosta, kasvisruokia ylistävästä Härkäpapua sarvista-kirjasta. Näissä sämpylöissä itseäni viehätti nimen lisäksi viljasuus ja pellavainen maku. Sämpylät olivat todella kuohkeita ja herkullisia. Suosittelen kokeilemaan sekä tutustumaan tietenkin myös edellä mainittuun keitto-opukseen!



MENNINKÄISEN SÄMPYLÄT

5 dl vettä tai kauramaitoa
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl ohrajauhoja
1 dl pellavarouhetta
n. 10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl etikkaa
3 rkl öljyä

1. Lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi.
2. Alusta taikinaan ensin, ohrajauhot, pellavarouhe ja etikka. Lisää sitten sämpyläjauhoja niin, että taikina jää hieman löysemmäksi, koska täysjyväjauhot turpoavat. Lisää loppuvaiheessa öljy.
3. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi.
4. Nujerra kohonnut taikina ja leivo sämpylöiksi. Anna kohota peitettynä 20 min.
5. Voitele kohonneet sämpylät ja koristele pellavansiemenillä. Paista 225 c keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

Superkevyt feta-pinaattipiirakka

Tämä iltapalapiirakka on paitsi helppo tehdä ja siihen löytyy ainekset kaapista varsin helposti. Lisäksi tämä taltuttaa nälän ja on vielä kevyttäkin. Ei siis hassumpaa! Pohjaan tulevan sämpylätaikinan voi leipoa vaikka useitakin tunteja etukäteen ja jättää jääkaappiin peitettynä kohoamaan. Sitten vain lätkyttelee taikinan vuokaan, täytteet päälle ja uuniin.


SUPERKEVYT FETA-PINAATTIPIIRAKKA

2 dl sämpylätaikina (2 dl vettä, 1/4 pala hiivaa, n. 4 dl sämpyläjauhoja, 1 rkl öljyä)

2 dl ruokakermaa (5%)
1 pss valutettua pakastepinaattia
100 g fetaa (<10%)
2 rkl soijajauhoja tai 1 iso kananmuna
1 tl basilikaa
ripaus suolaa
mustapippuria

1. Leivo 2 dl sämpylätaikina ja kohota. (tekovaiheet voi viitteellisesti tarkastaa esim. täältä)
2. Nujerra taikina ja kauli jauhotetulla leivinpaperilla piirakkavuokaa reilusti isommaksi ympyräksi (tai suorakulmioksi).
3. Nosta taikina paperin avulla vuokaan ja asettele huolellisesti vuoan pohjalle niin, että taikina roikkuu reunojen yli
3. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada vuokaan taikinan päälle.
4. Käännä taikinan roikkuvat reunat vuokaan täytteen päälle.
5. Paista 200 c 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte hyytynyt.
6. Leivo mahdollisesti yli jääneestä taikinasta sämpylä tai pari aamupalapöytään.

Cannelloni alle lammas & ricotta

Köyhät ritarit ohjelmassa pari vuotta sitten kokattu ja Pastanjauhannankin kokeilema Conchiglioni alle lammas & ricotta on roikkunut virallisella to-do-listallani jo ties kuinka kauan - ja epävirallisella varmaan juurikin sen pari vuotta :). Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, sillä tämä oli todellista herkkuruokaa! Olen jotenkin nyt varsin tykästynyt lampaan lihan vahvaan ominaismakuun eikä tämäkään resepti pettänyt. Ja voiko ylipäätään mikään pasta, johon tulee tomaattia, punaviiniä, rucolaa ja mozzarellaa, edes olla pahaa!? Joka tapauksessa jouduimme valmistamaan reseptin hiukan muokaten, sillä Jyväskylästä ei jättisimpukkapastaa löytynyt. Siksi reseptissä puhutaan putkista eikä simpukoista ja pastan keittovaihe on jätetty reseptistä kokonaan pois. Saittepa käsiin cannelloneja tai conchiligioneja, kannattaa ehdottomasti kokeilla!!


Cannelloni alle lammas & ricotta

500 g cannelloni-putkipastaa

Täyte:
400 g lampaan jauhelihaa
250 g ricottaa
½ rasiaa rucolaa
½ rasiaa kirsikkatomaatteja lohkottuina neljään
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa
2 dl tomaatti passattaa
1 sipuli pieneksi kuutioituna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kuivattua punaista chiliä / 2 tl chilirouhetta
1 laakerin lehti
1 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
suolaa
pippuria
Pinnalle:
1 pss mozzarella-raastetta

Tee ensin tomaattikastike. Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja heitä sipuli ja valkosipulit öljyyn kuullottumaan. Pidä lämpö mietona, ettei valkosipuli pala kitkeräksi. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kasariin chili ja laakerinlehti. Paistele hetken ja lisää loput ainekset sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta tomaattikastike, laske lämpöä ja anna porista rauhassa vartin verran.
Murenna jauheliha kulhoon pieniksi teelusikan kokoisiksi kökkäreiksi. Murenna myös ricotta samaan tapaan. Silppua rucola pieneksi ja heitä kulhoon, samaan syssyyn menevät kirsikkatomaatitkin. Rouhi päälle runsaasti pippuria ja n. 2 tl suolaa sekä lorauta sekaan oliiviöljyä. Sekoita varovasti isolla lusikalla nostellen, jottei täytteestä tule muussia.
Voitele keskikokoinen uuninkestävä vuoka oliiviöljyllä. Kaada pohjalle valmistamasi tomaattikastike. Täytä pastaputket yksi kerrallaan massalla; yritä varmistaa, että jokaiseen putkeen tulee lihaa, juustoa ja kirsikkatomaattia. Asettele putket tomaattikastikkeen päälle (paina putkia hiukan upoksiin, että päällipuolikin kypsyy). Kun olet täyttänyt kaikki putket, kruunaa koko ruoka vielä mozzarellajuustolla ja laita uuniin 180°c:een noin puoleksi tunniksi tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut kauniisti.

torstaina, lokakuuta 22, 2009

Paul McCartneyn vegaani-enchiladat

Pyysin miestä tekemään minulle ruokaa. Kuten joku teistä saattaa ehkä muistaa hänen bravuurinsa ovat itse kehitellyt vege-enchiladat. Pyysin, että jos tällä kertaa etsisit vaikka netistä jonkun uuden reseptin. Hän löysi tämän. Eipä siinä, olihan tämä erilaista. Niin ja hyvää. Laiskalla tuulella kun olen, en jaksa tähän suomentaa reseptiä, mutta se on siis alunperin otettu täältä Care2-sivuilta.

Sitten tarina joka liittyy aika löyhästi ruokaan. Olin tässä taannoin ystäväni luona iltaa viettämässä. Hän on innokas Singstar-lurittelija. Levyjä selatessamme yhdeltä plätyltä löytyi Paul McCartneyn nimissä biisi, joka on jonkin sortin piirretystä ja jossa sammakot laulavat bom-bom-bom. (Joo-o, sitä sammakkoääntä saa laulaa - enkä enää tarvitse edes Singstaria tekosyyksi sen loilotteluun.) Lähes liian tarttuva biisi, vaikka siitä tuleekin hyvälle tuulelle. Tsekkaa jos uskallat!! Noh, biisi on nyt tässä soinut päässäni jo toista viikkoa ja nyt kun otin esille nämä ruokakuvat, myös tuo enhiladapötkylä näyttää silmissäni ihan lötköttävältä sammakolta. Ehkä kuvittelen, mutta en varmaan koskaan pääse eroon assosiaatiosta lihavien sammakoiden ja Paul McCartneyn välillä. No, se siitä. Tässä ruoka sammakkoisine kuvineen:




Paul McCartney’s Vegan Enchiladas Recipe

Sauce
1 cup tomato sauce
1 cup water
1 large onion, chopped
2 garlic cloves, minced
1 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon oregano
2 tablespoons cornstarch dissolved in 4 tablespoons water

Filling
1 lb. firm tofu, drained and mashed
1 onion, chopped
1/2 teaspoon chili powder
1/4 teaspoon cumin
1/4 teaspoon garlic powder or 1 teaspoon minced fresh garlic
1/4 teaspoon black pepper
1 1/3 cups picante sauce
3 cups steamed spinach
12 tortillas

1. Preheat oven to 350 degrees. Place all the sauce ingredients, except for the cornstarch, in a small pot and cook over low heat, covered, for 20 minutes. Stir in the cornstarch and cook until the sauce thickens.

2. In the meantime, prepare the filling: Mix the tofu, onion, chili powder, cumin, garlic, pepper, and picante sauce. Put some of the spinach in the middle of each tortilla, then add 3 to 4 heaping teaspoons of the tofu mixture, and roll up the tortillas. Top with vegan sour cream (or make your own, see below). Lay the enchiladas in a baking dish, cover with sauce, and bake for 20-25 minutes.

Makes 12 enchiladas.

Tofu Sour Cream
1/2 lb. Tofu, patted dry
3 tablespoons vegetable oil
1 teaspoon maple syrup
Juice of 1 lemon
1/2 teaspoon salt, or to taste

tiistaina, lokakuuta 20, 2009

Valkosuklainen leipävanukas

Tämä kokeilu onkin levännyt ikuisuuden laakereillaan kuva-arkistossa odottamassa reipastumistani postaussaralla. Kyseessä on siis helppo ja maukas "jämäjälkkäri" johon voi upottaa vanhan leivän kannikat ja kaikki marjat mitä nyt sattuu kaapissa olemaan. Hillokin käy tähän mainiosti, ainakin jos käyttää leipää - miksei toisaalta pullaakin jos on kovasti makean perään. Itse tein tätä kahden hengen talouteen puolikkaan annoksen ja kaikki meni! Ohje on Joanna Farrow:n kirjasta Suklaaherkut. Tässä täysimääräinen ohje:


VALKOSUKLAINEN LEIPÄVANUKAS (6:lle)

250 g valkoista suklaata paloiteltuna
25 g suolatonta voita
250 g ranskanleipää tai pullaa viipaleina (laitoin täysjyväpaahtoleipää)
250 g marjoja (laitoin karviaisia ja mustikoita)
4 munaa
6 dl maitoa
2 rkl sokeria
Koristeluun: tomusokeria

1. Voitele matala, uuninkestävä kahden litran vuoka. Sulata suklaa voin kanssa pienessä kattillassa matalalla lämmöllä. Leikkaa leipä viipaleiksi tai kuutioiksi. Lado puolet leivästä vuokaan ja kaada päälle puolet suklaasta ja ripottele pinnalle puolet marjoista.
2. Laita loppu leipä vuokaan ja päälle loput suklaasta ja marjoista. Vatkaa munat, maito ja sokeri ja kaada vuokaan leipä-marjaseoksen päälle. Anna nesteen imeytyä n. 20 min.
3. Paista 190 c noin 30 minuuttia, kunnes pinta on vaaleanruskea ja maitovanukas kevyesti hyytynyt. Anna seistä 10 min, siiviloi pinnalle tomusokeria ja tarjoa.